Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pomalowanie garażu - jak się zabrać jak się cenić? - Norwegia

Czytali temat:
Dariusz Sadowski Maciek .,.,.,.,., Paweł Wójcik Tomasz012 (3470 niezalogowanych)
16 Postów
Roman Giertych
(familyguy)
Wiking
Witam,

Dostałem weekendowy bonus na pomalowanie garażu u norwega. Praca oczywiście będzie na czarno. Garaż jest od 2 lat skończony, ale nigdy nie był pomalowany. Tutaj mam pierwsze pytanie - czy powinno się położyć na drewno jakąś warstwę podkładową? Czy przed pomalowaniem powinno się umyć drewno i jakim środkiem można najlepiej to zrobić?

Nie wiem również ile sobie policzyć za taką pracę. Garaż ma około 30m2. Ciężko jest mi powiedzieć ile godzin zejdzie na całą pracę. Chętnie przeczytam wasze porady.

Pozdrawiam
Familyguy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Roman Giertych
(familyguy)
Wiking
Znalazłem już taką informację:

"Farba zakrywa rysunek drewna. Zabezpiecza elewację na pięć do ośmiu lat. Aby zachować jej trwałość jak najdłużej, należy dwukrotnie pokryć elewację bezbarwnym impregnatem, a następnie dwukrotnie pomalować farbą elewacyjną."

Wynika z niej, że czekają mnie 4 malowania. Nadal nie wiem czy wcześniej nie powinno się umyć drewna i jak się wycenić za całą robotę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
cztery razy malować to garaż prawie tyle wart co farba i twoja robota
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
agnieszka janusz
(agucha1110)
Wiking
Do mycia uzyj plynu HUS VASK do lekkich zabrudzen, do bardzo brudnego KRAFT VASK. Malujemy zawsze dwa razy .Polecam farbe Optimal to farba wodna i mozna w jeden dzien pomalowac dwa razy .Jest drozsza ,ale wytrzymuje ok 10 lat lub zwykla Drygolin oljedekkbeis olejna na jakies 6 lat.Jesli zdecydujesz sie uzyc Kraft vask pamietaj aby dobrze wyplukac szyby woda bo zmatowieja. Pozdrawiam i milej pracy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak

to się nazywa fachowość
a pędzle....powiedz jakie pędzle stosujesz bo pomaluje wałkiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
16 Postów
Roman Giertych
(familyguy)
Wiking
agucha1110 - dzięki za odpowiedź. Jak widać nie jestem fachura. Poproszono mnie o pomoc i wolę się wcześniej dowiedzieć czegoś w tym temacie, żeby nie zepsuć roboty. Czy mógłbyś jeszcze napisać ile pieniędzy mogę policzyć za taką robotę?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
familyguy napisał:
. Czy mógłbyś jeszcze napisać ile pieniędzy mogę policzyć za taką robotę?
Jeżeli faktycznie jest to Twoja pierwsza Praca , to proponuję zasugerować ...DOBITNIE ...
Dokładnie taką samą stawkę jaką masz legalnie na godzinę Brutto ...

---
Znaczy ...jak masz na godzinę 160Nok/ Brutto to tle samo powiedz za malowanie tyle , że 160Nok do ręki .
Faktycznie ostatnio wszystkie elewacje maluje się Farbami wodnymi .
Jeżeli są to Nowe deski . Dwa lata to akuratny czas w Norge by się ułożyły a garaż nie jest za bardzo narażony na brud / drzewa ... ulica / to wystarczy spłukać kurz zwykłym wężem pod ciśnieniem .
Jednak jak jest zwykła myjka z dozownikiem to też można .
Teraz jest Lato i ciepło , to faktycznie takie malowanie 2x można zakończyć w jeden dzień .
Jednak proponuję rozłożyć to na dwa Dni .
Pamiętaj Maluj Powoli i bardzo dokładnie , nie śpiesz się , jednak przy malowaniu nie siedź i nie rozmyślaj .
Ot spokojnie i statecznie do przodu .
Na świeże deski , pierwsza warstwa jest bardzo ważna , żadnych prześwitów i zacieków .
---
I staraj się , by farba była tylko i wyłącznie na deskach a nie gdzie indziej .
Ot zwykła dokładność i precyzja .
Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
familyguy napisał:
agucha1110 - dzięki za odpowiedź. Jak widać nie jestem fachura. Poproszono mnie o pomoc i wolę się wcześniej dowiedzieć czegoś w tym temacie, żeby nie zepsuć roboty. Czy mógłbyś jeszcze napisać ile pieniędzy mogę policzyć za taką robotę?

1873 NOK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
9 Postów
agnieszka janusz
(agucha1110)
Wiking
Jesli budynek stoi dluzej niz pol roku zawsze uzywamy plynu. Hus vask wystarczy. Stawka to min 200 nok na godz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
umyc i pomalowac... a nikt nie impreguje przed malowaniem bialym podkladem??? yhm.... dziwne...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok