Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Podatek 2013 - Norwegia

Czytali temat:
(1003 niezalogowanych)
19 Postów
Romek Bezbuta
(rombut)
Wiking
Na wstepir dodam, ze jeszcze czekam na przyslanie mi Salvangivelsne, a na stronie alltin jak sie loguje jest jedynie Tax return do wypelnienia.
Mam pytanie czy ktos sie orientuje.
Zaczalem 6 rok pobytu w Norwegii. rozliczenie bedzie moim 5 juz tak wiec 10% zwrotu juz dawno minelo. Dalej pracuje w systemi rotacyjnym 4 x 2 i mieszkanie mi firma daje jak i jedzenie, za dojazd do pracy z polski dostaje miesieczne kwoty. Jestem kawalerem. Czy moge sobie cokolwiek odliczyc z podatku czy to co przyjdzie poprostu musze uznac za swietosc.
Dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
akra0 napisał:
Na wstepir dodam, ze jeszcze czekam na przyslanie mi Salvangivelsne, a na stronie alltin jak sie loguje jest jedynie Tax return do wypelnienia.
Zaczalem 6 rok pobytu w Norwegii. rozliczenie bedzie moim 5 juz tak wiec 10% zwrotu juz dawno minelo. Dalej pracuje w systemi rotacyjnym 4 x 2 i mieszkanie mi firma daje jak i jedzenie, za dojazd do pracy z polski dostaje miesieczne kwoty. Jestem kawalerem. Czy moge sobie cokolwiek odliczyc z podatku czy to co przyjdzie poprostu musze uznac za swietosc.
Dziekuje
6ty rok w norge i nic sie nie orientujesz? pieniadze ci daja na dojazdy, spać masz gdzie, pasze również dostajesz wiec co ty chcesz odliczyć?a rok czy 2lata temu sie nie rozliczałeś? było sobie konkubine w polsce z dziecmi znależć pare lat temu to coś byś może dostał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
akra0 napisał:
Dziekuje

kredyty w PL??
BSU??

ps. 6 lat i Ty sie pytasz?? hmmm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(tobiash83)
Wiking
A to podbiję trochę temat. Dla mnie w przeciwieństwie do przedmówcy podatek w Norwegii to dosłownie pierwszyzna. Jestem tu od kwietnia 2013 i to będzie moje pierwsze rozliczenie a na dodatek trafiłem akurat na zmianę systemu rozliczania. Fakt zarejestrowałem się na altinn ale jak ten temat wogóle ugryźć czy ktoś byłby tak miły i mi podpowiedział?. Więc mam to konto na altinn, dostałem różne årsoppgave i Lønns- og trekkoppgave 2013, pracuję tylko w jednym miejscu więc więcej tego chyba nie będzie.. ale co dalej???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tobiash83 napisał:
ale co dalej???
NA
RAZIE
NIC ...

Teraz spokojnie czekaj na koniec Lutego , początek marca aż Skatt roześle wstępne obliczenia ...! .
Wtedy powrócimy do tematu ...
A na razie ciesz się Tym co Masz ...
---
Samo rozliczenie w twoim przypadku zajmuje GÓRA GODZINKĘ o ile masz już wszystkie dokumenty / do ew. odpisów / poukładane jak należy ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
na dodatek trafiłem akurat na zmianę systemu rozliczania.
a to ciekawe ,moze opiszesz

masz mieszkanie i zone z dziecmi w Polsce ???

Czy moge sobie cokolwiek odliczyc z podatku czy to co przyjdzie poprostu musze uznac za swietosc.

raczej powinnes doplacac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(tobiash83)
Wiking
patim napisał:
a to ciekawe ,moze opiszesz[/quote]

Chodziło mi o to że teraz bedzie to elektronicznie a nie jak wsześniej chociaż to też było by nowe...

Rodzinę z dziećmi mam tu a żona nie pracuje bo ktoś musi się zająć dziećmi, a że mieszkamy na zadupiu to nie dostaliśmy miejsca w przedszkolu no i trzeba czekać do sierpnia... bez komentarza.

Gabriel napisał:NA
RAZIE
NIC ...[/quote]
dzięki, będę czekał
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
to lapniesz 2 klase podatkowa i 10%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tobiash83 napisał:patim napisał:
a to ciekawe ,moze opiszesz

Chodziło mi o to że teraz bedzie to elektronicznie a nie jak wsześniej chociaż to też było by nowe...
Rodzinę z dziećmi mam tu a żona nie pracuje bo ktoś musi się zająć dziećmi, a że mieszkamy na zadupiu to nie dostaliśmy miejsca w przedszkolu no i trzeba czekać do sierpnia... bez komentarza.
Gabriel napisał:NA
RAZIE
NIC ...dzięki, będę czekał

ROZLICZENIE podatkowe ZAWSZE odbywało się Elektronicznie , odkąd ten system wszedł w Norge .
Był Już nawet w 2006 ....
---
Teraz Jedynie nie przysyłają KART Podatkowych z Numerem tabeli , którą dawało się napoczątku roku Pracodawcy ...
Teraz ten Numer Pracodawca Pobiera sobie sam ...
---
A na tym zadupiu , to wszystkie ŻONY i Matki Dzieciom , siedzą w Domu na Dupie .
Norskie Też ...!!? .
---
Gdyby twoja poszła do pracy to i przedszkole by się zaraz znalazło ...!!! .
---
A tak to denna wymówka ...
Pewnie żonka ... ma TIPSY na 10 cm ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ewa Emka
(ewaem)
Nowicjusz
Pozwole sobie podlaczyc sie pod temat z moimi problemami podatkowymi.

Pracuje w Norwegii od 1 kwietnia 2013. W Polsce moje zatrudnienie trwalo do maja 2013 (koncowy miesiac to urlop platny i czesciowo bezplatny). Czy fakt, ze przez 1 miesiac pobieralam wynagrodzenie zarowno w Polsce jak i w Norwegii ma jakis wplyw na moje rozliczenie roczne ? tzn czy rozliczam sie odrebnie w kazdym kraju ?
Ponadto :
Mam kontrakt tlikalling czyli bez stalych godzin pracy. Zarobek mniejszy od najmnieszego mozliwego Wg ostatniego podsumowania na Lønnsslipp lacznie to :
- sum lønn : 72.227,40
- sum skatt : 13.788,00
Jestem na 1 klasie podatkowej (tabelltrekk 7100), w Polsce pozostal maz (z minimalna pensja) i nasz wspolny dom. Nie mam maloletnich dzieci i nie mam kosztow typu czynsz za mieszkanie itp. Mieszkam u corki i dokladam sie tylko do wyzywienia.

Moje pytanie brzmi : czy dobrze rozumuje, ze moglabym spokojnie przejsc na 2 klase podatkowa ? czy mam zabiegac o niezbedne dokumenty do uzyskania status pendler czy tez i bez tego uzyskam zwrot calego podatku za 2013 r ?
Nie ukrywam, ze przy tak niskich dochodach jak moje (w tym roku moga sie nieznacznie podniesc) zalezy mi na tym, zeby potracano mi mniejszy podatek ale nie chcialabym tez wpasc w bagno podatkowe w przyszlym roku i doplacac.

Prosze o porade i z gory dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok