Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Problem z norweskim pracodawcą - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Zyblut Sebastian K (339 niezalogowanych)
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
Witam, mam trochę skomplikowany problem. Pracuje w norweskiej firmie jako budowlaniec. Problem polega na dużym przeciąganiu pracodawcy z wypłatami. Mamy początek lutego a on jeszcze nie zapłacił grudnia. Pozostali pracownicy mają podobne problemy. Byliśmy sprawę zgłosić w związkach zawodowych i arbeidstilsynet bo wciąż nie można się doprosić o ciuchy budowlane oraz zielone karty, w tym tyg będzie inspekcja. Jeszcze sprawę zgłoszę na policje ale myślę że trzeba szukać kolejnej pracy. Zastanawiam się nad Navem...czy on może jakoś pomóc ??. Ktoś przerabiał w życiu podobny problem ??. Wiem że jak pracodawca mnie zwolni to będę mógł pójść na dagpenger a jak sam to zrobię to zasiłek będzie mi przysługiwał dopiero po 8 tygodniach. Czy można prosić nav o jakąś pomoc finansowa która np. będzie odciągnięta z późniejszej wypłaty ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
NAV ci nic nie pomoze, gdyz oni nie zajmuja sie sciaganiem pensji pracownikow od pracodawcy. Od tego jest arbeidstilsynet.
Jezeli zostaniesz zwolniony przez pracodawce, to dagpenger przysluguja ci od pierwszego dnia, pod warunkiem, ze wypracowales w poprzednim roku jakas tam sume (cos okolo 124 tys. brutto).
W prakyce musisz liczyc, ze nie dostaniesz nic z NAV przez pierwszy miesiac. No i to co sie dostaje z NAV to nie sa jakies tam wielkie pieniadze.

Zasilek po 8 tyg. przysluguje ci, jezeli ty sam sie zwolniles i oczywiscie wypracowales w poprzednim roku wyzej wymieniona sume.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
pracuję w norweskiej firmie a wypłaty nie ma nawet za grudzień nie ma ciuchów i kart ......czyli firma chyli się ku upadkowi . szukaj chłopie następnej roboty a nie pomocy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
mozesz sróbowac w Nav o pomoc...przedstaw co jest grane...prawda jest taka,że zalezy od pracownika socjalnego w jak szybkim czasie ci pomoze i czy zna swoja robote...powinni pomóc,bo to nie z twojej winy,jesli mieszkasz w kolektywie to tylko nie mów,że wynajmujesz cos sam,bo będziesz musiał kontrakt przedstawić...lecz jesli przyznaja ci jakieś pieniadze to proś aby przesłali ci jak najszybciej,bo nie masz co jeść itp...prześla ci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok