Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

dagpenger z nav...kiedy pieniądze? - Norwegia

11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczów!!!!
Mam ogromną prośbę o pomoc! Bo już sama się w tym wszystkim gubię.
Otóż: 23 grudnia złożyłam papiery w miejscowym NAV o dagpenger, i tym samym zarejestrowałam się na bezrobociu. Szef wypisał mi papier odnośnie tego, że na okres zimowy nie ma dla mnie pracy, jednak w czerwcu zaczynamy na nowo pracować. Przedłożyłam wszystkie potrzebne dokumenty, jednak do dnia dzisiejszego nie dostałam decyzji z NAV o tym, czy przyznali mii zasiłek czy też nie...
Dwa razy składałam już tą meldinkard (nie wiem jak się to piszę, przepraszam za błęd) teraz w sobotę wypada mi 3 termin na jej złożenie przez internet... jednak pieniędze do dzisiaj mii nie wpłynęły. Dodam jeszcze, że pani z NAV sugerowała date na 30.01, tj. jutro...
Ile mam czekać na wpływ pieniędzy na konto? Może ktoś coś wie na ten temat?
Dodam jeszcze, że nie mam w pełni wypełnionego CV w NAV na stronce, czy może to mieć z tym związek????
Oprócz tego wszystkie potrzebne papiery są dostarczone a na stronce jak się loguję na mój profil w NAV widnieje informacja: "Klar til beregning", co według mnie oznacza "gotowe do wyliczenia".
Proszę mi pomóc, jeśli ktoś miał podobny przypadek.
Z góry dziękuję za pomoc!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
Kiedy byłam w Nav w poniedziałek... Opcjonalną datę na pieniądze wyznaczyli ma na 30, czyli jutro... Poczekam do jutra, może jeszcze dzisiaj się coś rozwiąże... Bardziej się obawiam tego, że nie dostałam jeszcze żadnej decyzji w tej sprawie... Poinformowałam Panią w NAV, że muszę opłacić mieszkanie, rachunki, że teraz zostałam bez grosza... Jak to na prawdę jest z tymi wypłatami??? Co ile one są wypłacalne? I jaka to jest średnio kwota, czytałam w NAV, że jest to 62,4 %, ale płatne raz w miesiącu, czy 2 razy w miesiącu?
Jak to jest z tym? Pierwszy raz korzystam z "pomocy" Nav, a pracuję w Norge już 13 lat....
Czy ta kwota wystarczy mi na pokrycie kosztów mieszkania i rachunków? (min. 7,500 Nok)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
180 000 NOK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Przeciez, jak sie logujesz na swojej stronie NAV, to wyswietla Ci sie takze na jakim etapie jest Twoj wniosek. Zaloguj sie i sprawdz, czy jest juz rozpatrzony i czy decyzja zostala wyslana poczta.Mozesz rowniez zadzwonic na 55553333 (teraz odbieraja telefony sprawnie , podac swoj nr.personalny i rowniez uzyskasz informacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
już od kilku dni widnieje mi informacja : Klar til beregning...

a pomyliłam się co do wysokości zarobków, poprawna jest 156 tys

Jaka jest szansa, że pieniązki wpłyną niebawem.... ????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
I jeszcze jedno pytanie: jak dokładnie powinnam wyliczyć od tej kwoty należne mi pieniądze? jest jakiś wzór na to, czy jest to wyliczane indywidualnie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
Bardzo proszę o pomoc, orientuje się jeszcze ktoś po jakim okresie od zarejestrowania w nav powinnam dostać pierwsze pieniądze?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
LISICA123 napisał:

(...)Dwa razy składałam już tą meldinkard (nie wiem jak się to piszę, przepraszam za błęd)

(...)"Klar til beregning", co według mnie oznacza "gotowe do wyliczenia".(...)

pracuję w Norge już 13 lat....

No,no.... to po tych 13-tu latach w Norwegii jestes bardzo obrotna jezykowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
Proszę o pomoc, i nie wyśmiewanie się! Pierwszy raz staram się załatwić owe papiery, a nie mam obowiązku tłumaczenia się, dlaczego jestem na bakier z norweskim.... Jak dotąd porozumiewałam się w j. angielskim
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
KATARZYNA LISIECKA
(LISICA123)
Wiking
Oczywiście, wiem tyle od Nich co pisze na stronie nav, jednak chciałabym wiedzieć jak w praktyce to na prawdę wygląda, ile muszę tak na prawdę oczekiwać na decyzję, bo minęły już ładne 4 tyg, i ani decyzji ani pieniędzy...

Jedynie co, to sie dowiedziałam, że jutro powinny być ?!

I też właśnie nie wiem, czy mam obowiązek wypełnić CV, aby te pieniądze wyegzekwować od nav, czy to jednak nie koliduje? Tego właśnie zapomniałam zapytać, dlatego chcę aby mi ktoś pomógł i udzielił mi informacji na pytania które mnie nurtują....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok