Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1759 niezalogowanych)
1 Post

(giovi2)
Wiking
barbara67 napisał:
Ja sobie zdaje z tego sprawe, ze bieda i trudna sytuacja itp. , ale na wakacjach jestem po prostu egoistyczna turystka - i trzymam sie regoly - ja place, ja wymagam
Straszne , ale prawdziwe

Ale masz racje - Sharm jest o wiele lepsza alternatywa niz inne bardziej " swojskie " miejsca w Egipcie

Nie chodzi mi o to ze lepiej wybrac sie do Sharm niz do innej czesci Egiptu.Chodzilo mi bardziej o to,ze Hurghada jest zlozona z dwoch czesci tzn.z nowej i starej.
Uliczkami nowej czesci, turysci przechadzaja sie miedzy tubylcami,w starej turystow raczej nie widac i tam mozna zobaczyc prawdziwe ,codzienne zycie w Egipcie.To wlasnie chcialam zobaczyc,dlatego wybralam Hurghade
Kazdy ma inne priorytety co do spedzenia czasu na wakacachi i dlatego Ty wolalas pojechac do Sharm a ja do Hurghady.

W Polsce jednak jezdzimy w to samo miejsce.Ja tez jestem z Lublina
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Pozdrawiam wszystkich Lubliniaków, choć sam jestem z Polski centralnej-Łodzi, ale całym sercem kocham tamtą kraine miasto iludzi.To jedyne miasto gdzie ludzie mają serce po właściwej stronie.Przepraszam pozstałych ale tylko w Lublinie spotkało mnie ,,samo dobro,,.Do niedawna miałem dziadków 24km od Chełma, większośc mojego dzieciństwa upłyneła w Siedliszczu, Krasnymstawie, Bogdance, i gdyby ktoś zapakował mnie w autobus z zawiązanymi oczami i kazał wyśiąść na węch to na pewno sie nie pomyle .Tak jak pachną kwitnące łąki nad Bugiem, nic w Polsce nie pachnie.

Giżycko -drugie centrum Mazur, jedyna w Europie twierdza która została zdobyta nie będąc oblegana, gdzie po wewnętrznych szańcach i korytarzach można jeździć Maluchem, jedyny w Polsce i jeden z ostatnich w Europie obrotowy most na kanale.Całkiem niedaleko do zachowanej tamy,pierwszej z ciągu dzisięciu, zbudowanej przez Niemców i mającej połączuć kanałem Prusy Wsh. z portem w Królewcu.
Pływałem po Mazurach przez dziesięć lat i tęsknie strasznie ża żeglowaniem od Piszu czy Rucianego po Węgorzewo.

Co do Egiptu , koleżanka była na fajnej imprezie-żegluga statkiem hotelowym w dół Nilu do Doliny Królów, plus nurkowanie w zatopionym mieście KLEOPATRY, all inklusive,hotel na starcie i na koniec po środku statek-wczasy kupione w Łódzkiej ITACE.

W tym roku nie będe miał wakacji więc życze powodzenia i udanego odpoczynku, wszystkim którzy gdzieś pojadą, a także dziękuję za wczorajsze życzenia(tem.???????????????)
Pozdrawiam WMD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Kanakk
Jako reprezentantka Lublina przesylam ci gorace usciski
ja pamietam ten most obrotowy z dziecinstwa , z wakacji - az sie lezka w oku kreci...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
aaa alaa
(altea)
Wiking
Pewno ze wybierajcie Hiszpanie a jesli ktos bylby zainteresoway okolicami Benidormu mogę wynająć pokój na okres wakacyjny wiecej szcz. na priv Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
Nie wiem czemu wszyscy wybierają takie zatłoczone i na max turystyczne miejsca, po co mi jechać do takiego Egiptu gdzie 80% ludzie jest z europy, jeśli ktoś jest skłonny wydać kasę na to to ok.

W tamtym roku na moje jesienne ferie poleciałem do Syrii i Jordanii... jesli ktoś chce poznać prawdziwą kulturę arabską to Syrię polecam z całą pewnością, ludzie są tak uprzejmi że nie sposób to opisać, turystów jak na lekarstwo, miejsc do zwiedzania jest mnóstwo... ceny nawet jak na Polskie warunki śmieszne (o Norweskich nie wspominam) np. ze znajomymi zrobiliśmy sobie całodniową wycieczkę taxą... taksówka mini bus... 6 osób... wyruszyliśmy o 9 rano a skonczyliśmy o 23 jakieś 300km dalej... 100USD razem zapłaciliśmy miasteczka jak z filmów, typowe arabskie targowiska itd. super...

później Jordania... troche bardziej nastawiona na turystów ale nie aż tak jak Egipt... wyobrazcie sobie że siedzicie z Shisha w nocy na plaży morza Czerwonego, zero turystów, całkowita cisza, z miejsca w którym siedzicie widać mocno oświetloną plażę w Eliacie a zaraz dalej mała przerwa i znowu światła już z Egiptu...

wszystko na tyle daleko że słychać tylko ciszę. W dzień można ponurkować na rafach koralowych, pojechać na pustynię Wadi Rum (chyba najpiękniejsze miejsce w jakim bylem)

, dodatkowo unikalne w skali światowej miasto całe wykute w skale czyli Petra, dalej morze martwe i jeszcze kilka genialnych rezerwatów przyrody.

Dla ludzi którzy chcieli by zaliczyć jakiegoś extrema polecam Ölüdeniz w Turcjii, jest jedno z najlepszych miejsc do skoków spadochronowych ze skał, skacze się z instruktorem, skok ze skały 2000 m n.p.m a później już tylko lot nad błękitną laguną, nie do opisania.

Polecam wszystkim.

... ehh jeszcze tyle miejsc do zobaczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Marcinlbn a jak kosztowała Cię ta wycieszka?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
90 Postów
Marcin :)
(Marcinlbn)
Początkujący
Największym wydatkiem był przelot, tak właściwie to poleciałem najpierw do Zurichu i Istambułu do znajomych, a później przejechaliśmy jeszcze całą Turcję ;] Syria byłą po drodze do Jordanii ale jak się okazało była super miejscem do odwiedzenia... w Syrii jest bardzo tanio, noclegi w pokoju z łazienką to wydatki rzędu 5-10USD za dobę. Jordania już trochę droższa ale i standard wyższy. Cała wycieczka byłą zrobiona po studencku ;] czyli zero jakichkolwiek wcześniejszych rezerwacji, na hardcora Za 3 tygodnie zabawy zapłaciłem razem z biletami i wszystkim niecałe 3 000 zł.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok