Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
14 Posty

()
Wiking
Maciek Szymczak napisał:
witam mam pytanie ,gdyz przerozne znam odpowiedzi , czy jest tutaj mozliwosc wyplacenia wszystkich srodkow emerytalnych ,,moj kolega w Anglii tak zrobil i wyjechal.. pracuje od 2004 roku ,,a do emerytury pewnie nie dozyje wiec bez sensu czekac.. prosilbym o madre odpowiedzi ,osoby krote sie znaja na rzeczy z gory dziekuje ,milego weekendu
Napiszę tak.
Bardzo i to bardzo durne pytanie w tym konkretnym temacie, stworzone przy rozmowie Rodaków przy zastawionym stole ciepłą wódką i kiszonymi ogórkami, li tylko dla zabicia czasu między następnymi toastami za pomyślność i dostatnie życie na starość.
W skrajnych przypadkach , opowiadanie bajek jedynie dlatego, by współbiesiadnicy czuli wyższość opowiadacza w załatwianiu spraw nie do załatwienia.

Jeżeli jednak nadal w to wszystko wierzysz, to masz naprawdę prosty sposób na sprawdzenie tych rewelacji.

Jeżeli w Norwegi pracujesz legalnie i pracodawca odprowadza twoje składki na ubezpieczenie i dodatkowy fundusz emerytalny, co można bardzo łatwo sprawdzić w rocznym zestawieniu od pracodawcy > Løns og trekkoppgave for ( poszczególne daty) <.
Lub po zalogowaniu na stronie >altinn.no<.

Natomiast system emerytalny, dla każdego indywidualnego pracownika, można sprawdzić po zalogowaniu się na >nav.no< i wejściu w zakładkę "emerytura - Din pensjon".
Tam jest wszystko opisane dokładnie co do danej konkretnej osoby, oraz, można tam zadawać pytania co do nurtującego ciebie pytania/problemu.

Wszystkie inne informacje, które uzyskuje się od osób 3, są delikatnie mówiąc nieautoryzowane.

Myślę, że choć trochę, pomogłem tobie w tym nurtującym wszystkich, finansowym problemie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Maciek Szymczak)
Wiking
dziekuje zatroskany na taka odpowiedz liczylem milego weekendu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(Zatroskany)
Wiking
Maciek Szymczak napisał:
dziekuje zatroskany na taka odpowiedz liczylem milego weekendu

Twój problem tkwi w tym iż będąc w Norwegi już tyle lat,
nadal wierzysz w bajki z serii "na mchu pisane".
Zamiast, interaktywnie korzystać z legalnych zasobów urzędowych,
które są ogólnie dostępne dla społeczeństwa.

Powodzenia w szukaniu zadowalającej odpowiedzi.
Jak ją już znajdziesz, to proszę opisz ją w tym właśnie temacie z podaniem urzędowych odnośników.
Może ja przez własną pychę coś przeoczyłem, lub niedokładnie doczytałem/przetłumaczyłem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Maciek Szymczak)
Wiking
w sumie to co mi powiedziales wiedzialem,,masz racje nie potrzebnie slucham wszystich dookola ,,jeden mowi tak drugi inaczej pojde do navu badz skatte i zapytam ,,ale dziekuje myslalem poprostu ze jakis rodak mial z tym do czynienia badz staral sie o takie cos ale raczej jest to niemozliwe pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
sytuacja wygląda dość prosto
składa się podanie do NAV niesie osobiście w poniedziałek
argumentacja
został mi tydzień życia bo w sobotę lecę do Bergen i zostanę spuszczony do kanalizacji
żądam na środę całą emeryturę, bo chcę jeszcze trochę porządzić przed śmiercią
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
napisał:
Maciek Szymczak napisał:
witam mam pytanie ,gdyz przerozne znam odpowiedzi , czy jest tutaj mozliwosc wyplacenia wszystkich srodkow emerytalnych ,,moj kolega w Anglii tak zrobil i wyjechal.. pracuje od 2004 roku ,,a do emerytury pewnie nie dozyje wiec bez sensu czekac.. prosilbym o madre odpowiedzi ,osoby krote sie znaja na rzeczy z gory dziekuje ,milego weekendu
Napiszę tak.
Bardzo i to bardzo durne pytanie w tym konkretnym temacie, stworzone przy rozmowie Rodaków przy zastawionym stole ciepłą wódką i kiszonymi ogórkami, li tylko dla zabicia czasu między następnymi toastami za pomyślność i dostatnie życie na starość.
W skrajnych przypadkach , opowiadanie bajek jedynie dlatego, by współbiesiadnicy czuli wyższość opowiadacza w załatwianiu spraw nie do załatwienia.

Jeżeli jednak nadal w to wszystko wierzysz, to masz naprawdę prosty sposób na sprawdzenie tych rewelacji.

Jeżeli w Norwegi pracujesz legalnie i pracodawca odprowadza twoje składki na ubezpieczenie i dodatkowy fundusz emerytalny, co można bardzo łatwo sprawdzić w rocznym zestawieniu od pracodawcy > Løns og trekkoppgave for ( poszczególne daty) <.
Lub po zalogowaniu na stronie >altinn.no<.

Natomiast system emerytalny, dla każdego indywidualnego pracownika, można sprawdzić po zalogowaniu się na >nav.no< i wejściu w zakładkę "emerytura - Din pensjon".
Tam jest wszystko opisane dokładnie co do danej konkretnej osoby, oraz, można tam zadawać pytania co do nurtującego ciebie pytania/problemu.
\
Wszystkie inne informacje, które uzyskuje się od osób 3, są delikatnie mówiąc nieautoryzowane.

Myślę, że choć trochę, pomogłem tobie w tym nurtującym wszystkich, finansowym problemie.

------
Gratulacje za Twoja godna szacunku inteligentna pelna kompetencji cierpliwosc i wyrozumialosc.
Ja, niestety, dostaje juz torsji widzac coraz glupsze pytania na forum i stad moja nerwowosc. De facto pelna szlachetnej intencji temperowania galopujacego bezmozgowia niektorych Rodakow. Na szczescie sa jeszcze i tacy jak Ty. Szacunek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
Maciek Szymczak napisał:
w sumie to co mi powiedziales wiedzialem,,masz racje nie potrzebnie slucham wszystich dookola ,,jeden mowi tak drugi inaczej pojde do navu badz skatte i zapytam ,,ale dziekuje myslalem poprostu ze jakis rodak mial z tym do czynienia badz staral sie o takie cos ale raczej jest to niemozliwe pozdrawiam i dziekuje raz jeszcze
------
Zatroskany i ja dalismy ci identyczna odpowiedz. Z tym ze On napisal na Jego poziomie, a ja na twoim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Maciek Szymczak)
Wiking
HeartB rozumiem ,nie ma sprawy ,jakbym wszystkim sie przejmowal tutaj,,jeszcze tutaj na dodatek,,kiepsko by bylo chcialem poprostu dopytac,nerwy nic nie daja ide grac w pile milego zycze wszystkim... ps Janek Stary ,,dzieki za podpowiedz widac po Tobie ze znasz sie na tym kolego pojde i tak zrobie baj baj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty

(Zatroskany)
Wiking
Maciek Szymczak napisał:
Widzę iż nie czytasz tekstu ze zrozumieniem i nadal chcesz wierzyć w to co inni mówią do ciebie bezpośrednio, a słowo pisane urzędowo jest mało wiarygodne.

Jeżeli pójdziesz osobiście do skatt lub nav, to popełnisz parę ludzkich współczesnych błędów,
oraz narazisz się również na :
- ośmieszenie przed urzędnikami zadawanym pytaniem.
- uzyskanie różnych wersji w zależności od danej wiedzy konkretnego urzędnika,
co okienko, to inna informacja w zależności od dnia tygodnia.
- strata cennego indywidualnego czasu i finansów.

Masz internet, to korzystaj z niego poprawnie i efektywnie,
to naprawdę nie boli i nie ośmiesza bezpośrednio, wszak to tylko maszyna.
Można zadawać naprawdę najdurniejsze polecenia, bez narażania się na ośmieszenie.
Inaczej jest z forum, co widać tak powyżej jak i poniżej pewnie jeszcze nie jeden raz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
22 Posty

(Maciek Szymczak)
Wiking
spoko juz sie tym nie przejmujcie,,nie potrzebnie pytalem znajac mentalnosc Polaka za granica co jeden to madrzejszy zycze powodzenia ,,i dziekuje za postawienie mnie na nogi ,zabawne mimo wszystko wielkie dzieki ,szkoda ze wam pewnie juz tak dobrze nie idzie jak innym tlumaczycie milego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok