Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

I cóż że ze Szwecji. - Norwegia

Czytali temat:
czesio. oj tam nazwisko... Jarek K Jan Maryjan Adam Szwedo Agnieszka MN boj fra oszlo ja ja Josephvol.2 smith halotunowa Kacper Piórek pck wiking2 pkk (1702 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Josephvol.2 napisał:
Czarno na białym widać że od czasów potopu szwedzkiego nie do końca się ucywilizowali.
potop szwedzki to te coś
co Szwedy tysiąc pięćset chłopa przysłali i rozwalili Mocarstwo Polskie Od Morza do Morza?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
60 Postów
pck
(pck)
Początkujący
potop szwedzki bo pomimo 14 krotnej przewagi nad Polakami sie szwedy we wlasnej krwi potopili
Kokenhausen 1601
Kircholmem 1605
Trzcianą 1629
norwescy najemnicy do rajtarów Mansfelda zastrzegali sobie ze nigdy nie beda walczyc przeciwko Polakom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(grzegorzlyck)
Wiking
Potop Szwedzki, bo rozpierduchę jaka po sobie zostawili ówcześni mieszkańcy Rzeczypospolitej mogli porównać tylko do potopu.

Mitem jest również zastrzeżenie kogokolwiek z najeźdźców, że będą się bili tylko nie z Husarią.
Nie znam dowodów na to, a jeśli są - w co wątpię - z chęcią się z nimi zapoznam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ciekawe co to za rozpierduchę można było zrobić w dziurze zabitej dechami, co to jej się nawet czarna ospa nie miała jak chycić
a w stolicy tego niby kraju językiem urzędowym był język niemiecki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(grzegorzlyck)
Wiking
podobną do tego co zrobili dzikusy na Wołyniu.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
i komuchy co to po sobie ruiny i zgliszcza zostawili w 1989 roku
oj Polaku Polaku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

()
Maniak
a i PełO co to do reszty zrujnowało a Tusek uciekł
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(grzegorzlyck)
Wiking
Polska w tamtym okresie miała się gospodarczo całkiem nieźle. gorzej było z organizacją i funkcjonowaniem Rzeczypospolitej jako Państwa i z ogólnym niezadowoleniem społeczeństwa.
Nie wiem skąd młody człowieku bierzesz informacje o tym że np. językiem urzędowym był niemiecki. Jestem tu dość krótki czas na forum, jednak zdążyłem zauważyć że ogromną przyjemność czerpiesz z pisania bzdur.
to jest moje ostatnie odniesienie się do jakiegokolwiek Twojego wpisu na forum. nie mam w zwyczaju dawać na tacę, żebrakom i karmienia trolli.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Nowo wytyczone miasto zostało zasiedlone głównie przez przybyszów ze Śląska i Niemiec, co tłumaczy fakt posługiwania się językiem niemieckim przez mieszczaństwo krakowskie do XVI w.
pl.wikipedia.org/wiki/Krak%C3%B3w
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
ło, gdyby ktuś nie wierzół, że do Polski to nawet dżuma nie dała rady wliźć
bo ni miała po kiem

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj