Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Zapytanie w sprawie Lonnsmottaker i o podatek. - Norwegia

Czytali temat:
Tomasz Szymanski Marek M Regina Leoniak adam adam Mateusz Mateusz Krzysiek krzysiek Krzysztof ..... Marcin C Marta Y (2755 niezalogowanych)
13 Posty
Łukasz rrrrrrr
(kukisek)
Wiking
Witam Ostatnio z zaciekawieniem zacząłem przeglądać moje wycinki wynagrodzenia z każdego miesiąca po ostatnim błędzie księgowego.
A zatem zaciekawiło mnie to że w roku 2011 na każdym wycinku widnieje pozycja " 815 trekk forskudd" a od 2012 już jej nie ma. Drugą sprawą jest że mam kartę podatkową 36% a wydaje mi się że w 2012 jest mi tylko odciągane 26%? Nie znam się więc chciałbym prosić o pomoc w zapoznaniu się z obowiązującymi prawami w Norwegii.

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Placisz podatek wg tabeli np 7100 i nie jest to 36% bo na poczatku tabeli jezeli zobaczysz jest chyba tylko 10 czy 15% podatku(strzelam nie liczylem ) a na koncu 49%. Calkiem mozliwe ze podatek od dochodu ktory osiagasz wynosi 28%.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Łukasz rrrrrrr
(kukisek)
Wiking
Może napiszę teraz tak:
Pracuję od końca września 2011 roku. Skattekort 2011 i 2012 posiadam identyczne i naliczają mi według tabeli (trekktabell) 7300 i posiadam trekkprosent 36

Dlatego dziwą mnie te sumy na wycinkach i podejrzewam że coś jest nie w porządku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
kukisek napisał:
Może napiszę teraz tak:
Pracuję od końca września 2011 roku. Skattekort 2011 i 2012 posiadam identyczne i naliczają mi według tabeli (trekktabell) 7300 i posiadam trekkprosent 36

Dlatego dziwą mnie te sumy na wycinkach i podejrzewam że coś jest nie w porządku.

Dlaczego nie dowiesz sie u zrodla, czyli w kadrach. Idz/zadzwon do wydzialu plac, czy do osoby, ktora sie tym zajmuje i sie zapytaj. Na pewno ci wszystko dokladnie wytlumacza.
Poza tym tam tez pacuja ludzie, a ludzie moga sie mylic - mogli np. wziasc karte podatkowa kogos innego (sama tak mialam kilka lat temu).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Łukasz rrrrrrr
(kukisek)
Wiking
Twój post nie zbyt mi pomaga a ja specjalnie napisałem by czegoś się dowiedzieć. Pracuje w małej firmie gdzie nie ma kadr a w biurze pracuję tylko 2 osoby które nie zbyt mi chcą cokolwiek wyjaśnić i szczycą się złą opinią wśród aktualnych i byłych pracowników a ja nie chcę mieć problemów przy rozliczaniu się później z podatku. Drugą sprawą jest że szef niby to dał mi podwyżkę a widzę tylko na świstkach że coś jest nie tak bo sumy brutto się nie zmieniają a robię sporo nad godzin i może ma mnie za idiotę że się nie połapię. Wolę się najpierw was spytać doradzić bo szef może tłumaczyć to na swoja korzyść.

Proszę o wyrozumiałość.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kukisek napisał:Proszę o wyrozumiałość.
---
-forskudd- to spłata zaliczki lub pieniężnej pożyczki gotówkowej , którą otrzymałeś w tamtym roku legalnie od Firmy , a która następnie została ściągnięta w nieoprocentowanych ratach .
---
Masz kartę podatkową o nr. -7300- i zaliczka na podatek jest pobierana wg miesięcznych zarobków ...
Jak masz ta kartę , to z tyłu na dole , jest tabela z zarobkami i kwotami zaliczek .
Pierwszą część oddałeś w Firmie i Dlatego masz trochę niższą zaliczkę niż te standardowe 36% .
---
Tyle bowiem może Tobie ściągać Inna Firma , gdybyś pracował dodatkowo w tym samym czasie , lub wtedy gdy masz wolne / Długoterminowe przestoje w firmie / wtedy odrywa się Del.2 = część druga / dla innej firmy .
---
Część trzecia ... Del. 3 . zostaje u Ciebie i z tym idziesz znowu do skarbówki by dostać nową kartę gdybyś chciał pracować u trzeciego , czwartego pracodawcy .
---
>Elise< naprawdę dobrze Tobie pisze i doradza .
Nigdzie nie dowiesz się tego tak dobrze , jak w Własnej Firmie ...
---
Nie bądź Tchórzem i Mniej odwagę zapytać się o własne prawa w Firmie .
Tylko bez krzyków i Nerwów a spokojnie i z śmiechem na twarzy . tak sobie od niechcenia ...
---
Ja też pracuję w małej Firmie , ba u mnie nie ma lønslipów , tylko są wyciągi z konta bankowego .
Mamy zewnętrznego księgowego i szef twierdzi , że za Moje świstki , musi płacić dodatkowo księgowemu .
Dlatego ustaliłem z nim , że Ja dostarczam arkusz a On wypisuje dane z zestawienia jakie przesyła Mu Księgowy elektronicznie ...
Zdziwienie na twarzy Miał Facet Ogromne i nie do zapomnienia ...
---
Jednak dostarczył Mi to co chciałem i to już na własnym Firmowym Druku ...
---
Fakt , że Ja nie mam kłopotów z odczytaniem co gdzie i dlaczego jest akurat pobierane przez Firmę .
---
PAMIĘTAJ ... STRACH ... MA ... ZAWSZE ... WIELKIE ... OCZY ...!

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Łukasz rrrrrrr
(kukisek)
Wiking
Troche to trudne w zrozumieniu , jak rozumiem chodziło o tą zaliczkę co dziwne bo na początku jak zacząłem pracować wziąłem tylko 3000 koron a przez 3 miesiące odciągano mi ponad 2tys. (trekk forskudd) ale mniejsza już z tym.

A jak w końcu z tym podatkiem? Mam podane kwote brutto jak na obrazkach i jak odliczę 36% to dlaczego wychodzi mi mniejsza kwota niż tą którą dostaję na wypłatę jakby mniej odciągali. To mnie właśnie zastanawia Żeby nie było z tym problemu jak bd się chciał rozliczyć. :/

A szefostwa się nie zapytam bo ku temu powody ;p
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
183 Posty
Gamel Fazi Fazi
(GamelFazi)
Stały Bywalec
Placisz podatek wg tabeli a nie procentowo k.................a gabriel napisal ze z karta podatkowa dostales tez tabele, pelna jej wersja jest na stronie skatt! Jak krowie na.......
www.skatteetaten.no/no/Tabeller-og-satse...ler-for-lonnssystem/

I tak przyklad: dochod 30000 podatek 8290
45000 14756

ale 5000 podatek to tylko 450 koron wiec gdzie tu masz 36 %??????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
a wiesz moze ile godzin przepracowales w tamtym miesiacu?
Czy tez nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
13 Posty
Łukasz rrrrrrr
(kukisek)
Wiking
Przepracowałem ok 210 godzin na umowie mam 21500 brutto za 155 godzn ale płaci to za 178 gdzin bo ma nas za idiotów ale mniejsza z tym.

Zrozumialem w końcu o co chodzi z tą porąbaną tabelą (sory że wcześniej tego nie wiedziałem)

Ale teraz coś takiego Dostałem nie dawno pismo "Skatteoppgjor" i zrozumialem z tego że mam do zapłaty 735 koron ( Pisze "A betale" i oczywiście numer konta numer kid

Ja Się pytam co jest grane?? Pracuje tak samo jak mój kolega tylko ze miesiąc dłużej na tych samych warunkach ta sama osoba nas rozliczała z uwzględnieniem 10% zwrotu podatku, on dostał 5000koron a ja mam jeszcze do zapłaty? Coś jest nie halo chyba
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok