Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Prawo jazdy czekam juz ponad rok czy to normalne ? - Norwegia

Czytali temat:
Bodzio Sobiegraj (704 niezalogowanych)
142 Posty

(Kerimek)
Stały Bywalec
Czekam już ponad rok na norweskie prawo jazdy czy to normalne ? nie było by problemu gdyby nie fakt ze już polskie prawo jazdy mam nieważne z powodu badan , tutaj dostałem zaświadczenie tymczasowe niestety co 3 miesiące muszę odnawiać je bym mógł poruszać się na drogach , zaświadczenie ważne jest tylko w norwegi , poza granicami norwegi to zaświadczenie jest nieważne . Urząd ciągle czeka na potwierdzenie z Polski i do tej pory nic .....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Skoro polskie prawo jazdy masz już nieważne, to może to jest przyczyna. Polski urząd nie może potwierdzic nieważnego prawa jazdy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
96 Postów

(petro6)
Początkujący
Zaswiadczenie wydawane przez Statens vegvesen wazne jest na cala skandynawie,lacznie z Dania,tylko dobrze doczytaj.!Tez to niedawno przerabialem z tym ze czekałem okolo 3 miesiecy,w miedzyczasie dzwonilem do Pl dopytujac sie czy dostali jakiekolwiek zapytanie w sprawie mojego prawa jazdy,ktore spokojnie sobnie lezalo i czekalo na sprawdzenie,w miedzyczasie oblal mnie na egzamine jeden bardo ,,mily pan''(podwyzszalem sobie tu kategorie)twierdac ze za pozno wlaczam kierunkowskazy hehe.Na drugim egzaminie poszlo juz ok i prawko poczta za 3dni.Wiec popytaj czy w kraju dostali jakiekolwiek zapytania co do Twojego ptawa jazdy!!to na pczatek jesli nie pytaj dzwon do Statens vegvesen,dlaczego tak dlugo to trwa?
Moze inni forumowicze maja inne pomysly?
powodzenia i cierpliwosci!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
91 Postów

(Sykepleier84)
Początkujący
Ja tez wymienialem, dwa lata temu, ale ja wiedzialem ze z takimi nieprzyjemnosciami mozna sie natchnac... musisz isc do statens vegvesen dopytac, i napisac na kartce ze uzyskales taka i taka odpowiedz... i niech ci ta osoba podpisze... kazdy boi sie podpisywac... wtedy budzisz respekt. Powiedz ze to jest nie dopuszczalne zeby tyle czekac i jaka jest przyczyna...
jakie dokumentry wyslali, i czy wogule wyslali, i tez napisz sobie to i zadaj podpisu tej osoby,
I powiedz na koniec ze jak sie sprawa nie wyjasni sprawe kierujesz do sadu, to zawsze dziala
Potem dzwonisz do wydzialu tego komunikacji czy jak to tam, i sie dowaidujesz.. jak sie nie dowiesz, kup bilet jedz na trzy dni, i taka sama procedura jak powyzej...
sprawa nabierze diametralnego obrotu.
z pozdrowieniami
powodzenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Kerimek napisał:
Czekam już ponad rok na norweskie prawo jazdy czy to normalne ? nie było by problemu gdyby nie fakt ze już polskie prawo jazdy mam nieważne z powodu badan , tutaj dostałem zaświadczenie tymczasowe niestety co 3 miesiące muszę odnawiać je bym mógł poruszać się na drogach , zaświadczenie ważne jest tylko w norwegi , poza granicami norwegi to zaświadczenie jest nieważne . Urząd ciągle czeka na potwierdzenie z Polski i do tej pory nic .....

Ankaper udzielila Ci prawidlowej odpowiedzi. Nie mozesz wymienic niewaznego prawa jazdy na wazne..
Nie mialoby takze znaczenia, gdybys zrobil to wczesniej - termin waznosci norweskiego prawka bylby taki sam jak polskiego. Starostwo powinno przyslac informacje, ze prawo jazdy zostalo zatrzymane, z powodu przedawnienia.

Sprawdz w Statens Vegvesen, czy otrzymali odpowiedz, jezeli nie, zadzwon do wydzialu komunikacji w miejscuTwojego zamieszkania w Polsce. Bycmoze uda Ci sie odzyskac papier (zrobic badania w Polsce).

Aha!.. Tymczasowe zaswiadczenie mozesz co trzy miesiace odnawiac, i nie ma z tym problemow... taak z doswiadczenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
636 Postów
Wyjadacz
Kerimek napisał:

A ty wogole zdales czy nie, bo moze nie warto czekac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
142 Posty

(Kerimek)
Stały Bywalec
Dziękuje wszystkim za rady .....Faktycznie dobry pomysł by zadzwonić do Polski i spytać się czy dostali informacje z Norwegi . Rok temu gdy składałem wniosek w Norwegi o prawo jazdy Norweskie badania były jeszcze ważne nie myślałem ze sprawa tak długo rozciągnie się w czasie . Dwa miesiące temu gdy bylem ponownie przedłożyć tymczasowe prawo jazdy badania były już nie ważne , w tedy dostałem skierowanie do lekarza na badania które oczywiście zrobiłem i oddałem i czekam dalej .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty
dariusz furman
(darek13)
Wiking
czolem,ja czekam od 05.kwietnia i nicccccccccccccccccccccc!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Wiking
Witam , ja czekałam rok czasu aby uzyskać prawko w Norwegii , w Polsce zostałam poinformowana ,że nie mogę przedłużyć ważności polskiego prawka ponieważ nie przebywam w kraju 6 miesięcy w urzędzie komunikacji wystawili mi papier . Przedstawiłam go w Norwegii czekałam jeszce miesiąc i dostałam prawko norweskie na 70 lat.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok