Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Andrzej Bednarczyk czesio. oj tam nazwisko... kornelia chamarczuk Tomasz Tomasz Łukasz daraż bartłomiej bartłomiej Adrian W. Zbyszek P-k Krzysiek Urbański MuflonKing bkkmm22@gmail.com (5293 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
Joseph napisał:Kwoty są takie same głąbie, bo jak rozliczasz to z pracodawca to on to odlicza sobie przy rozliczeniu ze skatt bez zarobku i kosztów....
Cóż nie bydym siem kopał ze kuniem ...
MASZ rację ...
Tylko najpierw zajrzyj do zeszłorocznej Kopi z rozliczenia jak taką masz
Dokładnie to pozycja :
3.2.8
3.2.9
oraz odnośniki w rozporządzeniu do tych pozycji ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
PACIFIC napisał:
Adrian
Ten filmik wszystko wyjaśnił tobie.
A zeznanie podatkowe i odliczenie jest bardziej złożone.
I zależy od wielu rożnych czynników.
Ja co roku procentowo miałem inaczej.
Średnio wychodziło od 25 do 35% zapłaconego podatku.

Filmik wyjaśnił, ale mi właśnie chodzi o te procenty. Załóżmy za rok 2013 dieta wynosi 192 korony i przebywamy w Norwegii 280 dni w roku co nam daje 192kr x 280 dni = 53760 koron to od tej kwoty jaki konkretnie procent należy się nam do zwrotu, ty Pacific napisałeś że pomiędzy 25 a 35% ale od czego zależy taka rozbieżność 10-cio procentowa.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
SENTIX napisał:

Jako samotny Pendler najgorszym punktem do przeskoczenia jest kwestia 10 wyjazdow do Polski -akceptuja 8 ,jezeli jest mniej mozesz napisac odwolanie z uzasadnieniem ale od ich widzimisie zalezy akceptacja....pozdrawiam

Hej Sentix jako samotny pendler trzeba podróżować co 3 tygodnie regularnie do polski czyli trzeba leciećjechać około 17 razy, dla mnie akurat to nie problem, samoloty latają co weekend, więc można lecieć w piątek i niedziele wrócić.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Wystrczy mieć zakupiony bilet, nikt nie jest wstanie sprawdzic czy leciałeś/płynąłéś....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
piasek2005 napisał:
PACIFIC napisał:
Adrian
Ten filmik wszystko wyjaśnił tobie.
A zeznanie podatkowe i odliczenie jest bardziej złożone.
I zależy od wielu rożnych czynników.
Ja co roku procentowo miałem inaczej.
Średnio wychodziło od 25 do 35% zapłaconego podatku.

Filmik wyjaśnił, ale mi właśnie chodzi o te procenty. Załóżmy za rok 2013 dieta wynosi 192 korony i przebywamy w Norwegii 280 dni w roku co nam daje 192kr x 280 dni = 53760 koron to od tej kwoty jaki konkretnie procent należy się nam do zwrotu, ty Pacific napisałeś że pomiędzy 25 a 35% ale od czego zależy taka rozbieżność 10-cio procentowa.

Pozdrawiam.

Zalzy od tego, jaka bedzie cala kwota do odliczenia od podstawy opodatkowania (nie tylko diety), a takze od zaliczek, ktore juz zostaly pobrane na przestrzeni roku podatkowego. To nie jest cos stalego jak slup betonowy i nie mozesz oczekiwac, ze bedzie to akurat 25% albo 31% .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
hołoto polska
odpowiedź jest tylko jedna
odlicza się 100% diety od podstawy opodatkowania
wsio, that's it
zamknąć ziapy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
100% odliczenia, czy ktoś może to potwierdzić bądź poprzeć jakimiś przepisami bo nie wydaje mi się możliwe żeby uzyskać 56000 koron z odpisu samej diety w zwrocie podatkowym i do tego doliczyć kilometry za dojazdy oraz mieszkanie i prąd. Była by to ponad 100000 koron a to za duża kwota odpisu wg. mnie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Ty nadal nic nie rozumiesz ?

Przepisy znajdziesz wiec tu www. skatteetaten.no
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
piasek2005 napisał:
100% odliczenia, czy ktoś może to potwierdzić bądź poprzeć jakimiś przepisami bo nie wydaje mi się możliwe żeby uzyskać 56000 koron z odpisu samej diety w zwrocie podatkowym i do tego doliczyć kilometry za dojazdy oraz mieszkanie i prąd. Była by to ponad 100000 koron a to za duża kwota odpisu wg. mnie.

Janek ma rację, dietę odlicza się w 100%...

Przecież to oczywiste że nie dostaniesz zwrotu więcej niż zapłaciłeś składek...

jak oddałeś do skattu 100 tyś koron przez cały rok to w tym przecież masz jeszcze składki na ubezpieczenie chorobowe, emerytalne....

ot jak będziesz miał odliczeń więcej niż zapłaciłeś podatku to dostaniesz maksymalny zwrot...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
piasek2005 napisał:

100% ! ale wszystko od podstawy opodatkowania a nie 100% do zwrotu jak masz np 100 000 kosztów to masz nieopodatkowane i ten podatek masz do zwrotu . kpw?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok