Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
janusz janusz Patrycja D dzin dzin Greg Greg Ula Karwan przemo d Arek Garbacz Emilia Kurleta Karol Zijo (3420 niezalogowanych)
43 Posty

(anulka86)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Beata B.
(BettiB84)
Wiking
Witam od razu wyjasniam, ze nie chodzi o mnie, tylko o bratowa, ale to w sumie malo istotne, teraz do sedna:
Jest w 15 tygodniu ciazy, pracuje jako malarz w firmie remontowej i od paru tygodni probuje dostac sie do swojego fastlege, ale ciezko ja zastac, bo a to na wakacjach, a to na jakims kursie.... i dotej pory nie udalo jej sie skonsultowac z lekarzem pierwszgo kontaktu, i tak sie blaka po roznych legevakten itd... bo boi sie pracowac, zeby cos sie nie stalo... wiadomo, farby olejne sa dosc szkodliwe, do tego nekaja ja wymioty i bol kregoslupa - co pewnie raczej jest normalne...
No i wlasnie, w legevakten poradzili jej pogadac z szefem zeby dal jej jakas inna, lzejsza prace, nawet na pare godzin dziennie, ale akurat w tej firmie jest to nie mozliwe, bo nie ma stanowiska "parzyciel kawy" np...
Slyszalysmy kiedys o czyms co nazywa sie svangerpenger, czyli pieniadze ciazowe... teraz nasuwa sie pytanie,w jaki sposob sie o nie starac i kiedy skladac dokumenty i jakie? MOze ktos ma jakies doswiadczenia?
ALe to nie koniec problemow, jakie ma bratowa, kolejnym probleme jest wlasnie lekarz pierwszego kontaktu, tak jak mowilam jest problem z zamowieniem wizyty, a zwolnienie wlasnie sie jej konczy. i tak sie wlasnie zastanawialysmy czy moze ktoras przyszla mamuska z forum ma jakies namiary na lekarza, najlepiej polaka, do ktorego moznaby sie jeszcze zapisac, jako do fastlege?? albo czy np mozna chodzic prywatnie i zeby prywatnie lekarz prowadzil ciaze??
Jesli ktos ma jakies wskazowki, prosze o pomoc, bo naprawde juz widze ze bratowe stress zzera powoli....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Niewiele ci pomogę, ale powiem tylko, że zmiana lekarza rodzinnego w ciągu roku kalendarzowego nie jest łatwa, ale nie niemożliwa. Można spróbować. Jeśli nie da rady, to powinna przynajmniej rejestrując się telefonicznie do tego, którego ma zaznaczyć, że jest w ciąży, który to tydzień oraz, że ma pewne problemy zdrowotne i wizyta jest niezbędna. Jeśli to jakiś większy ośrodek zdrowia może znajdą jej innego lekarza do poprowadzenia ciąży. Generalnie twoja bratowa jest w sytuacji, że ma prawo żądać wizyty, zwłaszcza jeśli tego lekarza już ma. Trzeba się tylko zdecydowanie i konkretnie wyrazić, a nie dać się zbyć po raz kolejny, zwłaszcza jeśli to pierwsza ciąża i nie ma doświadczeń. Jeśli będzie przysługiwało jej płatne zwolnienie lekarskie, to tylko przez lekarza rodzinnego. On musi pacjentkę poznać, zbadać, orzec. Bez tego ani rusz... Z moich doświadczeń z lekarzami tu w Norwegii wynika, że grunt to wiedzieć czego się chce i zażądać tego. Lekarze i pacjenci traktują się tu na równi i z szacunkiem. Nie ma się czego bać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Marzka S.
(Marzka1983)
Wiking
witam ponownie Gama28 mam jeszcze pytanie - w przypomnieniu jestem w ciąży i tak jak pisałaś muszę udać się najpierw do lekarza rodzinnego aby przejsc cała reszte jedank czy mogę go wybrać przezd uzyskaniem pozwolenia na pobyt / numerem personalnym. Zlozylismy wnioski i czekam na odp.
Pozdrawiam serdecznie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów
Ania Popardowska
(mlodaart)
Wiking
Marzka1983 Do wyboru lekarza rodzinnego niezbędny jest nr personalny, więc musisz czekać! A jak już wybierzesz lekarza, to będziesz musiała poczekać do pierwszego dnia kolejnego miesiąca, aby się umówić na wizytę, bo tak jest aktualizowana lista pacjentów w Legesenter! (przynajmniej tak byo w moim przypadku, wybrałam lekarza 1go marca zadzwoniłam się umówić na wizytę i mi powiedzieli, że mam dzwonić 1go kwietnia! :/ )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
400 Postów

(marta86)
Wyjadacz
1,5roku temu byłam w ciąży nie miałam pozwolenia na pobyt ani numeru personalnego i z wizyt u lekarza korzystałam bez problemu. Wtedy jeszcze na pozwolenie czekało się dosyć długo teraz wydają na miejscu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Wiem, że trzeba mieć numer, ale jest też nowe prawo, które pozwala na darmowe korzystanie z usług lekarza przez kobiety w ciąży, które są w Norwegii nielegalnie. Twój przypadek można podciągnąć pod to prawo, bo jesteś gdzieś pośrodku, tzn. teoretycznie bez dokumentów, ale w oczekiwaniu. Trzeba tylko znać swoje prawa i prosząc o wizytę jasno się wyrazić. Nie powinno być problemu, poza takim, że lekarz, do którego pójdziesz teraz najprawdopodobniej nie będzie twoim rodzinnym. Powinnaś wytłumaczyć mu swoją sytuację i poprosić go o założenie karty ciąży. Nie wiem, w którym tyg. ciąży jesteś, ale ta karta oraz informacje w niej zawarte będą ci potrzebne w NAV oraz do porodu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Marzka S.
(Marzka1983)
Wiking
dziękuję Wam bardzo dziewczyny
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Marzka S.
(Marzka1983)
Wiking
cześć kobitki, niestety nie chcą mnie przyjąć na wizytę do lekarza (ciężko jest się przebić, nawet moja koleżanka, która mówi norwesku nie dała rady). A więc potrzebuję tłumacza aby przetłumaczyć moją karte ciąży (potrzebne do pozwolenia na pobyt / łączenie rodzin). Polecicie kogoś?
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Może spróbujesz dostać się do innego lekarza? Albo zgłoś się do szpitala i powiedz o twojej sytuacji. Może w NAV ci pomogą, nie wiem już sama.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok