Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Pilna prosba o info - Norwegia

Czytali temat:
Przemyslaw Piskorz Piotr Barszcz Kołodziej fandrigar (3152 niezalogowanych)
8 Postów
Patryk Kizling
(Patero86)
Wiking
Witam wszystkich forumowiczow.mam pytanko a mianowicie;Jestem hydraulikiem z duzym doswiadczeniem budowlanym,posiadam upr.spawacza,montera rusztowan,gazowe itp.Doswiadczenie w pracy na wysokosci na rusztowaniach(renowacje itp)remonty i wykonczenia oraz tynki maszynowe.w kazdej profesji czuje sie mocny.Czy z takim doswiadczeniem mam szanse na znalezienie dobrej pracy w norwegii????aktualnie pracuje w belgii jako hydraulik ale ten kraj mnie przytlacza.juz dosc mamZ gory dziekuje.pozdrowionka.kont: patryk.kizling@wp.pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Patero86 napisał:
Witam wszystkich forumowiczow.mam pytanko a mianowicie;Jestem hydraulikiem z duzym doswiadczeniem budowlanym,posiadam upr.spawacza,montera rusztowan,gazowe itp.Doswiadczenie w pracy na wysokosci na rusztowaniach(renowacje itp)remonty i wykonczenia oraz tynki maszynowe.w kazdej profesji czuje sie mocny.Czy z takim doswiadczeniem mam szanse na znalezienie dobrej pracy w norwegii????aktualnie pracuje w belgii jako hydraulik ale ten kraj mnie przytlacza.juz dosc mamZ gory dziekuje.pozdrowionka.kont: patryk.kizling@wp.pl
Skoro Belgia Ciebie Przytłacza a tam jesteś Kimś bo Hydraulikiem ...!!!
---
To co dopiero będzie w Norge , skoro tu zaczniesz pracę jak dobrze pójdzie , od Pomocnika Hydraulika , przez co najmniej rok pracy w jednej Firmie i to o ile sam nie wystąpisz do urzędu o uznanie Twoich Kwalifikacji Zawodowych Jako Hydraulika .
---
W Norge i owszem jest Duże zapotrzebowanie w tym Fachu , jednak tu Hydraulik to całkiem co innego niż w Polsce -/jak jest w Belgi tego nie wiem /-
---
Może ..."JLK21"...wypowie się więcej w tym temacie ...
---
---
Jeszcze taka jedna mała dygresja , co do tego Twojego Psychicznego Belgijskiego Przytłaczania .
---
Belgia to Ludny kraj... ma 10 milionów ludzi i średnie zaludnienie 350 osób/km2.
Natomiast Norge ma zaledwie 5milionów Ludzi i z ledwością ...15 osób/km2 ...
A tym samym i mniej pracy jako takiej ...
---
Pomijam już sam fakt iż trudno tu nabyć alkohol na logicznych EUROPEJSKICH WARUNKACH ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Patryk Kizling
(Patero86)
Wiking
Dlatego tez z mojej strony padlo pytanie jakie mam szanse itp a ty odpowiadasz z taka nie checia,takie mam wrazenie??????typowe zachowanie polaka do rodaka ale spoko.
Wiekszosc opinii jakie slysze sa raczej barszo dobre o warunkach pracy i placy w norwegii.
Jak podoba ci sie ten tlum pakistanow,czeczenow,marokow itp i czasem masz wrazenie ze jestes w krajach islamu,nie masz gdzie zaparkowac auta czasem strach jest wyjsc bo rozne rzeczy sie dzieja to musisz tu przyjechac.mi sie to nie podoba dlatego mam zamiar zmienic kraj w ktorym aktualnie przebywam.I wokola tylko ta czerwona cegla nic fajnego?ale pracy jest duzo...
Wiec pytam czy warto jest pracowac w norwegii????ludzi ktorzy tam sa i faktycznie moga cos na ten temat powiedziec.bo po twojej odpowiedzi kolego sam nie wiem co myslec.ale dzieki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Ech, opis powyżej pasuje bardzo do Oslo Naprawdę myślisz, że w Norwegii jest inaczej???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1444 Posty

(Anna82)
Maniak
Pracy dla hydraulików jest trochę np:

www.finn.no/finn/job/fulltime/result?sor...;keyword=R%D8RLEGGEr

Ale jak zaczniesz przeglądać ogłoszenia to w większości wymagają języka norweskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Patero86 napisał:

upr. spawacza, ale na co elektrodę sosnową czy świerkową?

jeśli masz uprawnienia spawacza to doskonale powinieneś wiedzieć o czasach obwiązywania certyfikatu i ważności uprawnień. ... bez ważnego certyfikatu nie masz uprawnień
co do czucia sie mocnym cóż..... robisz próbę np. na rurce 2 cale HL045 lewa, prawa ręka i wtedy dopiero wiadomo czy jesteś mocny bo takich "spawaczy" filozofów to od uja jest.

na montera rusztowań trzeba mieć też papiery np. paragraf 46 C z tego pamiętam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Patero86 napisał:
Dlatego tez z mojej strony padlo pytanie jakie mam szanse itp a ty odpowiadasz z taka nie checia,takie mam wrazenie??????typowe zachowanie polaka do rodaka ale spoko.
Wiekszosc opinii jakie slysze sa raczej barszo dobre o warunkach pracy i placy w norwegii.
Jak podoba ci sie ten tlum pakistanow,czeczenow,marokow itp i czasem masz wrazenie ze jestes w krajach islamu,nie masz gdzie zaparkowac auta czasem strach jest wyjsc bo rozne rzeczy sie dzieja to musisz tu przyjechac.mi sie to nie podoba dlatego mam zamiar zmienic kraj w ktorym aktualnie przebywam.I wokola tylko ta czerwona cegla nic fajnego?ale pracy jest duzo...
Wiec pytam czy warto jest pracowac w norwegii????ludzi ktorzy tam sa i faktycznie moga cos na ten temat powiedziec.bo po twojej odpowiedzi kolego sam nie wiem co myslec.ale dzieki

Widzisz Ja nawiązałem Jedynie do Twojej wypowiedzi , na temat Twojego Belgijskiego Przytłoczenia .!!!
---
I jedynie porównałem Ten stan , Do Norge ...
---
A TY ZARAZ WYJEŻDŻASZ Z ZACHOWANIEM ...zastanów się co piszesz ! .
---
Mnie nic nie wadzi , czy Ty tu przyjedziesz , czy też nie ... JA NIE JESTEM HYDRAULIKIEM ... .
---
Ot nakreśliłem to co uważałem ,że jest porównywalne do tego co sam napisałeś ...
---
Tu też jest Pełno różnej maści Innych Nacji ... a w Oslo jest nawet znacznej wielkości... MECZET ...
---
Na Mojej Wsi Również w Południe , gdy wszyscy Inni pracują , spacerują tłumnie kolorowe pochody ZDROWYCH BYCZKÓW ...
---
Jednym przeszkadza ...muślim... a innemu wszędobylski śnieg z Lodem i wodą w Morzu lub Fiordzie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Patero86 napisał:

zostan lepiej w belgii... z angielskim na start to wlasciwie tylko adecoo i jobzone Ci zostae... okolice 160nok na dzien dobry... po jakims czasie - jak bedziesz juz mial norweskie nawyki opanowane... no i norweskie standardy hehehe to moze cos znajdziesz pod 180... masz norweski - masz prace taka jaka chcesz... norweski norweski norweski.... no chyba ze bedziesz mial szczescie i trafisz gdzies do firmy przez przypadek ze szukaja na gwalt ludzi i z angielskim bez doswiadczenia w NO Cie wezma od razu i dadza 200nok... ale to skrajne przypadki.... jak masz prace w belgii to zostan juz tam... pozniej po jakims czasie bedziesz chcial/potrzebowal zrobic norweski svenn albo mestera zeby udowodnic ze nie jestes wielbladem... ciesz sie ze jestes bialy i szanuj swoja prace tam gdzie jestes tyle mojego... zanim ogarnisz co i jak i z czym tu w nowym kraju mina ze dwa lata...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Patryk Kizling
(Patero86)
Wiking
Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi...Za nim sie wybiore musze znac wszystkie za i przeciw.
Do ziomka od sosen i swierkow papiery mam na spawanie gazowe typowo hydrauliczne,na rusztowania mam polskie uprawnienia i to chyba jest normalne bo jeszcze w norwegi to nigdy nie bylem...ale 46 c jest potrzebne.W takim razie wszyscy co w norwegii sa to fachowcy pelna geba i odrazu wszystkie papiery mieli i jezyk w polsce w podstawowce sie uczyliheheheh
Nie ktorym to sie w glowach juz popier...,ale tutaj jest podobnie.Ludzie ktorych tu poznalem to moze 15/100 fachowcy,reszta barany bez szkoly i co najlepsze bez jezyka ale kazdy ma sie za fachowca i opowiada te same bajkiPowrot do polski bedzie chyba najlepszym wyjsciem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Patero86 napisał:
Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi...Za nim sie wybiore musze znac wszystkie za i przeciw.
Do ziomka od sosen i swierkow papiery mam na spawanie gazowe typowo hydrauliczne,na rusztowania mam polskie uprawnienia i to chyba jest normalne bo jeszcze w norwegi to nigdy nie bylem...ale 46 c jest potrzebne.W takim razie wszyscy co w norwegii sa to fachowcy pelna geba i odrazu wszystkie papiery mieli i jezyk w polsce w podstawowce sie uczyliheheheh
Nie ktorym to sie w glowach juz popier...,ale tutaj jest podobnie.Ludzie ktorych tu poznalem to moze 15/100 fachowcy,reszta barany bez szkoly i co najlepsze bez jezyka ale kazdy ma sie za fachowca i opowiada te same bajkiPowrot do polski bedzie chyba najlepszym wyjsciem

Troche odwracasz kota ogonem.

1. Koledzy dobrze ci pisza. Norwegia jest krajem, gdzie na wszystko trzeba miec papiery. I to nie jakies tam papiery, lecz te, co sa uznawane tutaj.

2. Do Nowegii luda sie najechalo i pracodawcy zrobili sie wybredni - czyli chca ludzi co znaja norweski.

3. Norwedzy to dosyc zamkniety narod i na duza ilosc znajomych wsrod norwegow to nie mozna za bardzo liczyc. Norwedzy mili sa, usmiechaja sie jak z nimi rozmawiasz, a mysla sobie swoje.

4. Norwedzy sa dosyc nieufni i za bardzo wynajmowac obcokrajowcom nie chca. Gadka jest taka, ze wynajmiesz jednemu a mieszaka 20-tu.

Wiec jezeli masz dobra prace w Belgii, to dobrze sie zastanow nad zmiana kraju, bo tu startowac bedziesz od zera (lub prawie od zera). Norwegom praca gdzies tam w Belgii niestety nie imponuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok