Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Zatrzymane prawko - Norwegia

Czytali temat:
janusz janusz przemek omen krzysztof g Grzegorz Gryczyński radoslaw milewski adam kozlowski Maestro X Bartosz Żołnowski Ania Ch. (1066 niezalogowanych)
5 Postów
Daniel Meyer
(Meyer)
Wiking
Wczoraj holowaliśmy autko na krajowej 4 w okolicach Luner zatrzymała nas policja okazało sie że mamy za krótką linkę o 20 cm która powinna być zamocowana na środku auta holowanego.Tylko że volkswageny mają oczko do holowania pod lewym reflektorem a nie na środku.No i jechaliśmy 70 km na godzinę za co nam zabrano prawka bo powinniśmy jechać 20 km na h.Moje pytanie: Jakie mogą być konsekwencje,czy mam się zgłosić sam na policję w tej sprawie.Jak się bronić i czy w ogóle jest sens obrony .Wydali nam tylko pozwolenie na dojechanie do domu w określonym czasie,jak długo może potrwać cała procedura.No i czy przydzielą nam kogoś do obrony,może tłumacza.Może poradzić się Ambasady?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
polecam jednak isc na policje tam dostaniesz odpowiedzi na twoje pytania następnie ocenić sytuacje i wtedy dopiero podjac jakieś
Pamiętaj ze zawsze w każdej instytucji możesz poprosić o tłumacza i muszą te prośbę spełnić, bo musisz być w 100 proc pewny ze rozumiesz a nie ze ci sie zdaje...
Hmmm na twoim miejscu ta linka tak bym się nie przejmowała( skoro auto przeszło pomyślnie eu controll z oczkiem pod reflektorem to myślę ze nie powinno być problemu ) gorzej tym przekroczeniem prędkości...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Kami słusznie prawi, linka to nie jest problem ale przekroczenie prędkości o 50km/t jest karane właśnie w taki sposób. Możecie się jeszcze spodziewać mandatu na dość niefajną sumkę.
Jedyne tłumaczenie jakie widać w Twojej wypowiedzi to takie że nie wiedzieliście o ograniczeniu prędkości, niestety nie jest to argument który wam pomoże.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów
Jarek Leziak
(nordlys)
Nowicjusz
Znajomy za przekroczenie predkosci o 50 (bez cholowania co stwarzalo potencjalnie mniejsze zagrozenie) dostal 25000 nok plus utrata prawka na 17 miesiecy ( po tym czasie kurs i egzamin w norwegii) i jeszcze 21 dni ancla do odsiadki w dogodnym dla niego terminie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
to jest film instruktażowy , pa
nie płać............

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Zander)
Wiking
Linka do holowania to rzeczywiscie nie problem.Duzo aut ma teraz montowane zaczepy gdzies z boku auta..nie na srodku. Moze nie dowalili by sie do was gdybyscie mieli auto podczepione na holu sztywnym...wtedy na ta predkosc pewnie przymkneli by oko..chociaz i to nie jest pewne.Norwegia to panstwo policyjne..i to nie moje slowa tylko jednego z rdzennych mieszkancow tego kraju. Mowil mi, ze jak sie przekroczy tu predkosc o 30% to po prawku zostaje tylko wspomnienie mnie osobiscie pobyt w Norwegi troche uteperowal zapedy do przeginania na ograniczeniach predkosci...raz ,ze to kosztuje...dwa..przeciez nie bed jezdzil do pracy rowerem albo deskorolka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
artur Tomala
(artur_tomala)
Wiking
Ambasada ci nie pomoze, oni sa tylko od imprezowania. mialem problem z urzedem celnym ktory zadal odemnie kosmicznej sumy. Ambasada powiedziala ze norwegia to taki kraj ze tu nie ma szans i musze zaplacic. Chodzilo o 200000NOK nawet nie sprawdzili prawa norweskiego i przypadku w kturym bylem, tylko potwierdzili co celnicy napisali podpierajac sie paragrafami. Adwokat ktorego wynajalem po roku swojej pracy udowodnil ze nie maja zadnego prawa zadac pieniedzy i kosztami za honorarium obciazyl urzad celny. Ty pewnie zaplacisz mandat i temat zamkna.
Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
artur_tomala napisał:
Ambasada ci nie pomoze, oni sa tylko od imprezowania. mialem problem z urzedem celnym ktory zadal odemnie kosmicznej sumy. Ambasada powiedziala ze norwegia to taki kraj ze tu nie ma szans i musze zaplacic. Chodzilo o 200000NOK nawet nie sprawdzili prawa norweskiego i przypadku w kturym bylem, tylko potwierdzili co celnicy napisali podpierajac sie paragrafami. Adwokat ktorego wynajalem po roku swojej pracy udowodnil ze nie maja zadnego prawa zadac pieniedzy i kosztami za honorarium obciazyl urzad celny. Ty pewnie zaplacisz mandat i temat zamkna.
Powodzenia.

masz racje co do polskiej ambasady, sukinkoty nic nie pomagaja tylko przezeraja kase podatnikow, tluste swinie, nieroby, darmozjady. Przez ich " pomoc" wpakowalem sie 5 lat temu w klopoty z norweskim urzedem podatkowym i wyprostowanie sprawy kosztowalo mnie kilkanascie tysiecy koron.

Dot. prawka

Prawko zabarali Ci za predkosc, a nie za holowanie .
Dostaniesz kwita poczta po paru tygodniach dwadziescia pare tysiecy nok, ewentualnie egzamin do zdania w norwegii i moze pojdziesz na 4 tygodnie do pierdla .

ALE nie przejmuj sie bo beda musieli oddac ci dokument jezeli wyjezdzasz poza norwegie.

zycze powodzena

unikaj polskiej ambasady !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok