Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
czesio. oj tam nazwisko... Agata Dymna K T Ma Go Josephvol.2 smith HeartB ALEXANDER HAZARD Tomasz Nowy Moderator MojaNorwegia Rokokko3255 (1540 niezalogowanych)
1 Post

(fazi)
Wiking
a mi ani odessie z tego co czytalem nie przeszkadza ani nie drazni profesja ludzi tutaj,ani nic mam do zycia innych!!! ale prosze poczytac posty ludzi ktorzy maja gorszy okres tutaj,ludzi proszacych o pomoc w podjeciu pracy.jak kazdy szanuje dziewczyny ktore sprzataja i chlopakow ktorzy wybudowali rowniez moj dach nad glowa!!!! jest jedno ale coraz mniej potrzeba budowlancow i sprzataczek a coraz wiecej energetykow,naftowcow,informatykow,konsultantek,doradcow czy pracownic banku. jestem przekonany ze nawet na tym forum polowa dziewczyn ma ukonczona szkole wyzsza w polsce wiec dlaczego nie wykorzystac tej wiedzy.
bardziej mi chodzilo o nasza spolecznosc,klotliwa,jakas taka zawistna bez konstruktyywnego podejscia do problemow wszystkich przeciez tutaj!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(odessa)
Wiking
Fazi coz ja moge na to powiedziec ,wiekszosc nie rozumie przeslania w tych postach
i jak to polska klotliwa mentalnosc wyszukuje sie kazdy jakiegos niedociagniecia
aby rozpoczac jadke, tak jak napisalam prawda boli,niestety.
a jezeli ma sie wyzsze wyksztalcenie i szuka sie sprzatania no to wybaczcie
ale oczywiscie zadna praca nie hanbi tylko po co pytam sie?skoro mozna pracowac
w banku,biurze,szpitalu czy nawet w sklepie?
A co doksztalcania to oczywiscie cale zycie sie doksztalcamy czy to w Pl czy
tu a Pani zuzka27 zna Pani pewne przyslowie ,ze
jak weszlas miedzy wrony to kracz tak jak one ?i jeszcze jedno jezeli sie nie
uczy a chce tu zyc no to moje winszowania,a pozniej slyszy sie ze Polak to zlodziej,pijak i tuman bo ani be ani me w zadnym jezyku i on szuka pracy,tylko
ciekawe jak sie chce dogadac ?jezyk to podstawa.
pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Sylwia N.
(psculkas)
Wyjadacz
Odesso masz w większości rację w tym co napisałaś, ale nie mogę zrozumieć o co Ci chodziło w zdaniu: "Polak to zlodziej,pijak i tuman bo ani be ani me w zadnym jezyku i on szuka pracy". Polak jest złodziejem i pijakiem, bo nie zna języków, a mimo tego szuka pracy????

pozdrawiam wszystkich kowali swojego losu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
50 Postów
Zuzanna ...
(zuzka27)
Nowicjusz
odessa nie wyszukuje powodu do zaczepek i klotni, uwazam tylko ze nie powinno sie krytykowac "drogich rodakow" za to ze nie znaja jezyka norweskiegiego, sadze ze to jest indywidualna sprawa, jak uwazaja ze nie jest im potrzebny i daja sobie rade bez niego to niech sie go nie ucza, znam mase ludzi ktozy zyja tu i 10 lat i nie mowia po norwesku i nie maja zamiaru sie go uczyc, i uwazam ze to nie jest moja sprawa to ich zycie i ich decyzje, przez to wcale nie sa gorsi a juz na pewno nie sa to zlodzieje i tumani!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
uwazam ze sprzatanie dla wyksztalconej dziewczyny to tez dobry poczatek ale tylko poczatek.jezeli jest ktos tutaj rok,dwa a nawet trzy lata powinien miec troszke wyzsze aspiracje.to moje zdanie bo i w polsce wiele dziewczyn po studiach siedzi na kasie w hipermarkecie ale tu naprawde sa mozliwosci podjecia fajnej pracy.
odesso latka polaka zlodzieja,pijaka i tumana jest nam pipinana ze wzgledow jezyka tez ale uwazam ze bardziej w wiekszosci przypadkow z powodu zachowan niektorych naszych rodakow.to oni wypowiadaja sie nawet tutaj o norwegi trolownia a o norwegach norki.bardzo czesto nasza duma narodowa i wywyzszanie sie ponad inne narody bierze gore nad dobrym zachowaniem i rozsadkiem a po alkoholu puszczaja zachamowania.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
477 Postów
Sylwia N.
(psculkas)
Wyjadacz
Cytuję: "Polak to zlodziej,pijak i tuman bo ani be ani me w zadnym jezyku i on szuka pracy"

" latka polaka zlodzieja,pijaka i tumana jest nam pipinana ze wzgledow jezyka tez "

Co ma wspólnego nieznajomość żadnego języka obcego do różnego rodzaju patologii??? Chyba też "tumanem" jestem, bo nie potrafię tego zrozumieć
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
zuzka oczywiscie ze tak jest ale w momencie gdy ktos traci prace a np. ja podaje na tym forum strony z ogloszeniami o prace to niech nie pisza cytuje" ale te strony sa po norwesku"!!!!!!! bronie tu odessy. dlaczego??? bronie??? bo jak to stare polskie przyslowie mowi- jezyk wroga trzeba znac-wroga oczywiscie w przenosni!!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Zaraz wszyscy pewnie na mnie naskoczycie , ale niech tam , w końcu temat brzmi "wolność wypowiedzi ...." . Śmieszy mnie fakt , iż poucza nas , czym mamy się zajmować zawodowo i jak uczyć języka , osoba , która nie umie sklecić prostego zdania w
ojczystym języku . Dla mnie osobiście , żadne zajęcie nie jest złe i lepiej robić coś niż nie robić nic ! Sprzątanie kibli , jak to nazwałaś , nie jest gorsze od siedzenia za biurkiem , skoro pozwala wykarmić rodzinę . Mam malutkie pytanko do Ciebie Odesso , czym że interesującym Ty się zajmujesz?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
pscul...... mysle ze przed tuman byl przecinek a powinna byc kropka i tyle,czyli tuman bo nie zna jezyka.
wiesz mi tez tutaj czasami puszczaja nerwy i odessa chyba troszke sie zagalopowala w wypowiedziach o nas .nie czepiajmy sie juz siebie nawzajem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(odessa)
Wiking
to ma wspolnego ze jak nie zna jezyka to czesto nie ma pracy a jak nie ma pracy to idzie krasc ,(oczywiscie nie zawsze tak jest zeby nie bylo)moim sasiadom zginal rower
i kto go ukradl ?wlasnie Polak .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok