Pytanie konkursowe, na które trzeba było odpowiedzieć brzmiało: „Jak nazywa się twoja ulubiona książka z dzieciństwa?” Wśród nadesłanych odpowiedzi pojawiło się wiele propozycji i wspomnień. Dziś ogłaszamy wyniki konkursu!

Pisaliście do nas m.in. o „Psie, który jeździł koleją”, „Łysku z pokładu Idy”, „Czarnoksiężniku z Krainy Oz” czy „Dzieciach z Bullerbyn”. Wśród książkowych wspomnień pojawiła się również kultowa seria o przygodach Baltazara Gąbki! Kilka razy pisaliście także o „Tajemniczym Ogrodzie”. Bardzo spodobała nam się odpowiedź Pani Dominiki na temat tej pozycji:

„Moją ulubioną książką był „Tajemniczy ogród” autorstwa Frances Hodgson Burnett. Pierwszy raz sięgnęłam po nią na wakacjach nad morzem w podstawówce. Mama kupiła mi ją w jednym ze stojących do dziś namiotów wyprzedających tanie książki i gazety. Jest to wspaniała opowieść, w której najbardziej podobały mi się przemiany bohaterów – rozkapryszonej dziewczynki z Indii, chorowitego panicza oraz przygnębionego wuja. Ta książka bawiła mnie i zaskakiwała za każdym razem, kiedy bohaterowie odkrywali moc tajemniczego ogrodu. Jako dziecko najbardziej lubiłam książki o przyjaźni, dziecięcych pomysłach i przygodach bohaterów. Jednak spośród wszystkich literackich przyjaciół i ich historii, Tajemniczy ogród ma najgłębsze, „magiczne” przesłanie. W chwilach słabości książka przywraca wiarę, że dzięki przyjaciołom oraz motywacji do działania możemy stanąć na nogi o własnych siłach.”

Dziękujemy za wszystkie nadesłane odpowiedzi i gratulujemy zwyciężczyniom! Książki trafią do Pani Izabeli, Dominiki, Natalii i Elżbiety.

www.mojanorwegia.pl