Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rachunek za szpital!!!!! - Norwegia

Czytali temat:
zbigniew zlomaniec Ania T. Wojciech Olak borys borys topek13 Adam W Adrian Wisniewski Cezary Jeż Bezradności.. Krzyh Jozek sulowski (4414 niezalogowanych)
5 Postów
Daniel Meyer
(Meyer)
Wiking
w listopadzie byłem w szpitalu operowali mi żołądek ubezpieczenie miałem tylko w Polsce Zus itd. Nie miałem ubezpieczenia za granicą otrzymałem rachunek w wysokości 70000 koron do zaplaty pracowałem w Norwegii na czarno co mam dalej zrobić aby tego nie płacić nie stać mnie na taką sumę a w polsce chcieli żebym zapłacił osobiście to oni rozpatrzą sprawę czy zwrócą mi te pieniądze.Nie wiem co dalej?A dług długiem.Zamiast zarabiać musze oddać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
93 Posty
Początkujący
Generalnie to wydaje mi się że ZUS powinien pokryć wszelkie koszty leczenia. Ale skoro dostałeś rachunek to musisz go najpierw zapłacić a potem ewentualnie się odwoływać od niego i musisz się z ZUS'em skontaktować i zobaczyć co oni powiedzą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
na jakiej zasadzie miales w Polsce ubezpieczenie?/"dolaczony" do zony/dzialalnosc/bezrobocie itp?
czy ta operacja to byla operacja,ktora ratowala zdrowie/zycie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Jeśli jesteś ( i przede wszystkim byłeś ) ubezpieczony w Polsce to na czas pobytu mogłeś sobie wyrobić europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego. Gdybyś ją miał to regulacje finansowe prowadziłby norweski odpowiednik funduszu zdrowia z polskim funduszem zdrowia. Jeśli jej nie miałeś to jesteś zobligowany do zapłaty za tę operację z własnej kieszeni, ale polski fundusz zdrowia powinien Ci to zwrócić. Poczytaj w necie tam jest wszystko fajnie opisane.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Daniel Meyer
(Meyer)
Wiking
To była operacja ratująca życie a ubezpieczenie miałem poniewaz mialem prace w tym czasie w polsce tylko byłem na urlopie i dorabiałem w Norwegii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Jak mógł sobie wyrobic europejską karte jak pracowal na czarno??? Jedyne co mógł miec to ubezbieczenie turystyczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
Kartę wyrabia się PL przed wyjazdem, więc mógł ją wyrobić. Skoro nie był to wypadek w pracy to wszystko można załatwić przez NFZ w Pl.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
no wiec skoro nie moga Ci zarzucic,ze nie przebywales w Norwegii turystycznie,zwroca za leczenie
ale obawiam sie,ze najpierw musisz zaplacic...napisz podanie o rozlozenie na raty,zyskasz troche czasu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
z tego co mi wiadomo to odzyskiwanie w PL dosyć długo trwa . dopatrują się też czy nie można było przeprowadzić operacji w polsce . a najprościej to wybrać się do NFZ po dokładne info .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1635 Postów
Maniak
niechce Cie martwic ale moj znajomy mial podobny problem. Niestety musial zaplacic tutaj cala fakture. Pieniadze z NFZ odzyskal po tym jak wygral sprawe w Sadzie w Gdansku. , czyli prawie po 2 latach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok