Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Proszę o pomoc Nav i Chorobowe .. - Norwegia

33 Posty
Dawid Synal
(dav1512)
Nowicjusz
Witam wszystkich ….
Na początek opisze całą sytuacje sprawa dotyczy chorobowego pracuje w Norwegi od 22marca 2010r. w systemie rotacyjnym 12/9 czyli pracodawca kupuje mi bilet do norwegi w na 12 dni poczym wracam na 9 dni do Polski i tak w kółko podczas tych 12 dni roboczych mieszkam na terenie rafinerii w barakach wiec tam mam adres zameldowania w norwegi. Po ostatniej rotacji po powrocie do polski mój lekaż stwierdził ze będę miał zabieg na kręgosłup i nie mogłem wrócić do pracy od 22 września 2010 wysłałem pierwsze chorobowe z polski do mojego pracodawcy w Norwegi który wypłacił mi pieniądze za pierwsze 16 dni ,poczym wysłałem wszystkie papiery do Nav internasjonal , opisali mi list z warunkami które musze spełnić aby otrzymać chorobowe więc
Wysłałem dokumenty do nich o które byłem proszony :

-sykemeldin na którym widnieje diagnoza i okres zwolnienia .
-formularz E115 formularz ten jest wystawiany przez polski ZUS i jest wymagane jeśli zwolnienie jest wystawiane w Norwegi
-Egenerklaering oświadczenie własne
-Zaświadczenie od lekarza ze będę chorował dłużej niż osiem tygodni wraz z diagnozom i opisem choroby .
I wieli innych papierów których wymagali oczywiście wszystkie były tłumaczone przez tłumacza.

Poczym kazali mi czekać 10 tygodni na rozpatrzeni sprawy , po upływie tego czasu zadzwoniłem do NAV z pytaniem kiedy będę otrzymywał chorobowe zaczęły się schody .
To nie wiedzieli od kiedy pracuje w norwegi i musiałem wysłać kontrakt , poczym zgubili moje L4 i musiałem wysyłać jeszcze raz, jak dzwoniłem ostatnio powiedzieli mi że już jest cała dokumentacja zebrana i że mam czekać wiec poczekałem tydzień i nic się nie działo .
Zadzwoniłem ponownie i poinformowali mnie że tylko muszę dosłać im jeszcze skattkort za 2010 bo muszą wiedzieć podatek będą pi potrącać i jak to otrzymają to wypłaca mi zaległe chorobowe .
Oczywiście wysłałem o co mnie prosili i tak nadal nie otrzymałem chorobowego .
Otrzymałem list z nav o treści :
Hei
We have not received your tax information for 2011. Not everyone who receives benefits from NAV will automatically receive a tax deduction card.It is important that you as soon as possible send us a new tax deduction card. This to avoid that we deduct 50 per cent of your payment in
February. If you have not received your tax deduction card for 2011, you will have to contact your tax office. For more information visit
www.skatteetaten.no.
If we receive your tax deduction card late, the extra deduction will not be refunded.
Please send your tax deduction card to the following address:
NAV Regnskap Mo i Rana
Postibks 354
8601 Mo i Rana
Więc jak tylko to odczytałem zadzwoniłem od razu do skatt vest i poprosiłem aby mi wysłali skattkort na 2011 i otrzymałem odpowiedz że nie mogą mi wysłać bo regulamin nie pozwala i muszę odebrać to osobiście w biurze.
Ale problem jest taki aby polecieć do norwegi i odebrać to osobiście musze mieć pieniądze a jak wcześniej wspomniałem jeszcze nie dostałem ani grosz od nich od 22 września 2010, a mam żonę i małe dziecko na utrzymaniu.
Po prostu ręce mi opadają może ktoś zna jakieś organizacje lub placówki które mogły by mi pomóc . Bo już mam dosyć Proszę o pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(MaW)
Wiking
Wnioskuje ze masz D-nummer a nie prsonnr.
Niestety chyba nikt Ci nie pomoze...
Na stronie skatu jest napisane wyraznie:
Personer med D-nummer må møte opp personlig til identitets- og legitimasjonskontroll ved skattekontoret, når de skal søke om skattekort.
Czyli musisz sie stawic osobiscie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
314 Posty

(krzysztof1970krk)
Stały Bywalec
w Oslo w skacie jest gość ktory ma ikre
to Polak ,mi pomogł w innej sprawie ,moze i tobie pomoze
coprawda jest z inspekcji pracy ,ale zapytać go mozesz
gdybyś chciał nr tel lub email to na priv
powodzenia
ps
to zwykła zlosliwość norkow ,niby taki ułożony kraj ,skomputeryzowany ............
a co zmieni ci sie tabela na ten rok ??? wątpie ,zwykla norkowska złośliwość ......
trzymają szmal dla ciapatych i czarnych ,ktorych w navie 99% .............
ktoś kiedyś pisał o busach na lotnisko ,ze nie płacą podatkow ,ze jezdzą na czarno ....
zapomnieliśćie o brudasach jezdzacych po trzech na taksowkach ?????????????/
widziałem mietka na taxi z 2009 r 170 tyś przejechane !!!!!!nawet w dwa lata !!to ile by musiał spedzić za kółkiem jeden kierowca ???i jezdzić chyba jak Tiry po całej europie ...........
tego norki nie widzą ????????????
albo nie chcą Widzieć
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
46 Postów
Artur C
(Art54)
Nowicjusz
Nie wiem co o tym sądzić,bo nic nie piszesz o pracodawcy.W moim przypadku wszystko załatwiał z lokalnym NAV pracodawca,a następnie kompletne dokumenty zostają wysłane do NAV Internasjonalt.Jeśli chodzi o kasiorę,to ja też czekałem na pierwsze sykepenger ponad 4miesiące i również dosyłałem Faxem dokumenty,ponieważ pogineły.Obecnie jestem po rocznym pobycie na zwolnieniu lekarskim,i nie mam żadnych zaległości w płatnościach.
Życze zdrowia i pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok