Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Angielski czy norweski? - Norwegia

Czytali temat:
kkkk123 (4540 niezalogowanych)
1 Post

(czarna7)
Wiking
Znam angielski komunikatywnie, norweskiego w ogóle Żeby żyło mi sie łatwiej w Norwegii lepiej żebym podszkoliła angielski i znala go bardzo dobrze? Czy może żebym nauczyła sie podstaw norweskiego? Jakie macie zdanie na podstawie własnego doświadczenia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Witaj czarna

Znajomosc ang. jest dobra na poczatek ale na dluzsza mete - jezeli masz plany osiedlenia sie tu i podjecia pracy to najlepiej zaczac sie uczyc no.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Najważniejsze to abyś jak najszybciej zapomniała polskiego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
jasta102 napisał:

A co sie stalo z dwujezycznoscia ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(czarna7)
Wiking
jasta102 napisał:
Oj nie chce zapominać, przyda się
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kow@lski)
Wiking
czarna7 napisał:
Znam angielski komunikatywnie, norweskiego w ogóle Żeby żyło mi sie łatwiej w Norwegii lepiej żebym podszkoliła angielski i znala go bardzo dobrze? Czy może żebym nauczyła sie podstaw norweskiego? Jakie macie zdanie na podstawie własnego doświadczenia?

Zeby Ci sie zylo latwiej postaw na norweski. Dostajac rozne pisma z urzedow czuje sie jak idiota z tym swoim angielskim. Za brak znajomosci norweskiego ponosi sie dodatkowe koszta - w moim przypadku ksiegowej, ktorej place nie tylko za ksiegowanie, ale rowniez za tlumaczenie pism.
Jesli chcesz tu zostac na dluzej dobrze i milo nie czuc sie wyobcowanym spolecznosciowo, wiec znow wraca sprawa z j. norweskim.
To bylo tak w skrocie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Kowalski dobrze prawi. W czasie niedoboru pracownikow nawet polski byl wystarczajacy ale na dzien dzisiejszy jezyk norweski stal sie podstawa do ubiegania sie o prace.Mysle ze angielskiego nie zapomnisz i bedziesz sie nim posilkowac w komunikowaniu ale zaczynajac sie uczyc norweskiego przed przyjazdem zrobisz duzy krok do tego zeby Tobie sie tutaj udalo dobrze wystartowac.Powodzenia.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(czarna7)
Wiking
Ale słyszałam że w niektórych regionach j. norweski różni sie od siebie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Janusz S
(jansiu38)
Wiking
Witaj!
Przede wszystkim w Norwegii sa dwie formy jezyka norweskiego, bokmål i nynorsk. Bokmål ktorego ucza sie obcokrajowcy wywodzi sie z j. dunskiego i jest obecnie uzywany przez wiekszosc Norwegow. I rzeczywiscie jest tu wiele odmian czy tez dialektow na ktore zwracaja uwage w trakcie kursow, inaczej bokmål brzmi w rejonie Stavanger, Osllo czy Bergen. Ale nie tylko to, w samym Stavanger tez sa spore roznice. Na szczescie gramatyka ta sama i dosc prosta, jesli znasz angielski bedzie Ci latwiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
hmm znam angielski i jest mi trudniej niz ci ktorzy nie znaja agielskiego (?!!!)
zdecydowanie wypada znac tu norweski (niestety...dla mnie jezyk bardzo zawily)
taa dwa glowne i milion dwiescie dialektow.... (PS wiem ze przesadzilam z liczba )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok