hananaszk napisał:
a tak ze stawka w pracy przez agencje jest 50% za godzine do ktorejs tam, zalezy jaka umowe z agencja sie ma z tego co wiem od znajomych bo przez agencje nie pracuje
o to mi chodzi agencja za darmo pracy nie daje raz dwa formalnosci takie jak dokumenty potrzebne do pracy ( czasem sa to tlumaczenia swiadectw pracy etc). zalezy od agencji pracy, czego nie zrozumiales ? pisza ze chca dobrze platna to musza cos umiec i sami zalatwic prace. adecco zalatwia czasem mieszkanie oprucz dokumentow jak ktos np pracowal na produkcji to akurat wiem od litwinow ktorzy tu pracuja. wiec jaka ja tu rewelacje napisalam ?
Co ty pitolisz jakie 50%, to że twoi znajomi dają się ruchac na kasie to nie znaczy że tak jest wszędzie, agencja musi zaplacic tyle samo za godzinę swojemu pracownikowi co temu który pracuje na stałe w danej firmie na tym samym stanowisku lub według taryfy jak nie ma takiej możliwości, nawet staż pracy muszą w tym uwzglednic.
Dokumenty możesz sobie samemu przetłumaczyć tzn. znaleźć tłumacza, jeśli jest to tłumacz przysięgły nikt nie ma prawa tego zakwestionować i zdzierac kasy jeszcze raz.,
Agencja zarabia na pracowniku biorąc za godzinę jego pracy ca 350-400kr i tylko od pracownika zależy czy da się zrobić na kasie czy dostać należną mu stawkę.
Najechalo sie Dziadostwa co daje robić się w uja i uważa że tak powino być na początku bo kiedys będzie lepiej i tak 5 lat albo i dłużej.....