Witam wszystkich serdecznie. Czy ktoś może jest z branży mechanicznej i pokrewnych i orientuje się czy inżynier mechaniki bez doświadczenia ma szansę na znalezienie pracy w tym kraju ? Sytuacja wygląda w ten sposób, że pracuję 7 lat w dużej niemieckiej firmie z branży mechanicznej - na produkcji ( operator CNC - części motoryzacyjne), a w międzyczasie studiuję mechanikę, czyli "wydaje mi się", że trochę siedzę w temacie (codziennie użeram się z moimi przełożonymi inżynierami
) Ale wiem, że to coś zupełnie innego niż doświadczenie w zawodzie. Znam dobrze angielski, a norweskiego planuję się nauczyć przynajmniej w stopniu podstawowym. I nie wiem czy kogoś takiego jak z moimi kwalifikacjami jest szansa tam zatrudnić czy bez doświadczenia w Polsce ani rusz ? Oczywiście wiem, że już prędzej znalazłbym pracę jako operator cnc, ale to chyba nie jest dobry pomysł na rozwój zawodowy. W ostateczności trzeba będzie szukać pracy w branży w Polsce i zdobyć potrzebne doświadczenie. Będę niezwykle wdzięczny za naświetlenie mi trochę sytuacji. Szczególnie od kogoś kto siedzi w temacie i wie od wewnątrz jakie są kryteria rekrutacji dla nowych pracowników. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.