Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

50% podatku - Norwegia

8 Postów
Dawid Kwas
(aaaddd)
Wiking
Witam Wszystkich.

W listopadzie zacząłem prace w Norwegii , postałem pozwolenia na pobyt , nr personalny i kartę podatkową. Listopad i połowę grudnia pracowałem w jednej firmie ,a od połowy grudnia do teraz pracuję w innej.

Wszystko było by ok , gdybym dostarczył w nowej firmie nową kartę podatkową na rok 2012.
Nie zrobiłem tego i za 240h pracy w lutym dostałem około 16000kr wynagrodzenia. Dostałem 50% podatek ...

Moje pytanie to czy mogę to jakoś odwrócić , jeśli dostarczę teraz nową kartę ( i tak muszę ... ) czy wyrównają mi to ? Może w Skatt jakieś podanie/odwołanie trzeba napisać ?

Różnie mi mówią , jednie że nie ma szans , inni że z przyszłą wypłatą mi wyrównają ?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
264 Posty
Magg G
(magg)
Stały Bywalec
O zwrot tego podatu bedziesz mogl sie starac dopiero przy rozliczeniu podatkowym za 2012, czyli w przyszlym roku. Prawo mowi o obowiazku dostarczenia karty podatkowej i nie ma od tego odstepstw. Nastepna wyplata bedzie juz opodatkowana normalnie, o ile dostarczysz karte. Pracodawca nie reguluje Twojego podatku, wiec nie moze zwrocic Ci nadplaty. Karte przewaznie dostaje sie automatycznie pod koniec roku, o ile jej nie masz mozesz zalatwic to internecie na stronie www.skatteetaten.no/Alt-om/Skattekort/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
125 Postów

(Mrux27)
Stały Bywalec
magg ma rację
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
dokladnie... teraz to juz zapomnij... to byl TWOJ obowiazek dopilnowania tego.... jelsi bedziesz mial nadplate w przyszlym roku to dostaniesz zwrot ))))

ps. popros o tabele... a nie o procenty... przy stawce 130 nok to dostaniesz ze 29% i bedziesz klepal godziny rowno i przekroczysz progi o pozniej b edziesz musial doplacac...

i co Ty robisz za taka marna stawke????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Dawid Kwas
(aaaddd)
Wiking
Pracuję na wyciągu niedaleko Lillehammer.

No to trochę się urządziłem , nic pojadę w pon. do Skatt'u i to załatwię.
Ostatnie dwa miesiące , lepiej mi się żyło w PL z moich zarobków niż z tych tutaj ... :/

Polska to fajny kraj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
aaaddd napisał:Pracuję na wyciągu niedaleko Lillehammer.
No to trochę się urządziłem , nic pojadę w pon. do Skatt'u i to załatwię.
Ostatnie dwa miesiące , lepiej mi się żyło w PL z moich zarobków niż z tych tutaj ... :/
Polska to fajny kraj

Praca na wyciągu , to praca sezonowa i można miesięcznie wyciągnąć i 350-godzin . ponieważ później te godziny rozkładają się na cały rok .
---
W turystyce dla fizycznych 135Nok/t/Brutto to dobra stawka . bywają stawki niższe .
---
Tych stawek nie można porównywać do działu budowlanego ... !
---
W skacie NIC NIE ZAŁATWISZ ... ponieważ ...WPŁACONYCH ZALICZEK NA PODATEK , NIE ZWRACA SIĘ W CIĄGU DANEGO ROKU .
---
Ponadto w ramach zaliczki podatkowej , wpłacane są również procenty na UBEZPIECZENIE /polski ZUS/
---
Niemniej możesz się przejść , zawsze lepiej mieć bezpośredni kontakt z Urzędnikiem .
---
Gdybyś te 50% miał pobierane przez 3-4 miesiące , to wtedy skatt mógłby na Twoją prośbę , zmniejszyć tobie dalsze pobierane należności , poprzez zmianę % zaliczki .
Jednak w tym przypadku taka konieczność nie zachodzi .
---
Tu w Norge , Trzeba na każdym kroku , pilnować terminów urzędowych ...a zwłaszcza skarbowych !!!.
---
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Agnieszka Chojeta
(aGa3286)
Wiking
jest ok
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
sweet11795 napisał:
Jak troszke inne pytanie: natomiast dostaje troszke duza wyplatę i niby się okazało że to jest rozłąkowe, ale dzisiaj dostałam wiadomośc że musze się spotkać z szefową bo jak mi napisała cytuje:" Masz za dużo płace. Przyjdx jutro to możemy mówić o systemie spłaty" o co tu chodzi. podam jeszcze ze mam męża i dopiero tydzień temu przyjechał do mnie do nor ale nie pracuje.. POMOCY
wez Ty to napisz normalnie jeszcze raz bo nie waidomo o co chodzi...... ze slownikiem T9 to pisalas i nie sprawdzilas co napisalas czy jak????
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
sweet11795 napisał:
Jak troszke inne pytanie: natomiast dostaje troszke duza wyplatę i niby się okazało że to jest rozłąkowe, ale dzisiaj dostałam wiadomośc że musze się spotkać z szefową bo jak mi napisała cytuje:" Masz za dużo płace. Przyjdx jutro to możemy mówić o systemie spłaty" o co tu chodzi. podam jeszcze ze mam męża i dopiero tydzień temu przyjechał do mnie do nor ale nie pracuje.. POMOCYmasz za dużo płace. musisz pójść jutro zeby mówić o systemie spłaty.
...męża zostaw w domu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
240 godzin!!!! 12 t dziennie. Szok!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj