Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

jak zgłosic pracodawcę do sądu - Norwegia

25 Postów
Wiking
Witam! Szukam osoby, która zgłaszała swojego pracodawcę do sądu za niewypłacanie wynagrodzenia i dodatku urlopowego. Bo chce zgłosić swojego ale nie winem od czego zaciąć. I chciałabym wiedzieć, jeżeli ktoś wie, jakie koszta mnie czekaja .
Dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
128 Postów
Ola Kowalczyk
(ola22312)
Stały Bywalec
Tutaj Tobie pomoga :

www.arbeidstilsynet.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Jan Kowalski
(Aux)
Wiking
mola68 napisał:
Witam! Szukam osoby, która zgłaszała swojego pracodawcę do sądu za niewypłacanie wynagrodzenia i dodatku urlopowego. Bo chce zgłosić swojego ale nie winem od czego zaciąć. I chciałabym wiedzieć, jeżeli ktoś wie, jakie koszta mnie czekaja .
Dziękuje
nie płacisz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
mola68 napisał:
Dziękuje

www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78210

www.nav.no/Arbeid/Arbeidss%C3%B8ker/Innt...penger.805331934.cms

jesli nie chcesz sie bawic w koszta na poczcie, mozesz dac list ponaglajacy osobiscie, w 2 kopiach, musi byc podpisana, ze wplynelo )

ps. szukaj juz nowego pracodawcy i rob kopie timelist, jesli oglosza bankructwo, nagle wszystko moze poznikac...

kravbrev: skopiowane na bezczela z internetu:
Fra (imie i nazwisko nadawcy)
Adresse (ulica i nr)
0000 Sted (kod pocztowy i miejscowosc)

Til (imie i nazwisko pracodawcy, firma)
Adresse
0000 Sted
Dato dd.mm.åå (data)

KRAVBREV (utestående lønn)
Jf. konkursloven § 63 (påkrav; sendes rekommandert)

Jeg har ikke fått utbetalt lønn for perioden fra……til……
(Nie otrzymalam wynagrodzenia za okres od… do…)
Beløpet er brutto (kwota brutto) kr……….., netto kr……….. og skattetrekk (kwota potracenia podatku) kr………. med forfall (termin - data, w ktorym wynagrodzenie powinno bylo zostac wyplacone) ……..
Ubetalte beregnede feriepenger for tiden (zalegly bonus urlopowy za okres od…. do…) fra…….til……. er skyldig med (kwota) kr………
Totalt skyldig beløp (suma zaleglego wynagrodzenia) kr……. .., med tillegg av 12% rente fra forfallsdato (plus odsetki liczone od daty podanej wyzej), innbetales til min konto (prosze przelac na moje konto nr…..) ………. innen 8 dager fra dagens dato. (w przeciagu 8 din od dnia dzisiejszego/daty wyslania zadania).

Dersom betaling ikke skjer innen fristen, vil det bli forkynt konkursvarsel som gir grunnlag for fremme av konkursbegjæring til tingretten.

Underskrift (podpis czytelny)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Wiking
solidarnosci w tobie brak, jak to byc tak złym człowekiem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
jak Norek to sie nie opierdol tylko zglaszaj do inspekcji i wal odrazu do adwokata
z Polakiem mozesz sie dogadac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Wiking
dzisija dowiedziałam sie ze Polak ogłosił upadłosc i ze w Norwegii był tylko oddział Polskiej firmy .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(KristianAndersen)
Nowicjusz
Odrazu do adwokaa sie zglos, zbierz wszelkie dokumenty potwierdzajace ze faktycznie pracowales i wykazujace ile godzin dokladnie i po jakiej stawce... Rozumiem ze masz kontrakt, umowe?
Adwokat zglosi sprawe do sadu, beda spotkania w sadzie 2-3 na ktore musisz sie stawic albo dac pelnomocnictwa zeby ktos cie reprezentowal... koszta sadowe i adwokata przechodza na tego kto jest winien - czyli pracodawce. Wiec on zaplaci za papuge i postepowanie. Sedzia oglosni nakaz wyplacenia wynagrodzenia Tobie zgodnie z tym co wyznaczy syndyk. Calosc ciagnie sie kilka miesiecy. Jesli firma oglosila upadlosc a byla jednoosobowa to wlasciciel dostanie nakaz pracy od sadu zeby ciebie splacic wiadomo ze to bedzie trwalo w nieskonczonosc, dlatego mozesz ubiegac sie o kase z funduszu warancyjnego, przynajmniej czesc kasy dostaniesz predzej, a na reszte trzeba bedzie poczekac, albo dadza calosc. To zalezy.

I jedna wazna rzecz - nad wszystkim usisz czuwac i z kazdym sie sam kontaktowac i przesylac sam papiery do papugi i syndyka bo oni sie nie wymieniaja info!! Zaoszczedzi to Tobie kupe czasu i problemow. Dobrze jakbys mial jakiegos swiadka ze chodziles do pracy itd...

Pozdro i powodzenia

PS - jest we wtroki i czwartki darmowa tlefoniczna porada prawna w instytucie pracy arbeidstyrelsen. Dzwonisz i mowisz polski i cie przelacza do polaka albo po angielsku sie dogadaj, chyba ze norweski znasz
Gdzies mialem numer... ale wpisz w wyszukiwarce na forum to szybciej znajdziesz niz ja wygzebie :]

Robactwo trzeba wytepic!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
robactwo tępić tak
ale nie wsadzajmy wszystkich do jednego wora
kilka lat temu pomyślałem że pojadę za granicę ( szwecja albo norwegia ) . znalazłem ogłoszenie w necie do szwecji ze spólki cywilnej ( jedna osoba była właścicielem oczywiście polak jak najbardziej ) . krok po kroku przysłał umowę listem i telefonicznie poinformował że wylot w środę ( data nie ważna ) a potem przed wylotem dzwoni że nie aktualne bo muszę czekać no to czekam i czekam ale w końcu mnie to wkurwiło bo kumple się śmieją że nikt mi za takie czekanie nie zapłaci . zadzwoniłem jeszcze raz i szefuńcio mówi że przelew za dni do końca miesiąca wysłany . no to ja do banku i faktycznie jest i tak przez telefon i neta siedziałem sobie w pl a na konto wpłynęło prawie 4000 zł zanim faktycznie wyjechałem

są uczciwi polacy na świecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Wiking
Nieznam takich uczciwych. Pisałam do tego Pana z Inspekcji pracy . Pana Tomka bardzo sympatyczny gosc. Ale moj pracodawca miał tylko oddział w Norwegii, matka firmy znajduje sie w Polsce. I wszystkie długi spłaca firma w polsce. Czyli to juz po wszustkim. Jeszczenie nie zaczełam to juz muszę konczyc. Prawo jest tak wymyslone ze zawsze traci ten najibiedniejszy. Okropnie sie czyje. Chcę uprzedzic innych nazwe skasują ale numer org. moze nie . Po numerze bedziecie wiedzieli jaka nazwa tychoszustów 895264512
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok