Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

100% zwrotu podatku - Norwegia

Czytali temat:
Mariusz 27 (643 niezalogowanych)
2 Posty
Andrzej G
(Tyler.durden)
Wiking
God dag!

Mam pytanie dotyczące systemu podatkowego w Norwegii. Z tego co wiem, istnieje coś takiego jak fribeløpet(?), czyli suma zarobionych pieniędzy w roku kalendarzowym, która jest wolna od podatku (poniżej 39 950 kr w 2013 roku). Jednym z wymogów odzyskania tych pieniędzy jest pobyt w Norwegii co najmniej rok i tu zaczyna się moje pytanie. Jak oni to mierzą? Czy datą wyznaczającą rozpoczęcie pobytu jest ta, którą podaje się przy pierwszym podaniu o skattekort? Nie wydaje się to zbyt precyzyjne, przecież jest wiele osób, które pracują tylko miesiąc albo dwa i wcale nie chcą się osiedlać w Norwegii. Pytam, bo sam jestem w podobnej sytuacji. Mianowicie pracowałem od czerwca 2012 do grudnia 2012, ale od stycznia do maja 2013 byłem w Polsce. Teraz znowu pracuję. Czy w przypadku zarobków poniżej 39 950 w roku wciąż dostanę cały podatek z powrotem? Czy muszę składać jakiś wniosek? Jak to działa? Bardzo proszę kogoś, kto się zna, o odpowiedź

Pozdrawiam,

Grzegorz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Tyler.durden napisał:
Jak oni to mierzą?
durdniu Tylerze
rok podatkowy jest liczony od 01 stycznia do 31 grudnia
w następnym roku jeśli się okaże, iż durdniu zapłaciłeś za dużą zaliczkę na podatek, to ci to zwrócą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tyler.durden napisał:God dag!Mam pytanie dotyczące systemu podatkowego w Norwegii. Z tego co wiem, istnieje coś takiego jak fribeløpet(?), czyli suma zarobionych pieniędzy w roku kalendarzowym, która jest wolna od podatku (poniżej 39 950 kr w 2013 roku). Jednym z wymogów odzyskania tych pieniędzy jest pobyt w Norwegii co najmniej rok i tu zaczyna się moje pytanie. Jak oni to mierzą? Czy datą wyznaczającą rozpoczęcie pobytu jest ta, którą podaje się przy pierwszym podaniu o skattekort? Nie wydaje się to zbyt precyzyjne, przecież jest wiele osób, które pracują tylko miesiąc albo dwa i wcale nie chcą się osiedlać w Norwegii. Pytam, bo sam jestem w podobnej sytuacji. Mianowicie pracowałem od czerwca 2012 do grudnia 2012, ale od stycznia do maja 2013 byłem w Polsce. Teraz znowu pracuję. Czy w przypadku zarobków poniżej 39 950 w roku wciąż dostanę cały podatek z powrotem? Czy muszę składać jakiś wniosek? Jak to działa? Bardzo proszę kogoś, kto się zna, o odpowiedź
Pozdrawiam,
Grzegorz.

Bardzo nie precyzyjne Pytanie , jednak może być i takie z braku zainteresowania z wiadomych przyczyn .
Praca sezonowa ... ITD ...
---
Należne ... SPROSTOWANIE ... :
---
W Norge , podczas Podatkowego Roku Rozliczeniowego nie jest pobierany ŻADEN PODATEK ...!!! .
A jedynie "ZALICZKA na podatek " ...!!!
---
W skład Zaliczki , wchodzą nie tylko kwoty na sam podatek , ale również i na Podstawowe Ubezpieczenie Społeczne ...! .
---
Dlatego też , nie Można praktycznie odzyskać 100% zaliczki .
---
Fakt , trzeba było by udowodnić uprzednio iż nie zgłaszano w Norge ubezpieczenia ponieważ jako Obywatel Uni kożysta się z ubezpieczenia Kraju Macierzystego , Jednak KTO TO ROBI przy Rejestracji w Skattkontoret ... !? .
NO ... !!! kto jest bez Winy ... ? niech pierwszy rzuci Kamyczkiem ... .

HA ...ha ... , śmiech na Hali ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok