Nowe wytyczne Urzędu Budownictwa i Planowania Przestrzennego (PBE) zakładają, że ogródki restauracyjne na głównej ulicy w Oslo nie będą mogły wychodzić poza obszar chodnika.
W nowych wytycznych Urzędu Budownictwa i Planowania Przestrzennego (PBE) dla serwowania jedzenia na świeżym powietrzu zaproponowano, by ogródki restauracyjne nie mogły wychodzić poza obszar chodnika. Argumentuje się to tłokiem oraz utrudnieniami w przeprowadzaniu marszy czy biegów przez centrum miasta.
W ciągu ostatnich trzech lat – od 18 maja do połowy września – ośrodki gastronomiczne na obszarze Karl Johans gate mogły wykorzystywać duże części ulicy na serwowanie posiłków.
Ogródki na centralnej ulicy Oslo były bardzo popularne, także wśród turystów, cieszyły się ich uznaniem, a były prezes rady miasta, Stian Berger Røsland, porównał ją do sławnych włoskich placów, które tętnią życiem. Dlatego też teraz propozycja PBE spotkała się z falą krytyki. Wielu mówi, że to próba zniszczenia czegoś, co odniosło ogromny sukces.
– Propozycja to krok do tyłu, jeśli chodzi o cel, który Rada Miasta chce osiągnąć, czyli mniej samochodów, a więcej życia ulicznego w centrum – mówi Jon Anders Henriksen, pracownik Związku Gospodarczego w Oslo (Oslo Handelsstandsforening), który ma swoje biura na Karl Johans gate.
Przystosowanie przestrzeni na różne potrzeby
Hilde Olea Simonsen, dyrektor PBE tłumaczy propozycje nowych regulacji.
– W czerwcowy czwartek przez Karl Johans gate przechodzi około 60 tys. ludzi. To bardzo dużo. Na tłok narzekają zarówno ci, którzy jedzą w ogródkach na świeżym powietrzu, jak i ci, którzy po prostu chcą przejść – mówi. – Propozycja to kompromis, żeby przystosować obszar miejski do zróżnicowanego, aktywnego i wolnego od samochodów życia miejskiego zgodnie z ambicjami Rady Miasta.
www.osloby.no/nyheter/Nye-regler-kan-bet...l-Johan-8340023.html
Nye regler kan bety slutten for gateservering på Karl Johan Siden 2013 har spisesteder på Karl Johans gate ved Spikersuppa fått lov til å bruke store deler av gaten til servering, men i en ny veileder for uteserveringer er det foreslått å f... www.osloby.no
W nowych wytycznych Urzędu Budownictwa i Planowania Przestrzennego (PBE) dla serwowania jedzenia na świeżym powietrzu zaproponowano, by ogródki restauracyjne nie mogły wychodzić poza obszar chodnika. Argumentuje się to tłokiem oraz utrudnieniami w przeprowadzaniu marszy czy biegów przez centrum miasta.
W ciągu ostatnich trzech lat – od 18 maja do połowy września – ośrodki gastronomiczne na obszarze Karl Johans gate mogły wykorzystywać duże części ulicy na serwowanie posiłków.
Ogródki na centralnej ulicy Oslo były bardzo popularne, także wśród turystów, cieszyły się ich uznaniem, a były prezes rady miasta, Stian Berger Røsland, porównał ją do sławnych włoskich placów, które tętnią życiem. Dlatego też teraz propozycja PBE spotkała się z falą krytyki. Wielu mówi, że to próba zniszczenia czegoś, co odniosło ogromny sukces.
– Propozycja to krok do tyłu, jeśli chodzi o cel, który Rada Miasta chce osiągnąć, czyli mniej samochodów, a więcej życia ulicznego w centrum – mówi Jon Anders Henriksen, pracownik Związku Gospodarczego w Oslo (Oslo Handelsstandsforening), który ma swoje biura na Karl Johans gate.
Przystosowanie przestrzeni na różne potrzeby
Hilde Olea Simonsen, dyrektor PBE tłumaczy propozycje nowych regulacji.
– W czerwcowy czwartek przez Karl Johans gate przechodzi około 60 tys. ludzi. To bardzo dużo. Na tłok narzekają zarówno ci, którzy jedzą w ogródkach na świeżym powietrzu, jak i ci, którzy po prostu chcą przejść – mówi. – Propozycja to kompromis, żeby przystosować obszar miejski do zróżnicowanego, aktywnego i wolnego od samochodów życia miejskiego zgodnie z ambicjami Rady Miasta.
www.osloby.no/nyheter/Nye-regler-kan-bet...l-Johan-8340023.html

Nye regler kan bety slutten for gateservering på Karl Johan Siden 2013 har spisesteder på Karl Johans gate ved Spikersuppa fått lov til å bruke store deler av gaten til servering, men i en ny veileder for uteserveringer er det foreslått å f... www.osloby.no