Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1002 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
ewaem napisał:...czy dobrze rozumuje, ze moglabym spokojnie przejsc na 2 klase podatkowa ?
...czy mam zabiegac o niezbedne dokumenty do uzyskania status pendler czy tez i bez tego uzyskam zwrot calego podatku za 2013 r ?

Teraz już jest za późno , do zmiany klasy podatkowej za Tamten 2013 rok !!! .
---
Niemniej odpisy i tak możesz sobie zrobić jak masz ku temu podstawy , jak Bilety Lotnicze i te inne .
---
Niemniej uważam iż jak masz opiekę w Córce to jej księgowa bez problemu powinna ogarnąć i Twój Problem !!! .
---
PONADTO jedna drobna Uwaga acz Bardzo ważna ... !!! .
---
W Norge w zaliczce na Podatek MIEŚCI SIĘ RÓWNIEŻ PODSTAWOWE UBEZPIECZENIE >"zus"<
---
Dlatego w standardowych przypadkach , NIE MOŻNA UZYSKAĆ 100% ZWROTU ZALICZKI PODATKOWEJ .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ewa Emka
(ewaem)
Nowicjusz
Gabriel napisał:

Teraz już jest za późno , do zmiany klasy podatkowej za Tamten 2013 rok !!! .
---
Niemniej odpisy i tak możesz sobie zrobić jak masz ku temu podstawy , jak Bilety Lotnicze i te inne .
---
Niemniej uważam iż jak masz opiekę w Córce to jej księgowa bez problemu powinna ogarnąć i Twój Problem !!! .
---
PONADTO jedna drobna Uwaga acz Bardzo ważna ... !!! .
---
W Norge w zaliczce na Podatek MIEŚCI SIĘ RÓWNIEŻ PODSTAWOWE UBEZPIECZENIE >"zus"<
---
Dlatego w standardowych przypadkach , NIE MOŻNA UZYSKAĆ 100% ZWROTU ZALICZKI PODATKOWEJ .
[/quote]

dziekuje za odpowiedz

Klase podatkowa myslalam zeby zmienic na 2014 rok ale nie jestem pewna czy moge ? a jesli zmienie na nizsza to czy gdybym jakims cudem zaczela osiagac wyzsze przychody np od czerwca to czy moge ponownie zmienic na 1 klase ?
Nie chce naduzywac goscinnosci a na ksiegowa mnie nie stac dlatego sprobuje sama jakos dojsc do ladu z tym balaganem (czyt. z pomoca forumowiczow ) w Polsce rozliczenia podatkowe byly dla mnie chlebem powszednim, tutaj dopiero ogarniam norweskie przepisy.
Zdaje sobie sprawe, ze calosci podatku nie odzyskam ale czy nie jest tak, ze podobnie jak w PL jest kwota wolna od podatku i czy chocby z tego tytulu nie kwalifikuje sie z moim przychodem do zwrotu takowego ? a jesli nie to gdybym chciala wrzucic w koszty chocby koszty podrozy to czy nie musze jednoczesnie posiadac status pendler ?
Czy istnieje gdzies w sieci kalkulator za pomoca ktorego moglabym sobie obliczyc nalezny podatek itp ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ewa Emka
(ewaem)
Nowicjusz
Mysle, ze juz sama ogarnelam temat

Moge skorzystac z ulgi standardowej 10 % a biorac pod uwage jeszcze kwote wolna od podatku (odpowiednio przeliczona do ilosci przepracowanych miesiecy) dostane zwrot calego podatku pomniejszonego o skladki na ubezpieczenie.
Aby skorzystac z ulgi 10 % oraz zeby przejsc na 2 klase podatkowa w biezacym roku powinnam dostarczyc do skatt-u :
- akt slubu
- potwierdzenie zameldowania pod adresem takim samym jak malzonek
- potwerdzenie o dochodach meza nie przekraczajacych 41.100 NOk

Czy moze mi ktos potwierdzic czy slusznie wydedukowalam powyzsze ?

I pytanie odnosnie dokumentow jakie powinnam dostarczyc. Czy musza byc tlumaczone na angielski czy musi byc norweski ? a moze wystarczy, ze zostana wystawione przez odpowiednie instytucje na drukach unijnych ? jesli takowe istnieja oczywiscie No i kto przelicza dochod osiagniety w PLN na NOK ? ja sama, urzad skarbowy w Polsce czy tez moze skatt ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok