Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1120 niezalogowanych)
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
jasta102 napisał:
w których to latach Polska była największym mocarstwem na kontynencie?? może wtedy co to paru Szwedów dokonało potopu i zajęło mocarstwo w tri miga??? w trakcie rozbiorów, czy to zabór pruski, czy ruski to rozwijały się najszybciej w dziejach państwowości polskiej. a skoro już takie mondre to do upadku państwa nie powinni doprowadzić.

Choćby Rzeczpospolita Obojga Narodów, bo zanim Szwedzi wpadli z odwiedzinami to właśnie my byliśmy największym państwem (nie chodzi mi o potęgę militarną), cywilizacyjnie wyprzedziliśmy Europe ze swoim ustrojem, co było ogromnym zagrożeniem dla innych państw (nie tylko Szwedów). Szkoda tylko że nikt nie przewidział tego aby w tym czasie stworzyć armie mogącą nas obronić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
I tu jest pies pogrzebany. Duża to Polska była tylko na mapie. I to dzięki ziemiom ukraińskim i białoruskim. A mogła być duża tylko i wyłącznie wskutek rozbicia dzielnicowego Niemców i przestrasznych problemów Rosjan z okupacją mongolsko tatarską
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1381 Postów

(wilk stepowy)
Maniak
panladnyzrodzina napisał:
...ha,ha,ha

nie ma zadnej kradziezy! korzystaja ze swoich przywilejow (kto je im nadal i dlaczego,to inna bajka)

gbyby znalazli sie chetni,zeby dawac mi (a nie im) tez chetnie bym wzial...

A ja bym nie wzięła....i to jest ta różnica między nami Polakami......gdyby jednak coś ...mnie pokusiło , żeby wziąć....to i tak rozdałabym biedakom polskim.....ha,ha,ha....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...moja droga wilczyco

jesli to ta,jedyna roznica miedzy nami,to pozostaje mi jedynie sie cieszyc!

wychodzi na to,ze wszystko pozostale...nas laczy

fajnie...ho,ho,ho

p/s:
polowa dla ciebie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
314 Posty

(krzysztof1970krk)
Stały Bywalec
jasta102 napisał:
krzysztof1970krk napisał:
Sam jestem Polakiem i jestem z Tego dumny i nie wstydze sie tego .....

Czytałem takie dane, że aż 92 % Polaków jest dumnych z faktu przynależności do swojej nacji. Tylko 8% ma inne zdanie na temat osiągnięć Narodu Polskiego. Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś z tej zdecydowanej większości podał w punktach, jeśli to oczywiście możliwe, powody tej dumy. Ja ze swojej strony spróbuję przedstawić sposób rozumowania tych skromnych 8%.
Pomimo posiadania bardzo dobrego położenia w Europie, dobrych gleb, raczej dobrego klimatu, dość dużych bogactw naturalnych, po 1000 latach istnienia prawie największy dziad w Europie. Dzięki Ci Panie za Albanię. Kraj zadłużony na 750 miliardów złotych, który nie nakrył się kopytami tylko dzięki pomocy Unii i pracy kilku milionów parobków poza granicami.[/quote]
no unia to najebała ci najwiecej
mam nadzieje ze uniesiesz
a co do parobkow to sie zgodze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
314 Posty

(krzysztof1970krk)
Stały Bywalec
ladny nie farmazoń
kto im qrwa dał ????????????
okradają nas w zywe oczy !!
szkoda ze za komuny w ubecji nie mieli kapelanow
znaczy mieli ,tylko nie oficjalnie , tez im płacili tylko po cichu i chyba mniej
no bo zusu nie trzeba było płacić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
314 Posty

(krzysztof1970krk)
Stały Bywalec
nie znalazło się 1,5 miliona na ksiazki dla Niewidomych Dzieci ?????????????
ale 5 miliardow na pie rdo loną czarną mafie jest ????????????
to mnie QRWA boli !!!!!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
314 Posty

(krzysztof1970krk)
Stały Bywalec
niech kazdy wierzy w co chce
nie wszyscy muszą zato płacić !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
krzysztof1970krk napisał:

no unia to najebała ci najwiecej
mam nadzieje ze uniesiesz
a co do parobkow to sie zgodze

no w latach 2007-2013 to ta Unia dopłaci do interesu pod nazwą Polska 70 miliardów euro, czyli 280 miliardów złotych. to jest dużo więcej niż czarne da rady roztrwonić ku chwale Bożej. To jest prawie roczny budżet państwa. To są dopłaty dla hodowców zajęcy, do dróg i lotnisk. no i na inne pomysły wyrównawcze. kto ci tam wmówił, że Unia to nie dopłaca do tego wątpliwego interesu. No oni już co prawda mają tego dość i chcą zakończyć tą akcję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
Zbigniew Cichoń
(zbyszekc)
Wiking
Wygląda na to, że 20 lat to za mało żeby społeczeństwo nauczyć elementarnych kanonów demokracji i tolerancji. Śmię twierdzić że niektórzy Polacy mieszkający w Norwegii nie mają zielonego pojęcia o Norwegach. Kultury, tolerancji, higieny i wielu innych jeszcze rzeczy to mogliby się uczyć w Polsce, bo chyba nie od wielu przemądrzałków dyskutujących na forum.
A idee wrogości do Kościoła Katolickiego to już były głoszone zarówno przez wyznawców Lenina jak i Hitlera. Pierwszy raz byłem w Norwegii w roku 1977 i byłem tam kilkadziesiąt razy do tego czasu. Znam również wielu Norwegów od lepszej i gorszej strony. Ale jak czytam Wasze posty to myślę, że lepiej by Was nigdy Norwegowie nie rozumieli, bo wstyd jakie dno reprezentujecie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok