Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

podatek dla osoby bedacej pierwszy rok w norwegii - Norwegia

Czytali temat:
Piotr Piotr Błazucki Marcin Emila En przemek1 Krystian Gębala (1988 niezalogowanych)
1 Post
krzysztof ignaszak
(kaliszanin)
Wiking
Czy osoba ktora jst w Norwegii pierwszy rok ma jakies znizki podatkowe w rozliczeniu rocznym niz osoba bedaca powyzej roku? Trzeba to zgloscic przy ewenetualnym rozliczeniu czy oni sami powinni to wiedziec?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Musisz wpisać 10%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Anna82 napisał:
Musisz wpisać 10%
NIC nie musi ...
Nie ma takiego żadnego NAKAZU ...
---

Może wpisać . chce wpisać .. powinien wpisać ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(pawel.s)
Wiking
Pracuję w Norwegii od lipca 2012 roku. Otrzymałem Selvangivelse 2012, nie posiadam dzieci żony ani majątku czy też własności w Polsce więc tak naprawdę nie mam z czego się rozliczać oprócz zarobionych pieniędzy w Norwegii.

Moje pytanie brzmi czy 10% zniżki zostało automatycznie doliczone do mojego rozliczenia czy muszę rozliczyć się sam bądź za pomocą księgowej?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Musisz rozliczyć się sam. Albo się zgadzasz na to co Ci przysłali, albo robisz korektę 10% i odsyłasz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Anna82 napisał:
Musisz wpisać 10%
jeszcze nr posu 3.3.7 trzeba podac,oraz wpisac kwote.... )))
a jesli jest pendlerem to lepsze beda km diety od 10%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Przemo P.
(przemo11)
Wiking
DZIEŃ DOBRY !
PANI ANIU MAM PYTANKO DO PANI ODNOŚNIE PODATKU ,PRZEGLĄDAJĄC FORUM ZOBACZYŁEM IŻ ORIENTUJE SIĘ PANI W TYM TEMACIE A JA TO ROBIĘ PIERWSZY RAZ CHODZI MI MIANOWICIE O ODPIS 10% GDZIE GO ZAZNACZYĆ JAK LOGUJE SIĘ ZA POMOCĄ KODÓW WYŚWIETLA MI SIĘ ZEZNANIE PO KLIKNIĘCIU NA START POKAZUJE MI SIĘ PODATEK ZALICZKA ORAZ WYSKAKUJE MI NAPIS A BETALE TRANSLATOR MI TLUMACZY ZAPŁACIC TZN JA MAM DOPŁACIĆ ZALICZKE .PRACOWAŁEM W ZESZŁYM ROKU W NORWEGII 2.5 M-C KONIEC ROKU
BARDZO PROSZĘ O POMOC
Z GÓRY DZIĘKUJE
SERDECZNIE POZDRAWIAM
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Anna82 napisał:
Musisz rozliczyć się sam. Albo się zgadzasz na to co Ci przysłali, albo robisz korektę 10% i odsyłasz.
Jak Wyżej ...!
---
NIC NIE MUSI ... !!!
---
Nie bydym si powtyżać to bywa Nudne .
---
Tzw. korektę można nanieść samemu , można również zlecić Fachowej firmie ...!
Wszystko zależy od tego , Jaki dany ALIENS , jest tępy ... i jaki stopień miał w szkole z Matematyki !
---
Tak jak napisał Jacek ...
Na drugiej stronie zeznania , tam gdzie są puste linijki :
wpisuje się właśnie pozycję -3.3.7 , nazwę zdarzenia /Standardfradrag -10%/... kwotę dochodu ... 10% z tej kwoty .
---
Taki wzorcowy zapis , Już był tu zamieszczony parę lat temu ... tylko aliensom nie chce się szukać
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
nie koniecznie mogli mu juz wpisac 10% i wtedy nic nie musi robic

moze isc do skatt i powiedziec ze potrzebuje 10% odliczyc
od reki mu wpisza i wydadza potwierdzenie zlozenia
i to za DARMO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
138 Postów

(Margaret1975)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
Anna82 napisał:
Jak Wyżej ...!
---
NIC NIE MUSI ... !!!
---
Nie bydym si powtyżać to bywa Nudne .
---
Tzw. korektę można nanieść samemu , można również zlecić Fachowej firmie ...!
Wszystko zależy od tego , Jaki dany ALIENS , jest tępy ... i jaki stopień miał w szkole z Matematyki !
---
Tak jak napisał Jacek ...
Na drugiej stronie zeznania , tam gdzie są puste linijki :
wpisuje się właśnie pozycję -3.3.7 , nazwę zdarzenia /Standardfradrag -10%/... kwotę dochodu ... 10% z tej kwoty .
---
Taki wzorcowy zapis , Już był tu zamieszczony parę lat temu ... tylko aliensom nie chce się szukać
.

w wiekszosci podatek mniejszy jest naniesiony automatycznie. ja nie musialam nic zaznaczac jak kiedys zaczynalam prace. kazda sprawa jest indywidualna. masz zarobki i masz stosowna tabele podatkowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok