jasta102 napisał:
krzysztof1970krk napisał:
Sam jestem Polakiem i jestem z Tego dumny i nie wstydze sie tego .....
Czytałem takie dane, że aż 92 % Polaków jest dumnych z faktu przynależności do swojej nacji. Tylko 8% ma inne zdanie na temat osiągnięć Narodu Polskiego. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś z tej zdecydowanej większości podał w punktach, jeśli to oczywiście możliwe, powody tej dumy. Ja ze swojej strony spróbuję przedstawić sposób rozumowania tych skromnych 8%.
Pomimo posiadania bardzo dobrego położenia w Europie, dobrych gleb, raczej dobrego klimatu, dość dużych bogactw naturalnych, po 1000 latach istnienia prawie największy dziad w Europie. Dzięki Ci Panie za Albanię. Kraj zadłużony na 750 miliardów złotych, który nie nakrył się kopytami tylko dzięki pomocy Unii i pracy kilku milionów parobków poza granicami.
Przez te 1000 lat liczyliśmy się w Europie nie raz, będąc nawet swego czasu najpotężniejszym krajem na kontynencie. więc tak choćby z historii można być dumnym, a przynajmniej jej części
Imperium Rzymskie też upadło i parę innych mocarstw na przestrzeni lat też upadało choć w czasach swojej świetności nie mieli sobie równych. Każdy kraj w swojej historii ma wzloty i upadki.
U nas niestety ciężkie czasy rozpoczęły się od zaborów razy 3, potem dwie wojenki i 50lat okupacji radzieckiej.
Między innymi ze względu na położenie, ziemie i dobra materialne tak się działo u nas w kraju.
Komunizm zaszczepił w Polakach taki system myślenia i działania przez 50 lat, że po prostu potrzeba czasu na to aby Polska stała się krajem takim jakie ma możliwości i pewnie trzeba na to poczekać z 50 lat zanim to się stanie.
Można być dumnym z bycia Polakiem jednocześnie mając świadomość tego co jest złe/patologiczne w kraju: ZUS, KRUS, służby mundurowe, służba zdrowia, system szkolnictwa, PKP, Poczta, KK i parę innych instytucji, jedno z drugim nie koliduje.
Całe szczęście wszystko ratuje kiszona kapusta, pierogi z grzybami, bigos, kiełbasa krakowska i wódka (zimna oczywiście)