Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Odliczenia dla Pendlera, jaka wysokość. - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Bednarczyk czesio. oj tam nazwisko... kornelia chamarczuk Tomasz Tomasz Łukasz daraż bartłomiej bartłomiej Adrian W. Zbyszek P-k Krzysiek Urbański MuflonKing bkkmm22@gmail.com (5410 niezalogowanych)
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
Witam

Chciałbym zorientować w jakiej wysokości oblicza się dietę za 2013 rok, wiem że w 2010 i 2011 było 189 koron, a teraz jest ile???

Moja sytuacja jest taka że wynajmuje hybel(pokój) z osobnym wejściem z zewnątrz z dostępem do łazienki i nie mam dostępu do kuchni, czy w takiej sytuacji dieta jest wyższa bo tak wyczytałem tu na forum???

Chcę skorzystać z odliczenia jako samotny pendler, więc chciałbym wiedzieć ile dokładnie z tej diety mogę odliczyć w rozliczeniu podatkowym, słyszałem że 28%, zgadza się???

Jak wygląda w wypadku mieszkania i biletów lotniczych, także odlicza się 28% od zapłaconej kwoty???

W przypadku biletów lotniczych słyszałem że bardziej opłaca się odliczać kilometry. Czyli jak to w takim razie przeliczamy 1,5 korony za kilometr, czy może ta kwota wzrosła przez ostatnie lata???

Z góry dziękuje i Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Chcę skorzystać z odliczenia jako samotny pendler- co to znaczy samotny pendler, pierwszy raz spotykam się z takim określeniem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
PACIFIC napisał:
Chcę skorzystać z odliczenia jako samotny pendler- co to znaczy samotny pendler, pierwszy raz spotykam się z takim określeniem.
Pomijając to co ten gość powyżej bzdurzy , pewnie większość zasłyszana przy ciepłej i ogórach ...
---
By być pendlerem to nie trzeba mieć ani żony ani dzieci ... !
Nigdzie w przepisach nie ma takiego WARUNKU ani prawnych Wymogów ... !!!
---
Ale przecież to jasno pisze na stronie NAV tylko trzeba to czytać ze zrozumieniem tekstu ..
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Adrian W.
(piasek2005)
Wiking
Ja niczego nie bzdurze, są 2 rodzaje statusu pendler:
familie pendler i samotny pendler. Link do youtube tutaj

Ja tylko się pytam jakie stawki diety i kilometrowe obowiązują w rozliczeniach podatkowych za 2013 rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Adrian
Ten filmik wszystko wyjaśnił tobie.
A zeznanie podatkowe i odliczenie jest bardziej złożone.
I zależy od wielu rożnych czynników.
Ja co roku procentowo miałem inaczej.
Średnio wychodziło od 25 do 35% zapłaconego podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Benyttes annen innkvartering enn hotell på tjenestereiser med overnatting, vil følgende satser være trekkfrie:
• Pensjonat, motell, hybel, brakke, leilighet mv. uten kokemuligheter kr 295 pr. døgn for 2013 (2012: kr 293)
• Hybel, brakke, leilighet mv. med kokemuligheter eller privat kr 192 pr. døgn for 2013 (2012: kr 190)

(NB! Disse satsene er de samme både for innland og utland).

www.sticos.no/portal/Satser/Statensreiseregulativinnland.aspx
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
Joseph napisał:
Benyttes annen innkvartering enn hotell på tjenestereiser med overnatting, vil følgende satser være trekkfrie:
• Pensjonat, motell, hybel, brakke, leilighet mv. uten kokemuligheter kr 295 pr. døgn for 2013 (2012: kr 293)
• Hybel, brakke, leilighet mv. med kokemuligheter eller privat kr 192 pr. døgn for 2013 (2012: kr 190)

www.sticos.no/portal/Satser/Statensreiseregulativinnland.aspx

bardzo pozyteczne informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Joseph napisał: www.sticos.no/portal/Satser/Statensreiseregulativinnland.aspx
To co podałeś , dotyczy rozliczenia wewnętrznego w Firmie ...!!! .pracownik --- firma ...

A nie przy rozliczeniu podatku indywidualnego ... ze skatt
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
W tamtym roku przy rozliczeniu kilometrów za skatt za kilometr było 1,5 / 0 ,7nok .
Natomiast dieta dzienna wynosiła do odliczenia 190nok
Dokładnie nie chce mi się szukać ponieważ aktualne dane będą w formularzu i odnośnych paragrafach na dany rok rozliczeniowy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
Joseph napisał: www.sticos.no/portal/Satser/Statensreiseregulativinnland.aspx
To co podałeś , dotyczy rozliczenia wewnętrznego w Firmie ...!!! .pracownik --- firma ...

A nie przy rozliczeniu podatku indywidualnego ... ze skatt

Pensjonat, motell, hybel, brakke, leilighet mv. uten kokemuligheter kr 295 pr. døgn for 2013 (2012: kr 293)

Hybel, brakke, leilighet mv. med kokemuligheter eller privat kr 192 pr. døgn for 2013 (2012: kr 190)

www.skatteetaten.no/no/taxnorway/Jobber-...adrag-/?chapter=6651

Merutgifter til kost etter standardsatser som hvert år fastsettes av Skattedirektoratet. For 2012 er satsen kr 190 per døgn. Er det ikke mulig å koke mat der du bor, er satsen kr 293 per døgn.

Kwoty są takie same głąbie, bo jak rozliczasz to z pracodawca to on to odlicza sobie przy rozliczeniu ze skatt bez zarobku i kosztów....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok