Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jacek lew Klaudia Montowska (5079 niezalogowanych)
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...ale jak to, zamienic na lepszy kraj?
przeciez ten jest najlepszy!

poza tym,przewaznie zostaja ci,ktorzy nie moga wrocic.ewentualnie nie maja do czego,lub do kogo wracac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
panladny napisał:
...ale jak to, zamienic na lepszy kraj?
przeciez ten jest najlepszy!

poza tym,przewaznie zostaja ci,ktorzy nie moga wrocic.ewentualnie nie maja do czego,lub do kogo wracac...

Jest najlepszy??? Ale wg jakich kategori??? Napewno nie wedlug kategori Panaladnego ktory od poczatku podkresla wady Norge. Jezeli ktos uzaleznia swoje miejsce zamieszkania od kursu waluty to musi byc naprawde nieszczesliwym czlowiekiem.Oczywiscie to ile zarabiamy ma ogromny wplyw na nasz zywot ale czy czasami niewarto zrezygnowac z paru groszy dla wlasnego szczescia i spokoju ducha??? Jezeli czulbym sie okradany i ponizany ani minuty niezabawilbym dluzej w takim kraju.Jezeli nienawidzilbym zime nigdy niewybralbym sie na polnoc!!!
Nikt nikomu nie kaze wracac.Wg artykulu ze strony glownej na czolowych miejscach sa takie kraje jak Holandia czy Belgia,cieplejsze,ladniejsze(rzecz gustu) moze tam sprobowac szczescia???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...mowi sie,ze w przyrodzie musi byc rownowaga.
ty nie widzisz zadnych wad,wiec musi byc ktos,kto bedzie widzial tylko owe wady! akurat padlo na mnie...

a jesli mowisz o mozliwosci rezygnacji z 'paru groszy' to akurat w twoim przypadku,mogloby to byc dosyc ciezkie do wykonania.w koncu zostawiles (!) w kraju nad wisla zobowiazania,ktore wymagaja gotowki.

...a szczescie to pojecie wzgledne i wcale niekoniecznie uzaleznione,od temperatury czy gustu!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Sylwia N.
(psculkas)
Wyjadacz
panladny napisał:
..a propos to w polsce,kiedys byl stanczyk (nie klown)
i faktycznie bylo to 'stanowisko' wymagajace inteligencji i odwagi.

a jesli ty nie widzisz,w slowie pisanym przez ladnegopana,ironii i gry slow,to faktycznie ani klownem nie jestes,ani tym bardziej inteligentnym czytelnikiem.
no chyba ,ze inteligentnym inaczej...

a propos- kiedys w polsce to byli blaznowie, a nie stanczycy!!!! Stanczyk to najslynniejszy blazn, ktory jest przedstawiony na 1-szym planie obrazu Matejki "Stańczyk na dworze królowej Bony po utracie Smoleńska".

panieladny- jezeli kogos poprawiasz, to sam nie popelniaj bledow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
dziekuje serdecznie!

ciesze sie,ze moge liczyc na tych,ktorzy nigdy niepopelniaja bledow!

p/s: dlatego wlasnie mowilem o stanczyku,bo byl najslynniejszy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Sylwia N.
(psculkas)
Wyjadacz
Nie odwracaj kota ogonem.!!! zwrocilam ci uwage, bo podczas poprawiania wypowiedzi ulv'a popelniles blad

nie masz mi za co dziekowac, ani liczyc na mnie, bo nie twierdze, ze jestem osoba, ktora nie popelnia bledow.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
panladny napisał:
...mowi sie,ze w przyrodzie musi byc rownowaga.
ty nie widzisz zadnych wad,wiec musi byc ktos,kto bedzie widzial tylko owe wady! akurat padlo na mnie...

a jesli mowisz o mozliwosci rezygnacji z 'paru groszy' to akurat w twoim przypadku,mogloby to byc dosyc ciezkie do wykonania.w koncu zostawiles (!) w kraju nad wisla zobowiazania,ktore wymagaja gotowki.

...a szczescie to pojecie wzgledne i wcale niekoniecznie uzaleznione,od temperatury czy gustu!

Kazdy z nas zostawil jakies zobowiazania za soba czy to w Polsce czy w Ameryce. Nie wiem skad masz informacje o moich zobowiazaniach finansowych w Polsce ale takie sa nie ukrywam. Jednakze wiekszym zobowiazaniem dla mnie jest moja matka,corka czy wnuczka i wcale nie chodzi tu o kase.Dwie ostatnie drogie mi osoby niedlugo tez zamieszkaja w Norge zczego sie ciesze bardzo. PN wiesz o czym pisalem oczym swiadczy Twoje ostatnie zdanie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
Odp.:Oszust 2 Dni, 17 Godziny temu Oklaski: 0
...brawo gruzin!
jesli ktos ma czelnosc krytykowac,ten najlepszy kraj na swiecie,won do domu!

a propos twoich wypowiedzi to :

1. powiedzenie ze 'to nie jest polska' jest coraz mniej aktualne
2. swietnie probujesz tlumaczyc zlodziejstwo norweskich pracodawcow tym,ze to wina polskich pracownikow,ktorzy sami prowokuja swoim zachowaniem,aby ich okradac.
to cos w stylu,ze jesli dziewczyna zalozy krotka spodniczke i zostanie zgwalcona to jej wina,a gwalciciele sa niewinni,bo to przeciez ona ich sprowokowala...
3. jak ci sie nie podoba,to won z tego forum!

...pomagaj dalej

1. Mylisz się. Róznice zawsze będą, zwłaszcza jesli chodzi o uczciwość i mentalność.

2. Kompletna bzdura. Polacy podpisują a potem narzekają że warunki które sami podpisali im nie odpowiadają. To taka dziewwczyna która sama daje a potem leci na policję że zostałą zgwałcona. Przepraszam za ten przykład, ale sam podjąłeś ten temat.

3. Taaa.. ale sie popisaleś. "Won z mojej ameryki". Przypominam ci tylko że to TOBIE się wiecznie nie podoba. Ja - wprost przeciwnie, jestem zachwycony!

panie ładny, proponuje jakieś zioła na uspokojenie bo frustrat z ciebie niieprzeciętny.

A najbardziej to niepojmuje twojej niechęci do mojego "pomagania", bo wytykasz to w każdym poście a jeszcze nic pożytecznego do tematu nie wniosłeś. Boli cie to, że znam język, znam prawo, ludzi, mam pracę i jestem zadwolony z życia? Typowe podejscie zburaczałego frustarta - nienawidzić wszystkich którym żyje się lepiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...wrocil,pan nieomylny

najmodniejszy w tym sezonie sposob,to dwa kontrakty.jeden dla urzedu drugi dla pracownika.to wedlug ciebie norma w takim panstwie prawa.zreszta to rowniez wina pracownikow.taki np. elektryk musi sie przeciez znac na kruczkach prawnych,znac na pamiec prawo pracy i drzewo geneologiczne przyszlego pracodawcy,do (przynajmniej)7go pokolenia!

ta cala twoja pomoc,to wielka lipa!
naczytales sie kodeksow i paragrafow,a nie masz pojecia o rzeczywistosci,w ktorej sie znajdujesz.
oczywiscie najwazniejsze,to wykazac sie publicznie i mozna juz byc okrzyknietym,wielkim pomocnym!
to pewnie dobry sposob na dowartosciowanie sie,dla takiego zachwyconego soba,harcerzyka jak ty...

jesli juz jestes takim altruista,to zglos sie do no. czerwonego krzyza,bedziesz mogl w koncu,zrealizowac swoja wizje pomocy dla potrzebujacej ludzkosci!

a do tego,jakis ty skromny!
no ale to zrozumiale w twoim przypadku.przeciez nikt inny nie moze posiadac tylu zalet i umiejetnosci - znajomosci prawa,jezyka,ludzi,posiadania posady...nawet ziololecznictwo nie jest ci obce.
czy jest cos na czym sie nie znasz?

przykro mi,ale na nienawisc tez trzeba sobie'zasluzyc'a ty jak do tej pory,zaslugujesz jedynie na smiech politowania...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
95 Postów
M C
(Gruzin)
Początkujący
O! najmodniejszy sposób powiadasz? Czyli modne jest bycie frajerem i danie sie robić na podwójne umowy? A może ja poprostu jestem niemodny i staroświecki bo podpisałem umowę z przcodawcą i dostarczyłem jej kopię do urzędu?
To właśnie ty uważasz to za normalne bo przecież to jest ta "rzeczywistość" o której ja nie mam pojęcia!

Elektryk nie musi znać drzewa genealogicznego i kruczków, nie przesadzaj i nie koloryzuj! Natomiast POWINIEN znać swoje prawa zanim niesłusznie nazwie swojego pracodawcę oszustem.

Dostarczasz niezłej rozrywki na forum panieładny, bo najpierw piszesz że cytuje puste paragrafy i nikomu przez to nie pomagam a zachwile piszesz że pracownik nie musi ich wcale znać.. BRAWO! gratuluje logiki! Myśl sobie tak dalej, że wszyscy wokoło to oszuści, bo ty nie znasz prawa.(bo przecież nie musisz).

Nie miałem absolutnie zamiaru "wykazywać się publicznie". Nie muszę też się "dowartościowywać" bo nie mam zadnych kompleksów. Czasami bywam świadkiem (lub słysze od Norwegów) jak niektórzy Polacy radzą sobie w Norwegii z językiem, prawem, asymilacją ze społeczeństwem itd. Nie znam żadnych Polaków w Norwegii, obracam się wyłącznie wśród Norwegów więc zarejestrowałem się tu niedawno w nadzei że moje doświadczenie z Norwegią i Norwegami komuś moze być pomocne i vice versa (ten portal to mój jedyny kontakt z Polakami). Wszystko po to by dostać w ryj od jakiegoś sfrustrowanego anonimowego użytkownika, któremu nie podoba sie że ktoś inny ma się tutaj dobrze.

To co piszesz o harcerzyku i skromności to są wogóle jakieś jaja i tak naprawde pokazuje co ci siedzi w głowie. Na codzień posługuję się wyłącznie norweskim i czasem służbowo angielskim, znam norweskie prawo, kulturę, jak każdy przeciętny obywatel... nie rozumiem co tu ma skromność do rzeczy. Masz głęboki kompleks niższości kolego.

P.S.
Nie macie pojęcia jak bardzo żałuję że przetłumaczyłem kilka paragrafów norweskiego prawa.. przepraszam, nie wiedziałem że tak bardzo będziecie się tego czepiać. Uwierzcie mi w Norwegii każdy paragraf ma swoje zastosowanie w praktyce a gadanie że "to tylko teoria" to marne wytłumaczenie własnej naiwności i nieudolności. Ja osobiście czytam te wg was głupie paragrafy, kiedy musze coś załatwić i jak do tej pory wszystko mi się zgadza. Wszpółczuję osobom żyjącym w innej Norwegii niż ja, gdzie wszystko jest szare i beznadziejne a mieszkańcy to oszuści i komuniści.

Jeśli ktoś chce kulturalnie pogadać zapraszam na priva, bez zawistnych trolli forumowych.

P.S.2. Obejrzyjcie sobie pierwszy filmik w temacie "Co sądzicie o takich Polakach" - wypowiedź tego pana na temat naiwności i nieznajomości prawa. Zrozumiecie mój punkt widzenia. Mimo że w tym przypadku (w przeciwienstwie do naszej norweskiej historyjki) mamy do czynienia z prawdziwym chamskim oszustwem. Filmik o tu:
https://www.youtube.com/v/KMhi12obtmg&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok