Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wypłata pieniędzy w Polsce - Norwegia

42 Posty
Marta Podsiadlik
(martitta)
Nowicjusz
Hej!mam taki pytanie odnośnie posługiwania się karta Dnb NOR visa w Polsce.Chciałabym się dowiedzieć czy opłaca się wybierać pieniądze z bankomatu i płacić karta w Polsce, czy lepiej wypłacić gotówkę w Norwegii i wymienić w Polsce na PL.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Początkujący
Oszczędniej wychodzi, gdy norweską walutę wymienisz w kantorze. Mało tego możesz oblecieć swoje/nie swoje, miasto/miejscowość i popatrzeć gdzie drożej sprzedać pieniądze. Ja sam tak robię, a przy większej gotówce możesz utargować kapkę więcej. W bankach to bywa tak że kurs walut jest uśredniony.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
myślę, że lepiej wybrać gotówkę w Norge, zawieźć do Polski i tam czekać i obserwować kurs NOK względem PLN najlepiej na FOREXie. różnice mogą być naprawdę duże. tylko w ostatnim okresie od 0,52 do 0,50. w ten sposób poczekasz miesiąc, no może dwa i uda się zarobić 4%, albo nawet i 5%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
płacenie kartą na terenie całej europy masz za free,(kurs lepszy jak w kantorze), opłata za wypłatę z bankomatów jest, ale to groszowe sprawy.

Znam takich co po kilkadziesiąt tyś nok. wożą do kraju w kieszeni bo twierdzą że lepszy przelicznik mają w kantorze, jednak jak wymieniali pieniądze to nigdy nie mieli kursu powyżej 50gr za kr, a ja robiąc przelew bankowe w tym samym czasie miałem ciut pow.50gr za kr. ale matematyka do co niektórych nie przemawia. lepiej zgubić pieniądze lub zostać ograbionym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Solo napisał:
Oszczędniej wychodzi, gdy norweską walutę wymienisz w kantorze. Mało tego możesz oblecieć swoje/nie swoje, miasto/miejscowość i popatrzeć gdzie drożej sprzedać pieniądze. Ja sam tak robię, a przy większej gotówce możesz utargować kapkę więcej. W bankach to bywa tak że kurs walut jest uśredniony.
a pewnie, że jak się lata to taniej wychodzi, bo się za benzynę nie płaci i buty się nie ścierają. tylko trzeba na linie wysokiego napięcia uważać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
jestem ciekaw -- po co wam te konta bankowe , karty itd. ?? skoro zaczynam twierdzić że dla nie których najlepiej to trzymać pieniądze w skarpecie , a jeszcze lepiej to w pończochach babcinych z klinem

szkoda GADAĆ .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
Solo napisał:

kurs walut w kantorach z dziś

kantory.pl/kursy/nok/

0.4970gr za 1nok (najlepszy w kraju) czyli 497PLN =1000nok

Nie ma co liczyć przy takim kursie na to że ci dołożą nie wiadomo ile za wymianę dużej ilości,

poza tym jest wiele kantorów oferujących dużo niższe ceny

notowanie walut NBP

www.nbp.pl/kursy/kursya.html

0.5021gr

cena tej chwili w DNB NOR

1005.10 NOK =500PLN

przy dużej kwocie też możesz negocjować kurs po jakim ma ci bank wymienić walutę.

wychodzi na to samo przy najkorzystniejszej ofercie, a to że kasę wieziesz przy sobie może ci przepaść to już twoje nerwy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
oszczędniej jeszcze bardziej wychodzi kiedy norweskie korony zamienisz na jeny japońskie, później jeny japońskie zamienisz na euro, euro zamienisz na funty brytyjskie , a funty brytyjskie zamienisz na polskie złocisze

mówię wam czysty zysk !!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:... norweskie korony zamienisz na jeny japońskie, później jeny japońskie zamienisz na euro, euro zamienisz na funty brytyjskie , a funty brytyjskie zamienisz na polskie złocisze
BAAAARDZO ... Śmieszne i realne ... tak właśnie kombinują ... Ludzie którzy nigdy nie mieli do czynienia z walutami...
Lub nie mieli w rodzinie ... CINKCIARZA .../dotyczy młodzieży/ .
Starzy , którzy pamiętają Tamte czasy /nie wszyscy oczywiście / .
Wiedzą że ..."Kantor" skupuje zawsze poniżej kursu ...ON-LINE... bo jaki byłby sens płacić więcej , niż można sprzedać w BANKU...!!! .
A tam przecież kantory dokonują sprzedaży ...
Jednak tam obraca się jednostką ... 100000... jako jedynka ....
Czyli 100000-Nok to jeden punkt ...itd. i na takich transakcjach się coś tam zarabia .
Dlatego jeden właściciel ma po kilka , kilkanaście kantorów ...

Dla detalisty ....jakim i JA jestem , najlepszy kurs danego dnia wychodzi wtedy , kiedy z Norweskiego Banku przelewam do Polski nie korony... a ..ZŁOTÓWKI...!!! .
taka jest niestety realna prawda ... i inaczej nie będzie ...
Bo każdy kraj chce się pozbyć nadwyżki obcych walut dlatego płaci ..."ciut"... więcej niż kraj rodzimy...

Przypatrzcie się unowocześnionym bankomatom w Polsce /kiedyś tego nie było/
Jak wybieramy gotówkę z karty Norweskiej /nie tylko/ to jest zapytanie , czy chcemy przelicznik Polski czy Norweski...
Jak ktoś sobie spisał by dane kursu z bankomatu i porównał z miejscowym kantorem to bankomat ma kurs ..."ciut"...opłacalniejszy...
Jednak jak ktoś wyżej zaznaczył najlepiej płacić jest kartą w kasie sklepowej , niż wybierać gotówkę i dopiero płacić w kasie .

Będąc ostatnio w kraju omijałem jak ognia sklepów gdzie nie można było płacić kartą .

Faktem jest , że nieraz nie można inaczej jak żywą gotówką , jednak trzeba to minimalizować .

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Darcia K
(Darcia)
Początkujący
Najkorzystniejsze i najbezpieczniejsze są transakcje bezgotówkowe kartą płatniczą.
Zawsze przeliczane według bankowego kursu średniego, który jest nieco wyższy od kursu kantorowego.
Alternatywą może być przelew na konto, bądź wypłata z bankomatu, również przeliczana po kursie średnim bankowym. Jednak w tym przypadku trzeba doliczyć wyższe koszty opłat.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok