Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Potrzebuje pomocysprawy podatkowe - Norwegia

Czytali temat:
(981 niezalogowanych)
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
Witam, otrzymalam wlasnie skattekort i jest tam dla mnie kilka niejasnosci:

1 jako oczekiwany dochod wpisalam za caly rok podatkowy 70000kr
2 minstefradrag zostal mi obliczony na 28000 kr
3 pod spodem mam napisane ze podatek za rok 2013 zostal wyliczony na 12600 kr(sum beregnet skatt for 2013)

teraz pytania:

1. czym jest minstefradrag?
2. w jaki sposob zostal policzony ten podatek w wysokosci 12600?, skoro pracodawca ma obowiazek potracac zaliczke z tabeli 7100, co w wypadku 3 miesiecy w jakich pracuje wyjdzie prawie 20000 kr?(trekk z tabeli przy dochodzi miesiecznym 23333kr to 6500 kr)

3. Czy w takim razie ta nadwyzka zostanie mi oddana po rozliczeniu?

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
496 Postów
don wasyl
(donwasyl)
Wyjadacz
Idz spac - jutro tez,bedzie dzien!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
minstefradrag to jest kwota która nie będzie opodatkowana ....reszta wyliczeń to taki pic na wodę bo nikt nie wie ile zarobisz . nawet kwota minstefradrag zmieni się po ostatecznym rozliczeniu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
Dzieki Andre, Boze, moj norweski pracodawca gdy pytalam sie go co to minstefradrag, zaczal mi mowic ze tyle mam zaplacic podatku, dodam ze prowadzi powazna firme i niezle im sie powodzi, kiedy zaczelam mowic ze to cos innego, spogladal na mnie bez zrozumienia...
a jego zona powiedziala ze : ' w tych sprawach to do niego'...

dostalam wlasnie skattekort ale jeszcze jej pracodawcy nie dostarczylam, wiecie moze czy moge ja wymienic na ta uwzgledniajaca standardfradrag 10 %?

podobno wtedy dadza mi tabele 7300?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nic nie wymieniaj bo to nie ma sensu ....w przyszłym roku rozlicz się z ulgą 10% . tylko nie myś że to będzie 10% twojego dorobku brutto jak to wszyscy przybyli polonuse myślą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
Andre ved mark napisał:
nic nie wymieniaj bo to nie ma sensu ....w przyszłym roku rozlicz się z ulgą 10% . tylko nie myś że to będzie 10% twojego dorobku brutto jak to wszyscy przybyli polonuse myślą

Czemu nie ma sensu, mnie tu w przyszlym roku nie bedzie, a co z tego ze oni mi zwroca to po rozliczeniu?(za rok)
to jest ca 1000 kr miesiecznie, jesli rzeczywiscie wtedy pryznadza mi tabele 7300.
jesli oni mi zwroca to za rok to super, w tym czasie te pieniadze beda inwestowane przez panstwo norweskie, a moglyby byc inwestowane przeze mnie, to chyba jasne?
wiem dokladnie ile zarobie i podalam sume oczekiwana nawet z gorka, wiec chyba jest sens?
(nie powinno byc w takim wypadku niedoplat z mojej strony)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
oj kinia ze skatteetaten to trudna walka cię czeka . oni są kurewsko uparci . ....lepiej niech oni zainwestują te twoje pieniądze a ty zostań jeszcze z rok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Kinga R
(kinia15c)
Nowicjusz
Andre ved mark napisał:
oj kinia ze skatteetaten to trudna walka cię czeka . oni są kurewsko uparci . ....lepiej niech oni zainwestują te twoje pieniądze a ty zostań jeszcze z rok

nie rozumiem

skoro przysluguje mi przez pierwsze dwa okresy rozliczeniowe 10 % standardfradrag, to na jakiej podstawie maja mi tabeli uwzgledniajacej to nie przydzielic?

poza tym nie widze rowniez powodu dlaczego maja mi dawac tabele z potraceniem przez 10,5 miesiaca, a nie 12 miesiecy, ale to juz mniejszy problem.

do czasu kiedy dostane zwrot podatku to moge nie zyc, albo korona norweska moze stracic sile nabywcza o dwie trzecie.

za to oni sobie tymi pieniedzmi beda obracac, bardzo sa cwani...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
teoretycznie to oni powinni ci przydzielić ale......ale oni wolą być zabezpieczeni bo jak napisałaś to w przyszłym roku masz na nich wyje>bane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
aha ....no i dobre odsetki płacą jak za długo obracają tymi monetami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok