Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Urlop ojcowski w NO - Norwegia

Czytali temat:
(2596 niezalogowanych)
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Tak jak w temacie, interesuje mnie urlop ojcowski w NO. Wiem,że ojciec dziecka może iść na taki urlop jak dziecko skończy po urodzeniu 6tygodni i ma czas zanim dziecko skończy 3latka. Ale jak to jest jeśli dziecko urodziło sie w PL a mieszka teraz w NO razem z matką....czy temu ojcu należy się ten urlop? Matka jest osobą nei pracującą.
W podanym niżej linku nie pisze o tym, może ktoś z Was zna odpowiedź i mi ją udzieli? proszę

www.mojanorwegia.pl/pomoc_socjalna_i_pod.../urlop_ojcowski.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Musisz Magdo napisac specjalne podanie ze bardzo obawiasz sie swinskiej grypy i potrzebujesz chlopa w domu aby na bierzaco Cie dogrzewal profilaktycznie. Pandemia tej choroby jeszcze chwile potrwa wiec urlop moze byc dlugi.
W wolnych chwilach (aby Cie nie przegrzac) maz moze zajac sie dzieckiem.
Nie wiem coprawda gdzie taki wniosek sie sklada, ale jako ze swieta sie zblizaja wiec mozna wyslac do Swietego Mikolaja.
Powodzenia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Grzes203 napisał:
Musisz Magdo napisac specjalne podanie ze bardzo obawiasz sie swinskiej grypy i potrzebujesz chlopa w domu aby na bierzaco Cie dogrzewal profilaktycznie. Pandemia tej choroby jeszcze chwile potrwa wiec urlop moze byc dlugi.
W wolnych chwilach (aby Cie nie przegrzac) maz moze zajac sie dzieckiem.
Nie wiem coprawda gdzie taki wniosek sie sklada, ale jako ze swieta sie zblizaja wiec mozna wyslac do Swietego Mikolaja.
Powodzenia.

masz dobre poczucie humoru no, takiej odpowiedzi to ja się nie spodziewałam a jak myślisz?? ten urlop będzie w pełni płatny przez te 30dni??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Jesli chodzi o zaplate to chyba Ty musisz jakos odwdzieczyc sie mezczyznie za poswiecenie cennego czasu w pracy na rzecz opieki nad rodzina
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Grzes203 napisał:
Jesli chodzi o zaplate to chyba Ty musisz jakos odwdzieczyc sie mezczyznie za poswiecenie cennego czasu w pracy na rzecz opieki nad rodzina

a kto mi zapłaci za moja opiekę nad rodziną???

a tak wracając do tematu to czekam cierpliwie na jakieś wskazówki, może inny link gdzie jest wspomniane o tym co napisałam na samym początku? W NAV powiedzieli mężowi, że się nie należy, ale tak samo mówili w sprawie rodzinnego o wyrównaniu, że się nie należy całość i nam przyznali od czerwca ubiegłego roku a należy nam się od stycznia i już ponawiamy składanie dokumentów, posłużyliśmy się również linkiem, który był podany na forum, dzięki niemu możemy dostać zwrot
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Tak powaznie to gdzies o tym czytalem, tylko znalezc nie moge.
Wazne bylo ze calosc pobieranego zasilku w okresie przebywania obojga rodzicow na urlopie wychowawczym nie moze przekroczyc 150%, czyli jezeli maz bierze calosc Ty mozesz tylko polowe.
Troche komplikuje mi odpowiedz to ze nie pracujesz
Szukam dalej, moze pamiec mi wroci i znajde.

Tu cos jest ale jeszcze nie to
www.amb-norwegia.pl/About_Norway/policy/...a-socjalna/benefits/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Magdalena,wczytalam sie w ten podany przez ciebie tekst i tam jest tak
cyt"Kiedy ojciec ma prawo do urlopu ojcowskiego?
Warunkiem jest, że zarówno matka jak i ojciec mają prawo do zasiłku rodzicielskiego (przepracowali zarobkowo przynajmniej 6 spośród 10 ostatnich miesięcy).
Matka musi mieć wypracowane prawo do zasiłku rodzicielskiego w pracy na pół lub więcej etatu (równo lub powyżej 50% etatu)."

tak czytam to i czytam i sama juz nie wiem,bo w zasilkach rodzinnych mam prawie ze zero wiedzy,ale czy nie wynika z tego,ze obydwoje powinni wczesniej pracowac?
niech ktos sie jeszcze wypowie jak to rozumie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Ja rozumie ze Magdalenka spelnia wszystkie warunki ma tylko dylemat co do miejsca urodzin Dzidzi. To jest chyba bez znaczenia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
krolestwo za konia napisał:
Ja rozumie ze Magdalenka spelnia wszystkie warunki ma tylko dylemat co do miejsca urodzin Dzidzi. To jest chyba bez znaczenia.

kzk ja wiem gdzie się dziecko moje urodziło mała urodzona w Polsce, a teraz mieszkamy tutaj razem z nią to chyba normalne
Tutaj w NAV powiedzieli, że jeśli dziecko urodzone w PL jest to ten urlop się nie należy ojcu...ale kto wie, może się on należy? Człowiek musi sam się dowiadywać co nie jest takie proste jak widać. Może z Waszą pomocą uda się coś znaleźć Mała w grudniu skończy 2 latka więc mamy jeszcze na ten urlop rok.

Kto pyta nie błądzi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
magdalena_d84 napisał:
krolestwo za konia napisał:

kzk ja wiem gdzie się dziecko moje urodziło mała urodzona w Polsce, a teraz mieszkamy tutaj razem z nią to chyba normalne
Tutaj w NAV powiedzieli, że jeśli dziecko urodzone w PL jest to ten urlop się nie należy ojcu...ale kto wie, może się on należy? Człowiek musi sam się dowiadywać co nie jest takie proste jak widać. Może z Waszą pomocą uda się coś znaleźć Mała w grudniu skończy 2 latka więc mamy jeszcze na ten urlop rok.

Kto pyta nie błądzi

Mag..... nie watpie ze przynajmniej Ty wiesz gdzie sie urodzilo dziecko i nie o tym prawilem. Podstawowa sprawa czy spelniasz warunki podane przez urzad. Dla mnie sprawa jest jasna skoro przysluguje ojcowski urlop na dzieci adoptowane tez to jaki wplyw na to ma miejsce urodzenia???? przeciez moglas rodzic w Polsce w prywatnej klinice M.Jacsona ze wzgledu na lepsze warunki!Wazne czy nabyliscie oboje pelne prawa do wszelkich swiadczen. Nie jestem w tym temacie wiec juz sie zamykam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok