Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Komunia Święta w Norwegii - Norwegia

37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Witam wszystkich mam pytanie czy jest ktoś lub znacie kogoś w sytuacji podobnej do mojej? Moja córka rozpoczeła naukę w Polsce lecz po pierwszym półroczu mam zamiar z dziećmi przeprowadzić się do męża do Norwegii.Lecz mam jeden problem i nie wiem jak go rozwiązać,chodzi o to że córka gdyby została w Polsce miałaby przystąpić do Pierwszej Komunii w Świętej jestem ciekawa jak wygląda Komunia w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Nie wiem jak wyglada bo nie bylam obecna na takowej. Mamy w Norwegi koscily katolickie i polskich ksiezy. Mamy rowniez pierwsza komunie dla 9-cio latkow i biezmowanie dla starszych i nawet jest nauka religi w kosciolach. W mojej miejscowosci dzieci chodza na nauke religi co sobote do katolickiego kosciola. Katecheza ta jest po norwesku, bo nie tylko polskie dzieci sa katolikami. Potem szalenstwo matek i innych czlonkow rodzin (to podobnie jak w Polsce) i nastepuje ten wielki dzien. To tak z grubsza. Moze ma ktos doswiadczenie z pierwsza komunia swieta w Norwegi to opisze szczegoly.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ilona, jezeli bedzie to dla was wykonalne, to corka moze isc do kmunii w Polsce. Trzeba tylko porozmawiac z ksiedzem i mu nakreslic sytuacje. Corka znajomej szla do komunii w Norwegii i nie zdawala zadnych egzaminow typu "100 pytan do..." Wybor nalezy do ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Hilton takie wyjście byłby dla nas najlepsze Tylko czy u nas w Polsce zgodzą się na takie rozwiązanie w sumie przez pierwsze półrocze mogłaby troche pozaliczać
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
31 Postów
iwona kicińska
(solaiwona)
Nowicjusz
Witam mam pytanie do ciebie do jakiego miasta chcesz przyjechac w norvegi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Najprawdopodobniej będziemy mieszkać w Bergen dopiero szukamy tam dla siebie jakieś fajnego i nie drogiego mieszkanka,mąż jest na Fusa u swojej siostry A ty gdzie mieszkasz?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
IlonaS napisał:
Hilton takie wyjście byłby dla nas najlepsze Tylko czy u nas w Polsce zgodzą się na takie rozwiązanie w sumie przez pierwsze półrocze mogłaby troche pozaliczać

Tego, czy sie zgodza to nie wiem...
ja unikam tego typu rzeczy, tzn. egzaminow do komunii i tak dalej, ale ja jestem z innej palnety, moje dzieci nie chodza do kosciola, corka nie jest ochrzczona, na religie tez nie chodzą.
W kazdym razie rozumiem twoja rozterke, zapytaj ksiedza, niektorzy sa w miare zyciowi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Powiem tak córce bardzo na tym zależy nawet chyba bardziej niż nam,komunie miała mieć w zeszłym roku ale w Polsce teraz jest zmiana tzn komunia jest w trzeciej a nie tak jak było do tej pory w drugiej klasie.Gdyby nie ta sprawa najprawdopodobniej bylibyśmy już wszyscy w Norwegii jak już wspominałam mąż ma prace na stałe a w Polsce nie mamy żadnych zobowiązań oprócz szkoły córki i tej komunii zastanawiam się jeszcze czy w miarę szybko się tak zaklimatyzuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
O! To od tego roku zmienili?? Nie mialam pojęcia. Nie chce ci zle doradzic, ale ja bym wyjechala do NO jak najszybciej, ankaper juz pisala, ze tu dzieci tez mają komunie jesli komus zalezy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów
Ilona
(Ilonaa)
Nowicjusz
Dzięki za zainteresowanie Ty chyba już dłuższy czas jesteś w Norwegii?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok