Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyceny prac budowlanych - Norwegia

17 Postów
Rafal W.
(Rafalek)
Wiking
Witam serdecznie!

Chcialbym poruszyc temat problemu ktory napewno trapi niejednego pracujacego na wlasny rachunek- wyceny prac budowlanych.
Jak sie do tego zabieracie? Skad brac dane? (ceny itd) Moze macie jakies programy do wycen? (np. montaz plyt g-p, ukladanie podlogi, gladzie gipsowe itp)
Wiem, ze takie zapytanie do rodakow moze nie dac zadnych efektow ale jednak moze znajdzie sie jakas osoba ktora zlamie ten stereotyp i pomoze mi i przy okazji wielu innym...

Pozdrawiam
R.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
po to robisz obmiar na poczatku.... jesli znasz sie na robocie to wiesz ile materialu potrzebujesz.... wiesz ile to powinno zajac czasu... mnozysz dzielisz i dodajesz.... to tak na piechote i troche zachodu...

a program???? 5 minut na google.... znalazlem!!!! wyceny chcesz robic, bawic sie w powazne inwestycje a za raczke trzeba Cie prowadzac??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Rafal W.
(Rafalek)
Wiking
Dzieki za odpowiedz, ale matematyczne podejscie do wycen prac jest podstawa wiec to kazdy wie...
Raczej chodzi mi o to jakim kalkulatorem powinnismy sie poslugiwac by nie wpasc na wycenach bo cen nie bierzemy chyba z glowy bo reguluje je rynek...
A ta uwaga juz byla niepotrzebna bo niestety ale ,,Rzymu od razy nie zbudowano,, wiec pytam by nie bladzic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Rafal W.
(Rafalek)
Wiking
Dzieki wielkie JLK21 Zadanie domowe- opanowac ten program
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
Prawda jest taka, ze nikt takich programow nie uzywa! na duzych obiektach. Moze na prywatnych domkach mozna sie w to bawic.

Gdy stajesz do przetargu otrzymasz pelna dokumentacje i opis(beskrivelse) do tego plany(tegning)
Wszystkie prace sa opisane wg Norsk Standard i maja swoj kod.

Wyjatkiem jest totalentreprise gdzie dostajesz plany i sam musisz wszystko obliczyc i opisac( program geometra).
Bezwzglednie trzeba znac jezyk branzowy inaczej padniesz w przedbiegach. Rozumiem, ze pracujesz jako poczatkujacy podwykonawca, bo inaczej bys nie pytal.

Co do cen. Istnieja widelki ktore dostosowujesz do tego dla kogo pracujesz.

Jesli sa to firmy z 1 piatki jak Skanska, Veidekke, Peab. To ceny sa niskie i wycisna cie jak cytryne.
Nizej jest tylko troche lepiej. Paradoksalnie najwieksze kontrakty nie zawsze sa najlepsze z uwagi na niska marze.

Cen pewnie nikt Ci nie poda, bo jestes konkurencja Taka jest polityka wewnetrzna firm i potrzeba doswiadczenia aby wiedziec co, komu, ile.

Pewna metoda jest wylozenie kart na stol i poproszenie wykonawcy( jezeli sie znacie) o widelki cenowe akceptowalne dla niego. Z pewnoscia beda zanizone, ale sie czegos nauczysz i nast. razem bedzie lepiej.
Pilnuj dokumentacji - sjekkliste( førkontroll, egenkontroll, avvikk/endringsmelding, sja,) i wielu wielu innych.

Powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Rafalek napisał:
Chcialbym poruszyc temat ...........- wyceny prac budowlanych.
Jak sie do tego zabieracie? Skad brac dane? (ceny itd) Moze macie jakies programy do wycen? (np. montaz plyt g-p, ukladanie podlogi, gladzie gipsowe itp)
Wiem, ze takie zapytanie do rodakow moze nie dac zadnych efektow ale jednak moze znajdzie sie jakas osoba ktora zlamie ten stereotyp i pomoze mi i przy okazji wielu innym... ....

---
Jakiś czas temu , Tu na Forum , ogłaszał się gość z kalkulatorem budowlanym , po norwesku , do kosztorysowania budowlanego .
---
Nie jestem pewny czy On jeszcze działa na rynku , jednak na początek możesz spróbować ...

Może On wskaże Tobie bardziej praktyczne rady ....
---
Ponieważ nie jest prawdą iż firmy budowlane w Norge nie korzystają z podobnych zestawień do kosztorysowania jak w Polsce ... , może nie tak dokładnie jak w Naszych ... kropka w kropkę , jednak również z takowych korzystają ...
---

www.informatorbudowlany.pl/13kosztorysy/index.php
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Rafal W.
(Rafalek)
Wiking
Dzieki gabriel!

Milo ze moj temat zostal odebrany pozytywnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...a

teraz,na

kolana i do roboty...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
243 Posty

(Grubas)
Stały Bywalec
gabriel napisał:
Rafalek napisał:
Chcialbym poruszyc temat ...........- wyceny prac budowlanych.
Wiem, ze takie zapytanie do rodakow moze nie dac zadnych efektow ale jednak moze znajdzie sie jakas osoba ktora zlamie ten stereotyp i pomoze mi i przy okazji wielu innym... ....

---
Jakiś czas temu , Tu na Forum , ogłaszał się gość z kalkulatorem budowlanym , po norwesku , do kosztorysowania budowlanego .
---
Nie jestem pewny czy On jeszcze działa na rynku , jednak na początek możesz spróbować ...

Może On wskaże Tobie bardziej praktyczne rady ....
---
Ponieważ nie jest prawdą iż firmy budowlane w Norge nie korzystają z podobnych zestawień do kosztorysowania jak w Polsce ... , może nie tak dokładnie jak w Naszych ... kropka w kropkę , jednak również z takowych korzystają ...
---

www.informatorbudowlany.pl/13kosztorysy/index.php

Czy ty wiesz co piszesz? Prosze podaj mi dane 1 slownie jednego norweskiego innkjøper/kalkulatør ktory uzywa tego twojego programika.
Dodatkowo zapytaj tego handlowca programisty ktory sprzedawal to badziewie, kto mu to kupil

ta zabawka jest o tyle przydatna o ile znasz ceny!!! a do zsumowania pomiarow wystarczy zwykly kalkulator.
Chlopakowi chodzilo o ceny, a tych nikt mu nie da. A juz z pewnoscia nie ty, ktory o branzy ma pojecie zadne. Ale oczywiscie musisz zabrac glos na kazdy temat.
Kto zna sie na wszystkim zna sie na niczym.

Tu kilka stronek i programikow na biegu w twojej dziedzinie( prywatne domki) znalezine na biegu
www.klikk.no/bonytt/article629623.ece
www.byggutengrenserlcckalkulator.no/P0002.asp
www.klikk.no/system/topicRoot/Oppussing/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok