Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

zwrot kosztów za dojazdy do pracy - Norwegia

17 Postów
Wiking
Witajcie, Mam daleko do pracy muszę na te koszty pracować ponad 2 dni w miesiącu.
Podobno te koszty mozna odliczyc od podatku..Czy to prawda ? Jak to się robi, kiedy, jak dokumentuje ?
Bardzo proszę o rzetelne podpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Polecam Ci zajrzeć tutaj: www.mojanorwegia.pl/podatki/odwolania/pendler.html
Znajdziesz tu niezbędne informacje dot. odliczeń kosztów pobytu w Norwegii.

Niektóre z dokumentów do rozliczenia wymagają przetłumaczenia na j. norweski. Jeśli byłaby taka potrzeba, zapraszam do kontaktu na tlumacz@multinor.no .
Zgłoś wpis
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
no niestety, ale już za późno na odliczenia. proponuję podejść do sprawy pro ekologicznie i zakupić sobie rower. dzięki temu osiągniesz następujące korzyści:
- przestaniesz zanieczyszczać środowisko naturalne
- znaczącej poprawie ulegnie twoje zdrowie i tężyzna fizyczna
- w widoczny sposób ulegną ograniczeniu wydatki na dojazdy
na okres zimowy można nabyć łyżwy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
Wiking
To co piszesz wcale nie jest śmieszne. Dojeżdżam do pracy ponad 20 km autostradą, którą rowery nie mogą jeździć. Chodzi mi o rozliczenie podatku za 2011 rok, a więc w przyszłym roku. I moje pytanie dotyczyło m. in. jak mam udokumentować te koszty dojazdów do pracy i powrotów z pracy. Gratuluję poczucia humoru i liczę na to że ktoś poważny podpowie mi jak to jest w Norwegii z tymi kosztami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
WPS napisał:
To co piszesz wcale nie jest śmieszne. Dojeżdżam do pracy ponad 20 km autostradą, którą rowery nie mogą jeździć. Chodzi mi o rozliczenie podatku za 2011 rok, a więc w przyszłym roku. I moje pytanie dotyczyło m. in. jak mam udokumentować te koszty dojazdów do pracy i powrotów z pracy. Gratuluję poczucia humoru i liczę na to że ktoś poważny podpowie mi jak to jest w Norwegii z tymi kosztami.
no to w punkcie 3.2.8 wpiszesz sobie np. 200 dni razy 40km razy1,50 NOK = 12000
od 12 tysięcy odejmiesz koszty własne = 13 700 NOK i wyjdzie ci
pocałujta w trąbę wójta
wiedzą gdzie jesteś zameldowany i gdzie jest twój zakład pracy. policzą sami kilometry
wniosek - znajdź mieszkanie jeszcze trochę dalej od pracy jak chcesz coś dostać
poważnie teraz było??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Tak jak..."jasta102"napisał trzeba mieć udokumentowane koszta na dojazd do pracy przekraczający kwotę >13700Nok-/tak było w tym roku -w przyszłym może być wyższa kwota/- , dodam jeszcze , że w tą kwotę wliczane są bramki i promy o ile są na drodze dojazdu do pracy .
Z bramkami najlepiej mieć... Autopass...
Chcesz odliczenia za dojazdy to musisz zbierać wszystkie faktyczne rachunki i faktury dotyczące jej czynności , żmudne to zajęcie , niemniej jeżeli jeździsz dużo to i trochę opłacalne .
Jednak pamiętaj , że mogą sprawdzić stan licznika w Twoim aucie i porównać z zestawieniem wystawionych kilometrów oraz z zadeklarowanym kilometrowym ubezpieczeniem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
gabriel z tym licznikiem to nie przesadzaj.Mozna przeciez nawet jak jasta102 mowi na rowerzei zaden problem to odliczyc,lub nawt jechac ze znajomym innym samochodm.Problem jest zeby tych kilometrow uzbieralo sie tyle aby mozna by bylo faktycznie cos odliczyc.Wazne do odliczen tez jest jaki WPS ma status tutaj i jakie odliczenia dla niego bylyby korzystne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
miti35 napisał:
gabriel z tymlicznikiem to nie przesadzaj.Mozna przeciez nawet jak jasta102 mowi na rowerzei zaden problem to odliczyc,lub nawt jechac ze znajomym innym samochodm.Problem jest zeby tych kilometrow uzbieralo sie tyle aby mozna by bylo faktycznie cos odliczyc.Wazne do odliczen tez jest jaki WPS ma status tutaj i jakie odliczenia dla niego bylyby korzystne
To proponuję Tobie przeczytać dokładnie przypisy dotyczące gromadzenia dokumentacji dotyczącej dojazdów do pracy i z pracy ... CO JAK I DLACZEGO...
I ILE LAT , TRZEBA JE PRZECHOWYWAĆ ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
gabriel dojazd do pracy mozesz odliczyc niezaleznie od poniesionych kosztow i srodkow komunikacji jakimi podrozujesz.Liczy sie najkrotsza droga z domu do pracy i zadna dkumentacja Ci nie jest potrzebna poza adresem zamieszkania i pracy .licznikami nie zaciemniaj.Nie mowie tu o 13700kr bo to wiadomo jak jest
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
miti35 napisał:
gabriel dojazd do pracy mozesz odliczyc niezaleznie od poniesionych kosztow i srodkow komunikacji jakimi podrozujesz.Liczy sie najkrotsza droga z domu do pracy i zadna dkumentacja Ci nie jest potrzebna poza adresem zamieszkania i pracy .licznikami nie zaciemniaj.Nie mowie tu o 13700kr bo to wiadomo jak jestSkoro wiadomo jak jest , to oznacza jedynie iż nie wiesz o czym piszesz i tyle ...!!! .
Bo właśnie ta kwota 13700Nok to jest standardowy odpis od podatku dla każdego kto dojeżdża do pracy i z pracy do domu , nie ważne jak ... nawet w pław ... , natomiast jak ktoś chce sobie odpisać coś więcej , ponad tą kwotę to musi mieć WSZYSTKO UDOKUMENTOWANE od jednego øre wzwyż ... Ot i to wszystko jak na razie .
Naprawdę weź sobie i poczytaj dokładnie o dojazdach tam i z powrotem a nie po łebkach lul jeszcze gorzej ....Bo Marcina Kolega powiedział ,że ......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
132 Posty
Stały Bywalec
tez nie piszesz ze zrozumieniem bo ktos pomysli ,ze kazdy moze odpisac 13700kr standartowo .Wytlumacz mi taka historie.Czterech gosci mieszka razem i dojezdzaja dp pracy w sumie 60km tam i z powrotem.Tylko jeden z nich ma auto i nim wlasnie jezdza a innego srodka komunikacji nie ma zeby podrozowc.Jak kazdy z nich sie rozliczy?Beda miec udokumentowne to?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok