Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

[problem] Skattekort - Norwegia

Czytali temat:
adam zet ŁUKASZ dzieniekks (1140 niezalogowanych)
4 Posty
Daniel Trela
(trelik)
Wiking
Witam,

mam pytanie, do jakiego urzędu pracodawca wysyła ten odcinek ze Skattekort? ,

problem jest mniej więcej taki:

przez okres wakacji pracowałem 2 miesiące i oddałem swojemu pracodawcy Skattekort ( nie robiąc jego kopii ), podobno trzeba Ją robić, i to kopie dawać pracodawcy, nie wiem dokładnie jak to jest... w każdym bądzie razie teraz pracuję od ponad 3 miesięcy i jest problem, bo nie dostarczyłem do nowej pracy odcinka Skattekort i przez to nie mogę dostać wypłaty za przepracowane poprzednie 2 miesiące... ( wypłatę za styczeń dostałem, z potrąceniem -50% podatku ) , i teraz moje pytanie, co zrobić aby odzyskać pieniądze które "zarobiłem" a ich nie mam...

urząd nie może wydać ponownie podobno Skattekort który został już wydany...

sytuacja skomplikowana jak dla mnie i za bardzo nie wiem co robić, pomoże ktoś?
cokolwiek, nazwa urzędu, albo jakaś rada, będę wdzięczny

dzięki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Pracodawca nie wysyła do Nikogo tego odcinka ...
Ten odcinek jest tylko dla Niego /księgowej/ /.
Teraz powinieneś dać Mu Nowy odcinek który doszedł do ciebie ze skattu pocztą ...
>Skattekort 2012< del 1 jest dla firmy , reszta zostaje u Ciebie... czyli del 2 i del3....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Daniel Trela
(trelik)
Wiking
i wtedy powinienem dostać wypłatę za te 2 przepracowane miesiące ( za listopad i grudzien 2011) , jak oddam mu skatteekort 2012?

(chodzi o to że mój pracodawca jest teraz inny niż był przedtem i u tego poprzedniego został mój odcinek ze Skattekort 2011, a do nowej pracy od 3 miesięcy nie dostarczyłem tego skattekort bo nie miałem jak,)

dzięki za odpowiedź
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Ciewakypawel Pawel
(Ciekawy)
Wiking
W kazdej chwili mozesz zlozyc o nowa karte podatkowa (nawet 3 x dziennie, jezeli masz taki kaprys). Jezeli jest to w trakcie roku podajesz ile dotychczas zarobiles i ile jak dotad odtracono ci podatku. To wszystko.

www.skatteetaten.no/Selvbetjening/Bestil...tekortforskuddskatt/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
trelik napisał:i wtedy powinienem dostać wypłatę za te 2 przepracowane miesiące ( za listopad i grudzien 2011) , jak oddam mu skatteekort 2012?
(chodzi o to że mój pracodawca jest teraz inny niż był przedtem i u tego poprzedniego został mój odcinek ze Skattekort 2011, a do nowej pracy od 3 miesięcy nie dostarczyłem tego skattekort bo nie miałem jak,)

GMATWASZ .... proste sprawy ...!!!
Może Ja opiszę jak to miało być ...
W tamtym roku robiłeś u Kogoś ... Dałeś Mu całą kartkę Skattekort 2011 .... jeżeli tak , to był błąd ...!!! .
---
Ta kartka dzieli się na TRZY CZĘŚCI ... / Del 1/-/Del 2/-/Del 3.../i bardzo łatwo jest ją podzielić ... ma perforację ...
---
Pierwszą część , daje się Firmie w której się pracuje , a dwie pozostawia dla siebie . Jeżeli zwalniasz się powinieneś dostać z powrotem tą pierwszą część opisana z tyłu przez firmę z której się zwalniasz .
---
Fakt , że firmy lecą w głupa , i nie dają tej pierwszej części .... dlatego w drugiej firmie oddaje się część Del 2.
---
Del 3 pokazuje się w urzędzie skarbowym i on daję od Nowa oryginalną Kopię ...
---
Ponieważ tego w tamtym roku nie zrobiłeś ... to już jest po herbacie ...
---
Zwrot dostaniesz dopiero w Czerwcu o Ile taki będzie ...
---
Teraz w Te Pędy Musisz Dać Firmie ... Skattekort 2012 ...Del 1... odrywasz od kartki górną część i dajesz w firmie ....
Jeżeli tego nie zrobisz to znowu księgowa odprowadzi z wypłaty 50% wypłaty bo takie jest prawo skarbowe w Norge ... tej forsy teraz nie dostaniesz bo nie ma jak ...
Skarbowy w ciągu roku , nie zwraca forsy za ten sam rok ... dopiero w 2013 ...
---
No to by było tyle ...
---
CZYTAJ POWOLI I SPOKOJNIE ... by znowu nie narobić głupot ...!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Ciewakypawel Pawel
(Ciekawy)
Wiking
Mylisz sie Gabrielu - Czesc 1 (Del 1) jest dla glownego pracodawcy, czesc dwa dla "biarbeidsgiver", czyli dodatkowego pracodawcy, i na ogol zawiera wyzszy procent.
Jak wspomnialem o nowa karte mozesz skladac nawet 3 x dziennie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Daniel Trela
(trelik)
Wiking
ok, dzięki wielkie za pomoc,

ale zje...m masakra eh.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Ciewakypawel Pawel
(Ciekawy)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Daniel Trela
(trelik)
Wiking
to wiem, dzięki ale rok czekać na pieniądze za listopad i grudzień...

nie ma jakiegoś sposobu na dostanie ich jakoś wcześniej? a właściwie to jak najszybciej, bo zależy mi na czasie...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ciekawy napisał:
Mylisz sie Gabrielu - Czesc 1 (Del 1) jest dla glownego pracodawcy, czesc dwa dla "biarbeidsgiver", czyli dodatkowego pracodawcy, i na ogol zawiera wyzszy procent.
Jak wspomnialem o nowa karte mozesz skladac nawet 3 x dziennie.

Nic się nie mylę ... po prostu opisałem to w skrócie ...
---
Ponadto prawda jest taka ... że przy zwolnieniu , firma powinna zwrócić część 1 ...z opisanymi tabelami z tyłu z zaznaczeniem ile wypłaciła forsy i na co ...
---
Przez PIĘĆ lat , tylko jedna firma zrobiła Mi taki prezent ... pozostałe nie chciały ... /zawsze głupie wymówki /...
---
Dlatego z praktyki opisałem tak jak powyżej ...ponadto o ile więcej jest tej zaliczki ... 5-6% ....
---
a jak zarobek jest w granicach 30 tys.Nok. , to zaliczka i tak wynosi prawie 36% .
wielkie mecyje ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok