Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Ricco Xxxxxx (4066 niezalogowanych)
1 Post

(fazi)
Wiking
kazdy sposob nauki jest dobry!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
57 Postów
DOROTA K.
(DORA348)
Nowicjusz
Hej wkoncu coś porzytecznego widze na tym forum i miłego aż inaczej,a nie kłutnie.Uczcie sie kobiety nawet jak żle piszecie to od czegoś trzeba zacząc Ja jestem na tym samym poziomie pisania co Wy.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Ewa Matyjaszczyk
(ewamat70)
Wiking
Witam!Zabieram się do norweskiego ,ale mimo że podobny do niemieckiego nie moge się jakoś nauczyć !Zła jestem na siebie,ale może to brak czasualbo chęci.Bardzo chciałabym sama załatwić jakieś sprawy ,a nie ciagle z pomocą męża.Przez to człowiek nie jest samodzielny,a to mnie denerwuje!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
fazi napisał:
napewno zrobilem bledy ale od czegos trzeba zaczac. najwazniejsze to odwazyc sie mowic i pisac tak jak sie potrafi.
zamiast verdag napisałabym hver dag ale ja umiem jeszcze mniej ikke ikke så mye ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(SAS)
Wiking
ricco napisał:
Przylanczam się ! (ale do nauki a nie do zwracania uwag) I ma PANI RACJE Z TYM (HVER DAG- KAZDEGO DNIA ) ALE CO Z WYMOWA?
(WARDAG) MOZE ODRAZU PISZMY JAK PANI NIE KORZYSTA Z INNYCH MATERIALÓW

Ricco nie pytaj o wymowe tylko mow dialektem jak twoje otoczenia. Wymowa to sprawa nieuregulowana w jezyku norweskim i kazdy mowi w dialekcie swojej wsi.
Oczywiscie najladniej by bylo mowic Bokmålem, ale nie wszyscy nim mowia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
modalverb er veldig nyttig.
Skal-jako czas przyszły.
kan-móc umieć.
må-musieć.
vil-chcieć.
bør-powinno się.
Jak coś źle to proszę o poprawę nie jestem pewna ,ale te słowa ułatwiają mówienie,porozumiewanie się.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
ricco napisał:
Przylanczam się ! (ale do nauki a nie do zwracania uwag) I ma PANI RACJE Z TYM (HVER DAG- KAZDEGO DNIA ) ALE CO Z WYMOWA?
(WARDAG) MOZE ODRAZU PISZMY JAK PANI NIE KORZYSTA Z INNYCH MATERIALÓW

ricco, ciężko mi ogarnąć o co tobie chodzi? w nauce jezyka normalne jest ze sie robi błędy na początku, ale uwage nalezy zwracac jak najbardziej i nie chodzi tu o zośliwości, czy popisywanie sie , jesli widzisz błąd to popraw go. Natomiast jako doświadczony nauczyciel innego języka musze przyznac, ze pisane wymowy jest krokiem w tył. Wymowy uczymy sie osłuchując z językiem, np zamiast telewizji "N" lub cyfrowego polsatu ogladamy i słuchamy telewizji norweskiej i filmów z napisami( zapamietujemy pisownie). Jest to bradzo pomocne. Kurs rowniez bardzo sie moze przydac.
W Oslo Norwegowie których znam mówia "wedrag" , wazny jest tez akcent.
Jesli chodzi natomiast o j. polski, to nie"przyłanczam", tylko "przyłączam", włączam, załączam.
Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
wiec po co my tu >? niech pani która chce sie tu czegos nauczyc oglada tv norweskie i patrzy do slownika na podobne słówka ktore uslyszy , sądze ze jak sie wychodzi do miasta to rowniez jest wspaniała nauka , dziekuje za uwagi dot, j.polskiego (dobrze że zrozumiano o co chodzi !!!) i proponuje nie zwracać publicznej uwagi piszącym tu świadomie czy nieswiadomie bo to zniecheca do pisania czegokolwiek a tak do końca to chodiz o tresc i zrozumienie .wiec mnie pani zniechecila i poobserwuej sobie teraz tylko
a Pani ktróa chce pomocy w jezyku norweskim nie chce czytac o moich bledach PANI NAUCZYCIEL ( MOŻE BYLO TRZEBA NAPISAC NASTEPNE ZDANIE PO NORWESKU .?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
( MOŻE BYLO TRZEBA NAPISAC NASTEPNE ZDANIE PO NORWESKU .?)

Właśnie,właśnie.....może nawet ,,przekomarzać,,się lepiej po norwesku
(niestety nie wiem jak to napisać po norwesku, a szkoda)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok