Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Praca w Norwegii, a własna DG W Polsce - Norwegia

4 Posty
Magda Z
(Magda6)
Wiking
Witam, bardzo proszę o pomoc. Mam możliwość przez parę miesięcy pracować w Norwegii, muszę się zarejestrować jako bezrobotna. Czy ktoś się orientuje czy mogę prowadzić działalność gospodarczą w Polsce i być zarejestrowaną w Norwegii jako bezrobotna? Następnie oczywiście pracowałabym. Jakie są tam przepisy odnośnie rejestracji jako bezrobotna?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jesli masz mozliwosc pracowac w Norwegii to chyba normalne ze jak pracujesz to nie jestes zarejstrowana jako bezrobotna chyba ze wczesniej tutaj pracowalas 100 % a teraz zredukowano etat do 50 %....

A jesli juz jestes zarejstrowana w Norwegii jako bezrobotna i pobierasz dagpenger to jesli nieprzydzielili ci dagpenger na rozpoczecie/rozruszanie wlasnej dzialnosci i do tego zezwolili aby to bylo na terenie Polski to chyba oczywista oczywistosc ze aby pobierac dagpenger musisz skladac meldekort w Norwegii i nie mozesz w Polsce pracowac prowadzac wlasna dzialnosc gospodarcza.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Magda Z
(Magda6)
Wiking
Nie pobieram żadnych zasiłków w Norwegii i nigdy nie pracowałam tam. Tylko teraz aby dostać pracę muszę zarejestrować się jako bezrobotna i wtedy dopiero pracodawca mnie zatrudni. Myślałam że popracuję parę miesięcy i wrócę do Polski.Tylko nie chciałabym likwidować działalności gospodarczej w Polsce. Nie można tak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Dzialnosci gospodarczej w Polsce niemusisz likwidowac jesli niezamierzasz pobierac dagpenger. A zeby dostac prace w Norwegii to sie z kontraktem od pracodawcy w skattetaten musisz zglosic i niech ci D-nummer dadza... a nie do NAVu ze bezrobotna skoro masz miec prace

Chyba niezrozumialas pracodawcy (o ile to nie jakis pomyslowy ktoryby chcial "praktykanta" za ktorego individstønad NAV zaplaci w ramach praktyki zawodowej)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Magda Z
(Magda6)
Wiking
No właśnie, a co w przypadku gdy okaże się, że pracodawca chce wziąć kasę za praktykanta? Nie będzie przeszkadzała moja działalność gospodarcza w Polsce?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Magda6 napisał:
No właśnie, a co w przypadku gdy okaże się, że pracodawca chce wziąć kasę za praktykanta? Nie będzie przeszkadzała moja działalność gospodarcza w Polsce?
Watpie, ze NAV na pojdzie, czyli ze beda chcieli placic za praktykanta specjalnie sprowadzanego z Polski. Maja przeciez dosyc swoich wlasnych na miejscu.
Chyba, ze to nie NAV ma plcic.

Ogolnie jak dla mnie, to jakies machlojki. Co to za pracodawca, ze zamiast zatrudnic pracownika np. na kontrakt, kreci jak tu zatrudnic kogos za nic.
No i jak to ma wygladac jak przyjedziesz. W koncu praktyk raczej nie zalatwia sie od reki.

Opisz lepiej dokladnie jak ta praktyke wyobraza sobie pracodawca i czy ma ci zapewnic mieszkanie, czy bedzie placil ci cos dodatkowo, itp.
Jezeli to ma byc praktyka z NAV, to NAV placi za to grosze, zdaje sie, ze cos 300 za dzien (roboczy) . A kto utrzyma sie w Norwegii za 6000 NOK na miesiac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Magda6 napisał:
Albo ty , lub twój znajomy w Norge , za bardzo kombinujecie z tą ewentualna pracą i bonusami od NAV ... ! .
Nawet koń pod górę tak nie kombinuje ...
---
Obyś tego chwilowego "szczęścia" później nie żałowała podczas Polskiego rozliczenia z Fiskusem .
Pomijam już tutaj Fakt , że w razie wpadki w Norge , NAV ściągnie Każdą Koronę wraz z odsetkami tak od ciebie jaki od tego znajomego ...
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
76 Postów
Dan M
(DaM86)
Początkujący
Musisz odpracowac w Norwegii ponad 130 tysi ( okolo nie wiem ile dokladnie) zeby miec mozliwosc skorzystania ze swiadczen Nav , byc pozniej 6 miesiecy bezrobotna ,zeby pracodawca mogl pomyslec o zatrudnieniu ciebie z pomoca NAV(praktyki itp) mam nadzieje ze sie nie myle ?? dawno o tym nie rozmawialem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Magda Z
(Magda6)
Wiking
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Warto mądrych posłuchać )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Magda6 napisał:
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Warto mądrych posłuchać )
Ech jakoś nie bardzo wieżę w tą szczerość w odpowiedzi .
---
Dlaczego , nie chcesz odpowiedzieć na pytanie Elisy ? .
---
Przecież nikt nie chce znać szczegółów jak nazwiska , nazwa firmy , czy miasta .
---
Tak trudno tobie opisać zamysł znajomego lub wasz wspólny .
---
Z wstępnego twojego opisu , wyziera jednak ...
BRAK ZNAJOMOŚCI przepisów prawa skarbowego z twojej strony , jako prowadzącej polską firmę .
oraz brak znajomości przepisów zatrudnienia , tego kogoś tu w Norge ... .
---
Takie sobie gdybanie w piaskownicy , lub podczas zakrapianego przyjęcia w łóżku ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok