Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wynagrodzenie za dni świateczne - Norwegia

19 Postów
Tom Isabelle
(Mopki)
Wiking
Witam

Słyszałem, że w Norwegii jeśli jesteś nowym pracownikiem w firmie trzeba przepracować 750 godzin by otrzymać wynagrodzenie za dni świateczne (np. Święta Bożego Narodzenia, Wielki Czwartek itp.). Czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć tej informacji. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...jasne

tylko musisz pamietac,ze

godziny przepracowane w dni swiateczne

nie wliczaja sie do tych 750godz.chyba,ze pracujesz w swieto,wtedy

kazda godzina liczysz podwojnie do tych 750godz,a nadgodziny liczysz jako 1,5godz.

zreszta wszystko zalezy od tego,czy jezdzisz autem na pl.deskach i czy oplacasz abonament tv...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
Jesli masz w umowie stale wynagrodzenie miesieczne , to nie wazne czy sa swieta , wolne i inne dni wolne od pracy masz wyplate taka sama - tak ma moja zona
jesli masz wynagrodzenie godzinowe to placa ilosc dni roboczych w m-cu x ilosc godzin dzinnie x stawka , wiec jasli sa dni wolne to wyplata niestety jest mniejsza - tak mam ja

a a tymi 750 godz to jakis kit chyba ????
w niektorych firmach jest tak zeby dostac kontrakt na stale trzeba wypracowac 500-600 godzin u posrednika , tak jest np pomiedzy ISS Facility Services a ISS Personalhuset
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
89 Postów
Karolina .....
(karolina09)
Początkujący
mariuszmariusz chyba cos u ciebie nie tak z pracodawca. Wszystkie czerwone swieta w NO platne jak dzien pracujacy(poza tymi w weekend oczywiscie).
Np w kwietniu (wielkanoc) czwartek i piatek normalnie byly platne, plus poniedzialek wielkanocny

Lønnsart 11 Helligdagsgodtgjørelse - Norweski pracodawca to nawet by sie bal tego nie zaplacic...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
karolina ma 100% racji . w dni świąteczne wypadające w tygodniu piszę się 7,5 godz
tylko pośredniaki mają to w d/upie i poprostu nie płacą . zasłaniają się jakimiś nadzwyczajnymi przepisami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
żeby dostać pieniądze za dni świąteczne to trzeba w Norwegii przepracować 1000 godzin w czynie społecznym przy budowie tunelu lub ewentualnie innego projektu który umożliwi w pełni wykorzystanie naszych sił co odniesie się do przepracowanych 1000 godzin
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
166 Postów
mariusz mariusz
(mariuszmariusz)
Stały Bywalec
OK. Mi chodzilo o soboty i niedziele, a z tymi swietami oficjlanymi w tygodniu to fakt.

www.bdologgen.no/aktuelt/2011/04/loenn-paa-helligdager/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
ale zeby miec zaplacone za ten ustawowo wolny dzien to trzeba byc w pracy dzien przed i dzien po tym "swiatecznym" dniu... np. teraz 1 maja wypada we wtorek: zeby bylo zaplacone to musisz byc w pracy w poniedzialek oraz w srode... poniedzialkowe pinsedag oznacza prace w piatek i we wtorek...
nie chce teraz mi sie szukac linkow i konkretnego akapitu... tak stoi w arbeidsmiljølloven...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
a tobie co ziomek, spac nie mozesz?
powaznie mówisz o tych przed i po ?
ja myslałem,ze to niewazne.......
w sumie ja zawsze w polandii bywam podczas tych ich pinsedagów i reszty swiąt kartofla......
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Z tymi dniami przed i po to jest niezupełnie tak. Jak masz umówiony urlop z pracodawcą to ci czerwone kartki normalnie zapłaci. Jeśli jesteś chory lub bierzesz egenmelding to już nie. Poza tym spotkałem się też z umową o pracę gdzie stawka godzinowa jest podwyższona o parę koron i wtedy za dni wolne nie wypłacają bo jest to już doliczone do stawki.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok