Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

dagpenger a stosunek pracy ? - Norwegia

Czytali temat:
Lucy Lucy boj fra oszlo mediabet (1760 niezalogowanych)
20 Postów
joanna justa
(justa_84)
Wiking
Witam.

Mam małe pytanko. Pracuje legalnie w norwegii od 13 lipca 2013, do konca roku zarobilem 133 000 brutto, zaksiegowane 31.12.2013r. Umowe miałem od 13 lipca do 30 sierpnia, a następie umowe na każdy nowy projekt. Od 15 stycznia nie pracuje, ze wzgledu na przestój w firmie. W firmie wystawią mi dokument ze nie ma dla mnie pracy w danej chwili i jestem chwiliowo bezrobotny.

Moje pytania są następujące:
- czy moge sie zajestrowac jako bezrobotny bedąc w stosunku pracy?
- czy mogę sie ubiegać o dagpenger ? 1,5G = wynosi okolo 128 000 brutto ?

dziękuję za odpowiedź.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
76 Postów
Dan M
(DaM86)
Początkujący
Na permitering niech cie wysla

www.nav.no/Arbeid/Arbeidssøker/Inntektssikring/Dagpenger/Dagpenger+ved+permittering
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
justa_84 napisał:
- czy moge sie zajestrowac jako bezrobotny bedąc w stosunku pracy?
- czy mogę sie ubiegać o dagpenger ? 1,5G = wynosi okolo 128 000 brutto ?

Ze co? W jakim stosunku?
Nie masz pracy, kontrakt sie skonczyl - idziesz i rejstrujesz sie jako bezrobotny. Pieniadze (dagpenger) naleza ci sie od dnia zarejstrowania, czyli 8 tyg. przestojowego ciebie nie dotyczy.
Wypracowales odpowiednia sume, to dostaniesz dagpenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
joanna justa
(justa_84)
Wiking
Prawda wyglada tak, ze jak jest praca to sie idzie pracowac ... a jak pracy nie ma to sie siedzi w domu, kontrakt był ... zeby zalatwic papiery po przyjezdzie ....
A założmy dostane dagpenger, i miedzy czasie od kwietnia zaczne pracować, wowczac dagpenger mi zabieraja ? jak to wygalda ? bo rozumiem ze tam sa 2 tyg listy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Prawda wyglada tak, ze jak jest praca to sie idzie pracowac ... a jak pracy nie ma to sie siedzi w domu, kontrakt był ... zeby zalatwic papiery po przyjezdzie ....
to wez jeszcze powiedz w nav ze pracujesz na czarno to szybciej dostaniesz dagpenger
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
justa_84 napisał:
A założmy dostane dagpenger, i miedzy czasie od kwietnia zaczne pracować, wowczac dagpenger mi zabieraja ? jak to wygalda ? bo rozumiem ze tam sa 2 tyg listy.

Zglaszasz sie do NAV i rejstrujesz jako bezrobotny.
Wypelniasz karty co 2 tygodnie.
Jezeli w danym tygodniu pracowales np 8 godzin, to wypelniasz w karcie, ze pracowales te 8. godz.
Wtedy NAV placi tobie jakis tam procent mniej (obcinaja ci dagpenger o te godziny co pracowales).
W momencie kiedy pezepracowales 50% swojego zatrudnienia w danym okresie (2 tygodnie), to obcinaja ci komletnie wyplate w tym okresie (tez 2 tyg.). Jezeli nie dostajesz zadnej wyplaty przecz 3 okresy (3 x 2 tyg, = 6 tyg.), bo pracowales, to wstrzymuja ci calkowicie dagpenger. Dagpenger mozesz wznowic kiedy chcesz, bez nowego podania - musisz isc do NAV i przedstawic swistek od szefa, ze nie ma dla ciebie pracy.
Wazne -> jak ci przyznadza dagpenger, to w pismie, ktore dostaniesz z NAV pisze, ile godzin masz uznane jako 100% twojego zatrudnienia. Czyli jezeli w ciagu roku przepracowales iles tam godzin, to NAV bierze te godziny i dzieli na ilosc tygodni w roku (56) i im wychodzi ile pracowales na tydzien.
Jezeli wychodzi, ze pracowales 10 godzin tygodniowo, to po przepracowaniu 10 godzin w ciagu 2 tygodni (okresu), czyli tych 50%, nie dostaniesz dagpenger z NAV.

To chyba by bylo tyle. Jak cos niejasne, to pytaj, a nóż, widelec bede wiedziec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
joanna justa
(justa_84)
Wiking
na czarno nie pracuje, bo wszystko mam jak pracuje na biało, mam normalnego loonslipa co 14 dni.
Tylko umowa o prace jest na zasadzie projektu, ktory trwa 3 tyg czasem do 2-3 miesiecy.
Wiec umowa o prace jest, ale jest to na dany projekt, tak to w firmie niestety robią.
Projekt sie skonczyl i chwilowo pracy nie mam....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
joanna justa
(justa_84)
Wiking
Elise dziekuje slicznie za pomoc.
Wiec dzis sie rejestruje jako bezrobotny, a jak dostane z pracy dokument wtedy wypełnie wszystkie dokumenty do Nav, i jezeli dobrze Ciebie zrozumialem to dagpenger dostane od dnia 3 lutego, mimo iz wniosek bedzie złożony za 2-3 dni i czas rozpatrzenia do 14 dni ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
justa_84 napisał:
Elise dziekuje slicznie za pomoc.
Wiec dzis sie rejestruje jako bezrobotny, a jak dostane z pracy dokument wtedy wypełnie wszystkie dokumenty do Nav, i jezeli dobrze Ciebie zrozumialem to dagpenger dostane od dnia 3 lutego, mimo iz wniosek bedzie złożony za 2-3 dni i czas rozpatrzenia do 14 dni ?

Dagpenger dostaniesz naliczone od dnia, kiedy zlozysz podanie wraz z wszystkimi potrzebnymi dokumentami. Te dokumenty, to pewnie twoje kontrakt i zaswiadczenie od szefa, ze nie ma on dla ciebie pracy. No i radzilabym wybrac sie do NAV samemu.
Zanim rozpatrza podanie to minie te 3 tygodnie. Pieniadze dostaniesz dopieru po rozpatrzeniu podania, czyli pewnie po uplywie okolo miesiaca.
Czyli podsumowujac - nie dostaniesz od 3 lutego, bo 3 luty to dzisiaj - a dzisiaj w NAV nie byles.
I chyba nie dostaje sie dagpenger za 3 pierwsze dni od zgloszenia - ale to akurat to nie jestem pewna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Magdalena L
(AMNORGE)
Wiking
polecam lekture ...i tak juz wszystko jasne :=)

www.nav.no/Polski/_attachment/152674?=true&_ts=13d1aa9a3f0
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok