O! najmodniejszy sposób powiadasz? Czyli modne jest bycie frajerem i danie sie robić na podwójne umowy? A może ja poprostu jestem niemodny i staroświecki bo podpisałem umowę z przcodawcą i dostarczyłem jej kopię do urzędu?
To właśnie ty uważasz to za normalne bo przecież to jest ta "rzeczywistość" o której ja nie mam pojęcia!
Elektryk nie musi znać drzewa genealogicznego i kruczków, nie przesadzaj i nie koloryzuj! Natomiast POWINIEN znać swoje prawa zanim niesłusznie nazwie swojego pracodawcę oszustem.
Dostarczasz niezłej rozrywki na forum panieładny, bo najpierw piszesz że cytuje puste paragrafy i nikomu przez to nie pomagam a zachwile piszesz że pracownik nie musi ich wcale znać.. BRAWO! gratuluje logiki! Myśl sobie tak dalej, że wszyscy wokoło to oszuści, bo ty nie znasz prawa.(bo przecież nie musisz).
Nie miałem absolutnie zamiaru "wykazywać się publicznie". Nie muszę też się "dowartościowywać" bo nie mam zadnych kompleksów. Czasami bywam świadkiem (lub słysze od Norwegów) jak niektórzy Polacy radzą sobie w Norwegii z językiem, prawem, asymilacją ze społeczeństwem itd. Nie znam żadnych Polaków w Norwegii, obracam się wyłącznie wśród Norwegów więc zarejestrowałem się tu niedawno w nadzei że moje doświadczenie z Norwegią i Norwegami komuś moze być pomocne i vice versa (ten portal to mój jedyny kontakt z Polakami). Wszystko po to by dostać w ryj od jakiegoś sfrustrowanego anonimowego użytkownika, któremu nie podoba sie że ktoś inny ma się tutaj dobrze.
To co piszesz o harcerzyku i skromności to są wogóle jakieś jaja i tak naprawde pokazuje co ci siedzi w głowie. Na codzień posługuję się wyłącznie norweskim i czasem służbowo angielskim, znam norweskie prawo, kulturę, jak każdy przeciętny obywatel... nie rozumiem co tu ma skromność do rzeczy. Masz głęboki kompleks niższości kolego.
P.S.
Nie macie pojęcia jak bardzo żałuję że przetłumaczyłem kilka paragrafów norweskiego prawa.. przepraszam, nie wiedziałem że tak bardzo będziecie się tego czepiać. Uwierzcie mi w Norwegii każdy paragraf ma swoje zastosowanie w praktyce a gadanie że "to tylko teoria" to marne wytłumaczenie własnej naiwności i nieudolności. Ja osobiście czytam te wg was głupie paragrafy, kiedy musze coś załatwić i jak do tej pory wszystko mi się zgadza. Wszpółczuję osobom żyjącym w innej Norwegii niż ja, gdzie wszystko jest szare i beznadziejne a mieszkańcy to oszuści i komuniści.
Jeśli ktoś chce kulturalnie pogadać zapraszam na priva, bez zawistnych trolli forumowych.
P.S.2. Obejrzyjcie sobie pierwszy filmik w temacie "Co sądzicie o takich Polakach" - wypowiedź tego pana na temat naiwności i nieznajomości prawa. Zrozumiecie mój punkt widzenia. Mimo że w tym przypadku (w przeciwienstwie do naszej norweskiej historyjki) mamy do czynienia z prawdziwym chamskim oszustwem. Filmik o tu:
https://www.youtube.com/v/KMhi12obtmg&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en_US&feature=player_embedded&fs=1