Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Andrzej Bednarczyk czesio. oj tam nazwisko... kornelia chamarczuk Tomasz Tomasz Łukasz daraż bartłomiej bartłomiej Adrian W. Zbyszek P-k Krzysiek Urbański MuflonKing bkkmm22@gmail.com (5290 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
szkoda czasu
i tak tu 95% nie rozumie co to jest podstawa opodatkowania
a co to podatek
a już tym bardziej zwrot nadpłaconej zaliczki na poczet podatku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
Andre ved mark napisał:

100% ! ale wszystko od podstawy opodatkowania a nie 100% do zwrotu jak masz np 100 000 kosztów to masz nieopodatkowane i ten podatek masz do zwrotu . kpw?

No tak zgadza się czyli wracamy z powrotem do tego co mówiłem wcześniej czyli odlicza się między 25% a 35% od kwoty wydatków jakie ponieśliśmy w roku dochodowym za mieszkanie, prąd, diety i dojazdy. Procent podaku będzie zatem zależny od przyznanej nam tabeli przez SKAT i wysokości dochodów.

100 tys NOK wydatków i od tej kwoty odliczamy podatek np. 25% czyli 25000 koron do zwrotu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
AdrianPiask napisał:
[quote]

Chcę skorzystać z odliczenia jako samotny pendler, więc chciałbym wiedzieć ile dokładnie z tej diety mogę odliczyć w rozliczeniu podatkowym, słyszałem że 28%, zgadza się???

żeby być pendler w twoim przypadku to trzeba spełnić warunki ....pierwszy to być w pl co trzeci tydzień jako enslig pendler !! ...zwrotu nie dostaniesz chyba że nakłamiesz ale mogą cię udupić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
Jak już pisałem latam do polski na wekkendy co 2, 3 tydzień więc warunek spełniam i nie pytam nikogo się o spełnienie warunków bo wszystkie spełniam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
jak przyjdzie pora rozliczeń to jak grzyby po deszczu zaczną się tu pojawiać
podmioty chcące pomóc ci wpisać te kilka linijek do rozliczenia podatkowego
zaczynać się będzie od 2000 NOK za usługę a potem zejdzie do jakichś 500
a co za darmo chciałeś
ktoś musiał poświęcić chwilę aby to opanować
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
Er du enslig, stilles det andre krav for at du kan regnes som skattemessig pendler. Enslige regnes som bosatt der de har «selvstendig bolig». Har du selvstendig bolig i Norge, blir du regnet som bosatt i Norge og får ikke fradrag for utgifter ved besøk i hjemlandet.

Boligen i Norge regnes som selvstendig når:

du disponerer den for minst 12 måneder og du har tilgang på den alle dager i uken
boarealet er minst 30 kvm. Bor det flere personer i boligen, er kravet ytterligere 20 kvm for hver beboer over 15 år.
den har innlagt vann og avløp

Når du er enslig kan du kreve fradrag for pendlerutgifter når du pendler til hjem i et annet EU/EØS-land og følgende krav er oppfylt:

du har ikke selvstendig bolig i Norge
du har selvstendig bolig i hjemlandet, eller er under 22 år ved utgangen av inntektsåret og pendler til dine foreldre
du reiser hjem hver tredje uke. Sjeldnere hjemreiser kan godtas når særlige grunner tilsier det, for eksempel ved sykdom eller dårlig økonomi.

Du må i tillegg dokumentere bostedsadresse i utlandet.

a to spełniasz????????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
Tak jak mówiłem spełniam warunki. Mieszkanie poniżej 30 m2, wyjazdy do polski co 3 tygodnie, własne mieszkanie w polsce i brak własnego mieszkania w Norwegii czyli wynajem. To że ktoś będzie mi próbował pomóc za pieniądze to wiem i takich nie brakuje, ale ja swoje rozliczenia robię zawsze sam ze skatem. A forum ma służyć mnie jak i innym osobą które będę próbowały rozliczać się same żeby wiedziały co im się należy a co nie i czy warto. Mi informacje jakie tu otrzymałem tylko utwierdziły w tym o czym pytałem się na początku czyli że otrzymuje się w zwrocie około 25 % lub więcej za każdy dzień kwoty diety jaka nam się należy i tak samo z mieszkaniem, prądem etc. Oraz 2 osoby dały mi przydatne linki w których jest opisana stawka diety za rok 2013 i 2014. To mi wystarczy i dziękuje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
piasek2005 napisał:
Tak jak mówiłem spełniam warunki. Mieszkanie poniżej 30 mk2, wyjazdy do polski co 3 tygodnie, własne mieszkanie w polsce i brak własnego mieszkania w Norwegii czyli wynajem. To że ktoś będzie mi próbował pomóc za pieniądze to wiem i takich nie brakuje, ale ja swoje rozliczenia robię zawsze sam ze skatem. A forum ma służyć mnie jak i innym osobą które będę próbowały rozliczać się same żeby wiedziały co im się należy a co nie i czy warto. Mi informacje jakie tu otrzymałem tylko utwierdziły w tym o czym pytałem się na początku czyli że otrzymuje się w zwrocie około 25 % lub więcej za każdy dzień kwoty diety jaka nam się należy i tak samo z mieszkaniem, prądem etc. Oraz 2 osoby dały mi przydatne linki w których jest opisana stawka diety za rok 2013 i 2014. To mi wystarczy i dziękuje.

Czyli nie spełniasz...

boarealet er minst 30 kvm....

ale może nikt tego nie sprawdzi....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
30 mk2 ?

Codziennie ucze sie nowych jednostek i ich skrotow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Karol.Ky napisał:30 mk2 ?
Codziennie ucze sie nowych jednostek i ich skrotow.

SŁOWNIE :
mk2 = mikro kwadrat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok