Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Planowany wyjazd Norwegia - Norwegia

1 Post
Agnieszka24
(Agnieszka24)
Wiking
Witam wszystkich !
Razem z mężem chcemy w połowie roku 2016 wyemigrować na stałe do Norwegii. Nie wybraliśmy na ten moment ostatecznie docelowego miejsca. Stąd pierwsze pytanie - jaki region polecacie? Jak obecnie wygląda rynek pracy w norge ? Obydwoje w lutym zdajemy certyfikat A1 z norweskiego, do tego rozmawiamy po ang ( w tym też językiem technicznym ).
Jak z poszukiwaniem / wynajęciem mieszkania ?

Będę wdzięczna za odpowiedzi, pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Do polowy 2016 to jeszcze wiele moze sie zmienic w Norwegii. Na razie jest fatalnie i to jeszcze krach w branzy budowlanej nie nastapil. Sa zawody na ktore jest obecnie zapotrzebowanie elektryk, mechanik samochodowy, programista, specjalista od drukarek 3d (nowe technologie). Zdobycie pracy w fabryce na etacie dla kogos bez specjalnych kwalifikacji jest niemal niemozliwe. Pozostaja jeszcze prace sezonowe/rolnictwo za 110kr. te sa w pelni osiagalne ale co to za zycie, lepiej juz w Polsce za min pracowac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Do polowy 2016 to jeszcze wiele moze sie zmienic w Norwegii. Na razie jest fatalnie i to jeszcze krach w branzy budowlanej nie nastapil. Sa zawody na ktore jest obecnie zapotrzebowanie elektryk, mechanik samochodowy, programista, specjalista od drukarek 3d (nowe technologie). Zdobycie pracy w fabryce na etacie dla kogos bez specjalnych kwalifikacji jest niemal niemozliwe. Pozostaja jeszcze prace sezonowe/rolnictwo za 110kr. te sa w pelni osiagalne ale co to za zycie, lepiej juz w Polsce za min pracowac.
-------
Jest gorzej niż było.... ale znów, głupcze oklamujesz ludzi. Są fabryki, które płacą prostakom takim jak ty 170 nok za proste pracę na taśmie wraz z całodziennym wyżywieniem w kantynie a, 30nok. dziennie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Cortez1 napisał:
Jest gorzej niż było.... ale znów, głupcze oklamujesz ludzi. Są fabryki, które płacą prostakom takim jak ty 170 nok za proste pracę na taśmie wraz z całodziennym wyżywieniem w kantynie a, 30nok. dziennie.
-------
Widze ze od paru lat lekarze nie wypuszczaja cie z pokoju bez klamek i juz kompletnie zatraciles kontakt z rzeczywistoscia. Jesli podpisales kiedys kontrakt i masz prace do dzisiaj to zarobiasz te 170kr. Ale dostanie takiej pracy dla kogos z ulicy, bez kwalifikacji i ledwo dukajacego po norwesku - graniczy teraz z cudem. 3 lata temu mozna bylo ja dostac bez problemu ale nie teraz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Cortez1 napisał:
-------
Widze ze od paru lat lekarze nie wypuszczaja cie z pokoju bez klamek i juz kompletnie zatraciles kontakt z rzeczywistoscia. Jesli podpisales kiedys kontrakt i masz prace do dzisiaj to zarobiasz te 170kr. Ale dostanie takiej pracy dla kogos z ulicy, bez kwalifikacji i ledwo dukajacego po norwesku - graniczy teraz z cudem. 3 lata temu mozna bylo ja dostac bez problemu ale nie teraz.

-----
Pelna zgoda. Przyjąłem, że nawet taki dyletant jak ty umie poruszać rękoma, zna angielski i ma kontakty na miejscu. Jak widać, Ty nawet w tym kręgu nie jesteś. Obecnie jak to w N są permitteringi ale od lutego znowu rusza rekrutacja trzeba tylko wiedzieć gdzie, misiaczku azbestolubny.
Za 170 nie puknalbym nawet drzwiami na parkingu, ale dla początkujących to zupelnie ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Cortez1 napisał:
Za 170 nie puknalbym nawet drzwiami na parkingu, ale dla początkujących to zupelnie ok.
------
Cos tu mieszasz raz piszesz, ze jesz karme dla psow a potem, ze nie wzialbys pracy za 170kr. Po za tym ile razy mam ci pisac, ze nie pracuje w branzy budowlanej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Cortez1 N
(Cortez1)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Cortez1 napisał:
------
Cos tu mieszasz raz piszesz, ze jesz karme dla psow a potem, ze nie wzialbys pracy za 170kr. Po za tym ile razy mam ci pisac, ze nie pracuje w branzy budowlanej.

----
Nie budu tierjal wremieni zria.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(KapitanHak)
Wiking
tak zle w norwegii , ciekawe dla kogo , ja mam prace stala i mam te 170 koron

robie zakupy w kiwi , 90 % marki first pirce i zyje jak król
stac mnie na wszystko co chce ale w granicach rozsadku
zakupy robie przemyslane i po taniości
a ze taniej nei znaczy ze gorzej

wole tu zyc za te 170 na godzine niz w Polsce za 1200 na miesiac

za to co tu mam moge cos odlozyc a tam bym nie mial nic
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
27 Postów

(KapitanHak)
Wiking
zasada jest prosta, pamietajcie
jak sie chodzi codziennie to sklepu to sie wydaje duzo

ja chodze co sobote , wydaje ten 1000-1400 max
na 2 osoby i nie narzekam , malo wyrzucamy i o to chodzi bo nie sztuka kupic duzo a potem wyrzucic bo sie zepsuje,jak sie umi gotowac to mozna zjesc dobrze i tanio ale trzema umić mądrze gospodarować

jak sie nie chleje i nie pali to mozna wyzyc jak dwie osoby pracuja na takiej stawce 170
a jak sie jest utracjuszem to nie starczy nawet i 250
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok