Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Piotr Jan Marcin Latacz Aleksandra W zarowa086 (2118 niezalogowanych)
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Moge dla was ten artykol pobieznie przetlumaczyc , a nie tylko strescic :

Polacy Adam i Ewa Cube chca zalozyc rodzine i zestarzec sie w No., ale dla Ewy jest to duze poswiecenie .

W Pl. Ewa C. (28) byla szefem i miala pod soba 50 pracownikow. W No. zarabia piec razy wiecej jako sprzataczka.

- W Pl. mialam ciekawa prace w ktorej moglam wykorzystac na codzien moje wyksztalcenie w kierunku ekonomi i informatyki. Realizowalam sie i czulam, ze rozwija sie moja kariera zawodowa, mowi Ewa. Dzis praca Ewy to sprzatanie / mycie domow.

- Nigdy wczesniej nie zajmowalam sie sprzataniem. To jest nudne i niedajace satysfakcji zajecie, ktore nic mi nie daje - oprocz oczywiscie duzych zarobkow. Tu zarabiam 5 razy wiecej niz w Pl. - mowi Ewa.

Ciezko pracuje

Adam (28) przybyl do No. przed 3 laty. Dostal pozwolenie na prace, prace jako stolarz i zamieszkal razem z 6 innymi pl.

On pracuje ciezko i duzo.

- Czasami nawet do 50 godzin tygodniowo - mowi Adam.

Adam zakochal sie w Ewie 2 lata temu jak byl w Pl. na slubie kolegi. Milosc byla odwzajemniona i Ewa zdecydowala sie na przeprowadzke z Adamem do No.

- Jak Ewa przybyla do No. zamieszkalismy w mieszkaniu w piwnicy w Bærum. Podoba nam sie tu i chcemy tu nadal mieszkac - opowiada Adam.

Para ma malo kontaktow z no. Jedynymi no. ktorych Ewa zna to osoby u ktorych sprzata.

- Chcemy sie zaprzyjaznic z no. , ale to trudne jak sie nie mowi tym samym jezykiem - mowi Ewa.

Problemy z jezykiem

Nieznajomosc jez. sprawia duze problemy dla malzenstwa. Zadno z nich nie mowi po no., Adam potrafi sie troche porozumiec po angielsku, ale Ewa umie tylko kilka zdan.

- Uczestniczylismy w kursie no. , kiedy Ewa tu przyjechala, ale niczego sie nie nauczylismy.

Nauczyciel byl Pl., wszyscy uczniowie byli Pl. i rezultatem tego bylo ze rozmawialismy tylko po pl. - opowiada Adam.

Adam i Ewa chca nadal mieszkac w No., zalozyc rodzine i zintegrowac sie w no. spoleczenstwie.

Wierza w to, ze znajomosc jez. jest najwazniejszym czynnikiem w drodze do osiagniecia sukcesu.

- Ewa pojdzie znowu na kurs tej wiosny (?). Obiecano nam, ze 90 % uczestnikow kursu bedzie mowilo po no. po jego ukonczeniu. Ja ucze sie troche no. w pracy , ale tez z czasem chce pojsc ponownie na kurs no. - mowi Adam .

Nowa pomoc domowa :

- Pl. kobiety w wieku przecietnie 32 lata.
- 2 z 3 nie maja dzieci
- 1 z 3 ma partnera w No.
- 24% ma wyksztalcenie wyzsze, 38% ma wyksztalcenie zawodowe , 38% nie ma w. zawodowego
- Nigdy nie pracowali przy sprzataniu w Pl. , polowa z nich byla bezrobotna jak oposcili Pl.
- 17% pracuje legalnie
- 86% sa zarejestrowani jako firma ( jako pracodawcy) a nie pracownicy
- prawie nikt z nich nie mial kontraktu o prace ze wszystkimi przywilejami
- srednia pensja na godz. to 105/100 kr.-
- w duzym stopniu za duzo pracy "na glowe"
- mardzo niewielu placilo podatek
- 10-20% pracujacych zawodowo bylo narazone na zle traktowanie, napastowanie seksualne i ponizajace traktowanie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Każdy w Norwegii pracuje albo tam gdzie chce, albo tam, gdzie moze
a to, ze ktos rzucił prace w PL zeby pracowac w Norwegii na budowie, moze swiadczyć, ze miał dosc tzw. "ciepłej posadki". ja bym juz nigdy nie wrociła do pracy jako nauczyciel. Znudzilo mi sie to, codziennie to samo. Teraz mam inna prace, codziennie cos innego, inna farba, inna tapeta, wyjazd do klienta w rozne miejsca, cos sie dzieje, nie ma stagnacji. No i nie trzeba tyle mówić i powtarzac. A jak chce sobie pogadac, to czasem biore fuche za tłumacza .

Pozdrawiam budowlanców i sprzataczki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Hilton - oczywiscie, ze taka"ekstrawagancja" tez moze byc powodem dla ktorego ludzie rezygnuja z " cieplych posadek", ale mysle ze przewaznie to sytuacja ekonomiczna sprawia, ze ludzie emigruja i podejmuja sie " jakiejkolwiek" pracy .

Prawda jest tez, ze kazda praca od czasu do czasu wydaje sie nudna i ma sie jej dosc - ja sie n.p TERAZ bardzo ciesze, ze jestem nauczycielka , ale tez mam okresy ze mam dosc bachorow i doroslych z ich problemami

Jak lubisz to co robisz to fajnie jednakze masz tez zamilowanie do zmian - mysle tu o tych fuchach z tlumaczeniem i moze przypadlyby ci do gustu tez fuchy jako nauczyciel na zastepstwa ( vikar) - bo to jest dobrze platne i niezobowiazujace - przewaznie lekcje sa przygotowane przez nauczyciela, a vikar tylko je prowadzi i nawet nie musi przejmowac sie sprawdzaniem prac uczniow itp. A na pewno gdybys sie nostryfikowala (?) to moglabys sobie niezle na tym dorobic
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
tłumaczenie artykułu potwierdziło mojego pierwszego posta na ten temat .
oprócz tego że im się w tej piwnicy w barum podoba to nie powiedzieli na ile są szczęśliwi w obecnej sytuacji .
trudna sprawa . po trzech latach pobytu nie osiągnęli zbyt wiele .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
barbara67 napisał:
Moge dla was ten artykol pobieznie przetlumaczyc , a nie tylko strescic :
(...)

Jeszcze raz dzięki Basiu za tłumaczenie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1019 Postów
Maniak
małgośka napisał:
[quote]Nudnik Szpilkez napisał:
barbara67 napisał:
Nudnik Szpilkez napisał:
barbara67 napisał:
Nudnik Szpilkez a to konsulent do tla muzycznego - imponujace i jakie pasujace do tematu

smutne ale prawdziwe

spokojnej nocki

Zeby nie klasc sie spac w tak pesymistycznym nastroju : wszystko w naszych rekach ( i papierach )

mi bardziej chodzilo o ten rap ta piosenke ze duzo w niej jest prawdy i to jest smutne

a moje nastawienie jest dobre

Teledysk był chyba kręcony w Łodzi

to jak oni tam sie wszyscy pomiescili lacznie z kamezysta??? oj Gosia Gosia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
hehe , chyba jednak był kręcony w Poznaniu , ale ten na pewno w Łodzi i to dawno , dawno temu
i się pomieścili jak najbardziej

Basiu przepraszam za zaśmiecanie wątku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok