Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pismo z NAV - kto pomoże zrozumieć? - Norwegia

Czytali temat:
diana p marek wolski Klaudia Przemus Aga G SuperNorweg krysia90 Antosia eM Jan Młynarczyk Tomek K. (3224 niezalogowanych)
14 Posty
Paulina Paulina
(Sherry_Lady)
Wiking
Dostałam pismo z NAV, gdyż staram sie o zasiłek i niestety jest ono dla mnie niezrozumiałe.
Prosiłabym bardzo o pomoc osoby znające jezyk. Z góry dziękuję!

Krav om Dagpenger - manglende vedlegg

NAV Forvaltning Oppland har den 20-12-2011 mottatt krav om dagpender under permitteringer.

For a kunne avgjore kravet ditt, ma NAV ha all nodvendig dokumentasjon.
Folgende dokumentasojon mangler.

Permitteringsvarsel

Den som blir permittert skal ha mottatt skriftlig permitteringsvarsel for iverksetting av permittering .
Datert permitteringsvarsel skal blant annet inneholde opplysninger om iverksettingsdato , grunnen
til permittering og permitteringsgrad.

Dokumentasjon som mangler ma ettersendes snarest , og senest innen 03-01-2012

Dersom vi ikke har mottatt manglende vedlegg innen fristen , vil kravet bli behandlet pa bakgrunn av
dokumentasjonen som foreligger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Witam,

Jesli potrzebujecie pomocy w tlumaczeniach z polskiego na norweski i odwrotnie, to zapraszam!

Zajmujemy sie roznego typu tlumaczeniami!

Podaje moj kontakt tel.
z Polski + 48 58 743 07 53
z Norwegii + 47 21 999 409
Zgłoś wpis
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
w skrócie wynika z tego że starałaś się o permittering ale brakuje ci dokumentów . pracodawca powinien wystawić ci dokument z datą wysłania na permitering i wyjaśnić powód . trzeba to dosłać jak najszybciej i najpóżniej do 03.01.2012
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Paulina Paulina
(Sherry_Lady)
Wiking
Dziękuję bardzo za pomoc

Sytuacja wygląda tak, że list odczytałam dziś... Myślicie, ze gdy się z nimi skontaktuje można coś jeszcze zdziałać? Czy sytuacja jest z góry przegrana? Może był ktoś z Was w takiej sytuacji?

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
można
na permittering możesz zarejestrować się kiedy ci pasuje o ile przekraczasz wymagane minimum w poprzednim roku ( lub ostatnich trzech ) .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:
można
na permittering możesz zarejestrować się kiedy ci pasuje o ile przekraczasz wymagane minimum w poprzednim roku ( lub ostatnich trzech ) .

BŁĄD...
Na permittering kieruje tylko i wyłącznie PRACODAWCA...
---
Samemu nie można pójść na ten "urlop" .
---
Dlatego... NAV... żąda dostarczenia pisma od pracodawcy ... motywujące sam permittering .
---
Ogólnie zasada jest taka :
Pracodawca wystawia pracownikowi ...pismo...Permitteringsvarsel... .
Z informacją , od którego dnia kieruje pracownika na ten urlop i dlaczego .
Przez pierwsze 14dni firma płaci wynagrodzenie , po tym okresie NAV o ile pracownikowi taki zasiłek się należy ... a nie zawsze tak jest ...
---
W dniu w którym firma wystawia pismo trzeba udać się do NAV i rozpocząć procedurę . ponieważ nie zawsze dostaje się akuratnie należną kwotę .
Piszę oczywiście o papierowym ..."totolotku" a nie o rejestracji bieżącej przez Net .
---
Przykładowe pismo :

Nazwisko pracownika i adres . .....................................Nazwa firmy.............................
Permitteringsvarsel . ...................... Miejscowość i data wystawienia ... Oslo 19.02.11...

Det varsles om permittering med 14 dagers varsel fra dagens dato .
Dette gjelder de dager vi ikke har tilgang til arbeid eller pga. dårlig vær .
Det er mulighet for å søke dagpenger på NAV Oslo de dager De ikke har
arbeid i firmaet .

M.v.h
Nazwa firmy i podpis szefa .

---
I tyle

Z tym pismem , oraz z AKTUALNĄ umową o pracę idzie się do NAV ...
Wypełnia się odpowiednie dokumenty i spokojnie czeka się na ...NALEŻNĄ JAŁMUŻNĘ....

---
Z pierwszym razem ... ,mogą żądać , dostarczenie kontraktu na mieszkanie i zezwolenia na pobyt i pracę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
chyba gabriel coś nie dowidzi ...ni do czyta a WIE !!!
napisałem zarejestrować a nie pójść kiedy się chce .

może zarejestrować się i po miesiącu od daty wystawienia permiteringu przez firmę .

ps Sherry ......jako że to jest na przełomie roku to zależnie w którym roku kalendarzowym złożyłaś wniosek to tak będzie naliczany zasiłek . jeżeli musisz złożyć wniosek jeszcze raz w tym roku to naliczą ci zasiłek z 2011
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Sherry_Lady napisał:
Dziękuję bardzo za pomoc

Sytuacja wygląda tak, że list odczytałam dziś... Myślicie, ze gdy się z nimi skontaktuje można coś jeszcze zdziałać? Czy sytuacja jest z góry przegrana? Może był ktoś z Was w takiej sytuacji?

Pozdrawiam

Sytuacja nie jest przegrana. W liscie stoi, ze jesli nie doslesz dokumentow przed 3 stycznia, to twoja sprawa bedzie rozpatrywana na podstawe dostepnej dokumentacji, czyli tego co zlozylas wczesniej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Andre ved mark napisał:chyba gabriel coś nie dowidzi ...ni do czyta a WIE !!!
może zarejestrować się i po miesiącu od daty wystawienia permiteringu przez firmę .
ps Sherry ......jako że to jest na przełomie roku to zależnie w którym roku kalendarzowym złożyłaś wniosek to tak będzie naliczany zasiłek . jeżeli musisz złożyć wniosek jeszcze raz w tym roku to naliczą ci zasiłek z 2011

MOŻE I WCALE SIĘ NIE REJESTROWAĆ... tylko wtedy nie dostanie żadnych pieniędzy ... im później się idzie rejestrować tym samym później wpływa forsa na konto ...
...PRZERABIAŁEM TO OSOBIŚCIE ...
Permittering ...to nie jest bezrobotne / stale zwolnienie z pracy / tylko ....CZASOWA NIEZDOLNOŚĆ FIRMY DO ZAPEWNIENIA PRACY ... może trwać różnie ... i po miesiącu szef może przerwać tą "Idyllę" .
A wtedy żadnej forsy nikt nie da ...!!!
---
Dlatego właśnie tak napisałem , mało tego , jak już się jest na tym "urlopie" , to i tak , firma może legalnie zatrudniać , na dowolne godziny tak dziennie jak i w tygodniu , co trzeba dokładnie odznaczać w "totolotku" , bo za złe wypełnienie , też mogą wstrzymać wypłatę zasiłku ....

---
Ja tu nie mędrkuję tylko przedstawiam fakty z życia wzięte i wielokrotnie osobiście przetestowane .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
gabriel napisał:
Andre ved mark napisał:chyba gabriel coś nie dowidzi ...ni do czyta a WIE !!!

MOŻE I WCALE SIĘ NIE REJESTROWAĆ... tylko wtedy nie dostanie żadnych pieniędzy ... im później się idzie rejestrować tym samym później wpływa forsa na konto ...
...PRZERABIAŁEM TO OSOBIŚCIE ...
Permittering ...to nie jest bezrobotne / stale zwolnienie z pracy / tylko ....CZASOWA NIEZDOLNOŚĆ FIRMY DO ZAPEWNIENIA PRACY ... może trwać różnie ... i po miesiącu szef może przerwać tą "Idyllę" .
A wtedy żadnej forsy nikt nie da ...!!!
---
Dlatego właśnie tak napisałem , mało tego , jak już się jest na tym "urlopie" , to i tak , firma może legalnie zatrudniać , na dowolne godziny tak dziennie jak i w tygodniu , co trzeba dokładnie odznaczać w "totolotku" , bo za złe wypełnienie , też mogą wstrzymać wypłatę zasiłku ....

---
Ja tu nie mędrkuję tylko przedstawiam fakty z życia wzięte i wielokrotnie osobiście przetestowane .

Przestań chlać ten bimber, bo ślepniesz od niego i za szofera kamieniu jedenasty nie porobisz...

z czytaniem ze zrozumieniem też nie bardzo, czy tylko chęć udzielenia sie na siłe?

Andre wsio wytłumaczył, brakuje mu jednego papieru (zaświadczenia o permitterowaniu) ma go donieść do dnia ...

nawet jak dostanie odp odmowną co do przyznania dagpenger to wniosek można składać ponownie (przerabiałem na własnej skórze) i to kiedy złoży wniosek zależy tylko od schery... (ja rejestrowałem sie po 7-u miesiącach i nie było problemu.......

poza tym od jakiegoś już czasu jest że pracodawca płaci tylko 7 dni permittreingu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Joseph napisał:... to kiedy złoży wniosek zależy tylko od schery... (ja rejestrowałem sie po 7-u miesiącach i nie było problemu.......
poza tym od jakiegoś już czasu jest że pracodawca płaci tylko 7 dni permittreingu

A od jakiego czasu tak jest ... ? .
---
Chyba od dzisiaj ...
---
Ja mam zapłacone za ...14 dni od - 01 Grudnia 2011-...
---
Co to za firma która daje permittering na tak długi czas ...!? . powyżej -7 miesięcy ...
---
DOBRE ...!!! .
---
A może tobie pojęcia się pomyliły ...od braku tego ...bimbru ... / BEZROBOTNE od permitteringu / .
---
-Bezwzględne zwolnienie z firmy ... można się rejestrować i po roku w NAV ...
---
-Czasowe urlopowanie przez firmę , umowa o pracę jest nadal aktualna i cały czas jest się do dyspozycji firmy pod telefonem , lub tak jak ja teraz ...jestem w Polsce , bo mam zawieszony permittering za zgodą Firmy i NAV ... na okres jednego miesiąca ... a już Szef dzwonił bym skrócił urlop...
---
Chcesz się popisać , a jedyne co tobie wychodzi ...to niewybredne epitety i głupie insynuacje ...
Ech ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok