Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Leszek Renata Gil Jack- l.u.k Gregory Bogatki (1114 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Vivid napisał:
...polak pracujacy i placacy podatki
taki to pewnie zna jakiegoś języka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
yzia napisał:
Moroklumpen napisał:
Fylkeskommune może posponsorować naukę języka na poziomie videregående (wieczorowo lub przez internet) ale to dotyczy osób które już coś potrafią, tzn. trzeba mieć zdany Norskprøve 3

Hej skad masz takie informacje? Nie chce mi sie pisac podan w ciemno bo juz troche papieru wyslalam w rozne miejsca na prozno, wiec wolalabym wiedziec czy to naprawde jest mozliwe. Napisz cos wiecej

Mam taką informację, bo już raz mi przyznano za darmo videregående z angielskiego i j.norweskiego, do wyboru przez Internet albo wieczorowo ale zrezygnowałem z braku czasu.
Mnie przyznała to Rogaland Fylkeskommune. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale podejrzewam, że podobnie. Trzeba szukać na ich stronie zakładki utdanning lub "voksneopplæring" i tam dowiadywać się o takie sprawy.
W rogalandzie jest "Karriereveiledning senteret" www.karrieresenter.rogfk.no
i tam miłe panie mogą doradzić o wszystkim i pomóc: jak i gdzie zrobić fagbrev, jaką szkołę wybrać, jak nostryfikować dyplomy i gdzie, gdzie iśc na kurs języka itp. Jak czegoś nie wiedzą, to znajdują kogoś kto wie, dzwonią i pytają. Wracasz za tydzień i pani doradca ma odrobione zadanie domowe: informacje dla Ciebie i plik wydruków. Bardzo pomocne miejsce,. Mnie właśnie tam doradzono darmowy kurs języka.
O ile się nie mylę, trzeba spełniać określone wymogi aby otrzymac oferte kształcenia dla dorosłych, chyba m.in. mieć ukończone 25 lat.

Poinformowano mnie, że każda osoba, która nie ukończyła szkoły średniej może otrzymać ofertę kształcenia za darmo. Problem w tym, że ja mam wyższe wykształcenie z Polski do którego się przyznałem, jest nostryfikowane w Norwegii. Jednak istnieje furtka: Aby uzyskać "studiekompetanse", czyli mozlliwość dalszego studiowania w Norwegii, do wykształcenia z Polski brakowało mi języka Norweskiego, nie mam tez certyfikatu z j. angielskiego. Uzupełnienie różnic programowych łapie się jako kwalifikujące się do darmowej oferty (fullføringsrett) i dlatego przyznali mi j. norweski i j. angielski.

Gdzieś na tym forum o tym wcześniej pisałem, ale ze względu na to że zapamiętałem Cię jako miłą osobę, wysilę się , poszperam i to dla Ciebie znajdę.
Po pierwsze to:
http://www.rogfk.no/modules/module_123/proxy.asp?D=2&C=94&I=736&mid=37&sid=39&pid=37
Poszukaj odpowiednika z informacjami w swojej komunie.

Søknad składa się na www.vigo.no
Będziesz musiała wpisać wszystko o sobie, włącznie z tym jakie wykształcenie już masz.
Jak dojdziesz do pola "Jeg ønsker"
Zakreślasz "veiledning" "realkompetansevurdering" "opplæring".
Jako "komentar" wpisujesz: Fullføringsrett: norsk , engelsk

A! właśnie znalazłem, że jest na stronie "søkerveiledning":
https://www.vigo.no/vigo-voksen/html/images/sokerveiledning-290811.pdf

Jeżeli Ci to przyznają, to warunkiem będzie Twoje uczestnictwo. Jeżeli zawalisz z obecnością, to będziesz musiała pokryć koszt całości (dużo!)
Ja anulowałem uczestnictwo bezpłatnie, ze względu na to że zrobiłem to przed rozpoczęciem kursu.

Życzę powodzenia i mam nadzieję, że info będzie pomocne.
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
kryss napisał:
Hilton napisał:
Anetka W. napisał:
Czy ktos mógłby mi powiedziec jakie sa wymogi aby wyslali na kurs norweskiego z NAVu??? posiadam tymczasowy nr personalny ale nie mam pobytu, zwolnili mnie z pracy i nie zdazylam zalatwic tego cholernego swistka! Prosze o odpowiedz... pozdrowka. a moze ktos wie jak załatwic pobyt tyle ze nie mam legalnej pracy? Aneta

Żadnych wymogów nie musisz spełnić, gdyz taki kurs nie jest dla ciebie.NAV nie wysyła i nigdy nie wysyłał na kurs j.norweskiego obywateli z krajów EØS . My sami musimy placic za naukę języka.

mylisz sie hilton,wysylaja i doplacaja 50%,pewnie nie wszedzie ale tutaj tak bylo napewno w zeszlym roku,jak jest dzis niewiem.
dotyczylo to osob ktore stracily prace i byly na zasilku.

Nie, nie myle sie. NAV wysyla na kurs poszukiwania pracy, na ktorym jednym z elementow jest j. norweski. Lecz ten poziom ma niewiele wspolnego z kursem np. na Folkeuniv.
Nie myl NAVu z Voksenopplæring.
Za normalny kurs jezyka norweskiego, prowadzony np. wedlug "På vei, stein på stein, her på berget", po ktorym mozna byc przygotowanym do Norskprøve 3 i Bregenstest Polacy musza zaplacic.
I taki kurs mialam na mysli, nie jakies pierdu pierdu przez rok i dalej bez efektow. Na kursie z NAV nie nauczysz sie tego, ca na typowym kursie jezykowym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Joseph napisał:
Bredzić to można ........... NAV wysyła na kurs języka łączony z praktyka (samego kursu nie zafundują takie przepisy) tak jak krys pisze...

To skoncz bredzic NAV wysyla na "jobbsøkkurs", nieodzownym elementem jest 3 miesieczna praktyka, dodatkowo jest kilka godzin norweskiego w tygodniu. Jest to kurs poszukiwania pracy, a nie kurs jezykowy. A norweski na takim kursie jest bardzo "biedny", zazwyczaj zaczyna sie i konczy na poziomie odmiany czasownikow oraz tworzeniu liczby mnogiej rzeczownikow w formie okreslonej i nieokreslonej, a to za malo, zeby nazwac te zajecia KURSEM NORWESKIEGO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
".NAV nie wysyła i nigdy nie wysyłał na kurs j.norweskiego obywateli z krajów EØS "

a teraz tlumaczysz ze nie wysyla na kusy o ktorych ty myslalas.....,hilton to nie jest strona dla telepatow.....,
moglas odrazu zaznaczyc ze nie wysyla na kursy o ktorych ty myslisz a wysyla na takie o ktorych ty nie myslisz....

tak czy siak wysyla,a ty znow wprowadzasz kogos w blad

pozatym odmiana i te inne pierdu pierdu chyba naleza do podstaw,bez ktorych tez sie nie da....pozatym zaden kurs cie nic nie nauczy jak samemu sie tego nie zrobi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
kryss napisał:
a ty znow wprowadzasz kogos w blad

niech no się Gabryś dowie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
810 Postów
Maniak
Hilton napisał:
nie jakies pierdu pierdu przez rok i dalej bez efektow. Na kursie z NAV nie nauczysz sie tego, ca na typowym kursie jezykowym.
Swieta racja!!!

Te wszystkie "bezplatne" kursy to o kant c....... mozna cisnac!

To jest ABSOLUTNIE pozorowana nauka!

PRAWDZIWA nauka zatem,
to praca SYSTEMATYCZNA i SAMODZIELNE CWICZENIA!

Oczywiscie pod KIERUNKIEM i na MATERIALACH SPECJALISTY!

Inaczej to "biedronkowstwo pospolite"!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
jasta102 napisał:
kryss napisał:
a ty znow wprowadzasz kogos w blad

niech no się Gabryś dowie

narazie go nie ma, gdzies go zawialo,to i pobrykac mozna

co do kursow to najlepszy mozliwy -sami norwedzy w pracy,masz 8 godzin darmowej nauki dziennie,do tego slownik troche checi i wystarczy.

jak mnie tu przywialo chodzilem do "johanes s."i na poczatku ok.ale po 2 semestrach zaczeli nas sadzac przed monitorem i rozwiazywanie ciagle tych samych tesow z pa vei,sorry 15 tys za kurs i siedzenie przed monitorem,dalem sobie spokoj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
Moroklumpen napisał:
yzia napisał:
Moroklumpen napisał:
Fylkeskommune może posponsorować naukę języka na poziomie videregående (wieczorowo lub przez internet) ale to dotyczy osób które już coś potrafią, tzn. trzeba mieć zdany Norskprøve 3

Hej skad masz takie informacje? Nie chce mi sie pisac podan w ciemno bo juz troche papieru wyslalam w rozne miejsca na prozno, wiec wolalabym wiedziec czy to naprawde jest mozliwe. Napisz cos wiecej

Mam taką informację, bo już raz mi przyznano za darmo videregående z angielskiego i j.norweskiego, do wyboru przez Internet albo wieczorowo ale zrezygnowałem z braku czasu.
Mnie przyznała to Rogaland Fylkeskommune. Nie wiem jak jest gdzie indziej ale podejrzewam, że podobnie. Trzeba szukać na ich stronie zakładki utdanning lub "voksneopplæring" i tam dowiadywać się o takie sprawy.
W rogalandzie jest "Karriereveiledning senteret" www.karrieresenter.rogfk.no
i tam miłe panie mogą doradzić o wszystkim i pomóc: jak i gdzie zrobić fagbrev, jaką szkołę wybrać, jak nostryfikować dyplomy i gdzie, gdzie iśc na kurs języka itp. Jak czegoś nie wiedzą, to znajdują kogoś kto wie, dzwonią i pytają. Wracasz za tydzień i pani doradca ma odrobione zadanie domowe: informacje dla Ciebie i plik wydruków. Bardzo pomocne miejsce,. Mnie właśnie tam doradzono darmowy kurs języka.
O ile się nie mylę, trzeba spełniać określone wymogi aby otrzymac oferte kształcenia dla dorosłych, chyba m.in. mieć ukończone 25 lat.

Poinformowano mnie, że każda osoba, która nie ukończyła szkoły średniej może otrzymać ofertę kształcenia za darmo. Problem w tym, że ja mam wyższe wykształcenie z Polski do którego się przyznałem, jest nostryfikowane w Norwegii. Jednak istnieje furtka: Aby uzyskać "studiekompetanse", czyli mozlliwość dalszego studiowania w Norwegii, do wykształcenia z Polski brakowało mi języka Norweskiego, nie mam tez certyfikatu z j. angielskiego. Uzupełnienie różnic programowych łapie się jako kwalifikujące się do darmowej oferty (fullføringsrett) i dlatego przyznali mi j. norweski i j. angielski.

Gdzieś na tym forum o tym wcześniej pisałem, ale ze względu na to że zapamiętałem Cię jako miłą osobę, wysilę się , poszperam i to dla Ciebie znajdę.
Po pierwsze to:
http://www.rogfk.no/modules/module_123/proxy.asp?D=2&C=94&I=736&mid=37&sid=39&pid=37
Poszukaj odpowiednika z informacjami w swojej komunie.

Søknad składa się na www.vigo.no
Będziesz musiała wpisać wszystko o sobie, włącznie z tym jakie wykształcenie już masz.
Jak dojdziesz do pola "Jeg ønsker"
Zakreślasz "veiledning" "realkompetansevurdering" "opplæring".
Jako "komentar" wpisujesz: Fullføringsrett: norsk , engelsk

A! właśnie znalazłem, że jest na stronie "søkerveiledning":
https://www.vigo.no/vigo-voksen/html/images/sokerveiledning-290811.pdf

Jeżeli Ci to przyznają, to warunkiem będzie Twoje uczestnictwo. Jeżeli zawalisz z obecnością, to będziesz musiała pokryć koszt całości (dużo!)
Ja anulowałem uczestnictwo bezpłatnie, ze względu na to że zrobiłem to przed rozpoczęciem kursu.

Życzę powodzenia i mam nadzieję, że info będzie pomocne.
Pozdrawiam

Dzieki, posprawdzam sobie wszystko. Tez kiedys wyslalam papiery do Karriereveiledning senteret czy czegos podobnego, nie zauwazylam informacji o wyzszym wykszalceniu, ale nie wiedzialam ze mozna to jakos inaczej wykorzystac. Ciekawe jak wygladaja te kursy. Teraz zapisalam sie do kommune na bergenstestkurs bo chce cos robic a nie mam innego pomyslu. Te ich kursy sa takie sobie, ale moze ten wyzszy poziom bedzie troche lepszy.
Jeszcze raz dzieki za info
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
159 Postów
Johnny Walker
(Moroklumpen)
Stały Bywalec
yzia napisał:
Dzieki, posprawdzam sobie wszystko. Tez kiedys wyslalam papiery do Karriereveiledning senteret czy czegos podobnego, nie zauwazylam informacji o wyzszym wykszalceniu, ale nie wiedzialam ze mozna to jakos inaczej wykorzystac. Ciekawe jak wygladaja te kursy. Teraz zapisalam sie do kommune na bergenstestkurs bo chce cos robic a nie mam innego pomyslu. Te ich kursy sa takie sobie, ale moze ten wyzszy poziom bedzie troche lepszy.
Jeszcze raz dzieki za info

Ja kiedyś uczestniczyłem w kursie na Folkeuniversitetet (nivå B2), byłem niezadowolony. Większość uczestników która się tam zapisała miała o wiele niższy - zbyt niski poziom na taki kurs. Nauczyciel dostosowywał materiał do ogółu i przez to poziom nauczania całej grupy był zaniżony. Byłem wściekły. Ponadto nie podobało mi się, że wiele ćwiczeń polegało na dialogach z innymi uczestnikami. Dialogi to ja sobie mogę prowadzić w życiu codziennym z Norwegami. Drugi uczestnik kursu nie jest w stanie mnie poprawić kiedy mówię niewłaściwie. Chciałbym aby nauczyciel poświęcał więcej uwagi poprawianiu mnie, zadawaniu konkretnych wypracowań do domu, potem sprawdzaniu ich i tłumaczeniu mi jakie błędy popełniłem.
W związku z tym, że kursy tego wszystkiego nie oferują, od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wysupłaniem z sakiewki kasy na lekcje prywatne. Ciekawe ile by to kosztowało. Wie ktoś?
A co do videregående opplæring for voksne, to trochę mnie to przerażało kiedy miałem pójść do tej szkoły. To już nie jest jakiś tam poziom dla cudzoziemców, tylko szkoła średnia do której chodzą Norwegowie. W mojej klasie nie było ani jednego cudzoziemca.
Regulamin twierdzi, że aby się zapisać wystarczy Norsk prøve 3, więc teoretycznie nie powinno być tak trudno, jednak to budzi jednocześnie moje następujące zastrzeżenia:
Skoro imigrant po zdanym Norskprøve 3 może się uczyć w jednej klasie języka norweskiego z NORWEGAMI, to jaki do cholery Ci Norwegowie reprezentują poziom, jeżeli chodzi o własny język ojczysty?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok