Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Minstefradrag nalicza się standardowo bez względu czy korzystasz z Standardfradrag czy też nie. Gabriel jesteś w błędzie, nic nie nadinterpretuję na swoją korzyść tylko czytam i tłumaczę. Nie mam paragonów i innych kwitów bo takich nie potrzebuje, jestem w Norwegi od początku całą rodziną więc nie mam statusu pendler (jeżeli wiesz co to jest). Pytałem bo sądze ze warto pytać, są na pewno bardziej zorientowani ode mnie w tej materii, ale widzę ze ty do nich nie należysz, ale mimo wszystko dzięki, szkoda tylko ze wprowadzasz zamęt i generalnie mówisz nieprawdę wprowadząjac w błąd (mam nadzieje ze nie robisz tego celowo). Moja rada zanim się udzielisz sprawdź swoją wiedze, a zapomniałbym i złóż korektę za 2 pierwsze okresy rozliczeniowe. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
A tu żeby nie być gołosłownym przykładowe wyliczenie ze strony Skatteetaten:

www.skatteetaten.no/no/Brosjyrer-og-boke...115769#kapitteltekst

Jak widać jest ujęty Minstefradrag a zaraz pod nim 10% Standardfradrag.

PODSUMOWUJĄC

Bez względu czy korzystamy z odpisu standardowego (Standardfradrag) czy też nie zawsze mamy pomniejszoną podstawę opodatkowania o Minstefradrag.

Tak na marginesie: Standardfradrag należy nam się przez pierwsze dwa okresy rozliczeniowe, ale jesli w pierwszym okresie rozliczeniowym pracowałeś mniej niż 183 dni to odpis standardowy przechodzi na następny okres.

PRZYKŁAD
Praca rozpoczęta we wrzesniu 2011 czyli pracujemy 4 miesiące (mniej niż 183 dni). Standardfradrag rozliczamy za 2011 i jeśli będziemy pracować cały 2012 i 2013, to w tych latach również przysługuje nam to odliczenie.

Pozdrawiam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
a wiecie , że te 10% to też zależy od widzi mi się urzędnika czy chce 2 lata rozliczeniowe czy 2 w NO , bo w tamtym roku babka powiedziała , że 2lata rozliczeniowe a teraz w tym roku facet zapytał kiedy przyjechałam do NO mówię mu , że w 2009 to mówi mi , że to moje ostatnie 10% mimo iż pracę podjęłam w październiku 2010 więc za rok zobaczymy na kogo trafimy w urzędzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Może nie od widzimisię urzędnika tylko od jego niewiedzy, najlepiej jak upiera się przy swoim wydrukuj podstawę prawną i połóż mu przed nosem, na pewno zmięknie. W Twoim przypadku na pewno Ci się należy Standardfradrag za 2010, 2011 i 2012. Pozdrawiam serdecznie, smacznego jajca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
NorgeMatrix napisał:
Może nie od widzimisię urzędnika tylko od jego niewiedzy, najlepiej jak upiera się przy swoim wydrukuj podstawę prawną i połóż mu przed nosem, na pewno zmięknie. W Twoim przypadku na pewno Ci się należy Standardfradrag za 2010, 2011 i 2012. Pozdrawiam serdecznie, smacznego jajca.
wpisujesz i wrzucasz do skrzynki w skacie... komputer pozniej sam to zweryfikuje... wiec urzednikami to sie nie przejmuj... to co napisane jest najwazniejsze... mnie pani w urzedzie kiedys powiedziala ze chyba tak.. a ja czy jest pewna czy chyba pewna... i wtedy poszla po kogos kto wiedzial i sie okazalo ze tamta pierwsza byla w bledzie... no i mialbym do doplaty 10k zamiast zwrotu... zawsze to co napisane a nie to co urzednik powie!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok