Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Chcesz separacji? Wypełnij wniosek w internecie! - Norwegia

70 Postów
K MN
(Klaudiamn)
Początkujący
Od października można w Norwegii składać internetowe wnioski o separację. Jest to jedna z innowacji wprowadzonych w ramach digitalizacji urzędów państwowych.

Teraz, aby być w separacji z małżonkiem, wystarczy wejść na stronę fylkesmannen.no (strona główna norweskich urzędów gminy) i wypełnić elektroniczny formularz. Trafi on do lokalnego urzędu gminy, a małżonek, z którym chcemy uzyskać separację otrzyma wiadomość e-mail o złożonym wniosku.

Separacji można również dokonywać drogą tradycyjną, jednak nowa metoda ma na celu przyspieszenie procedur separacyjnych. W ciągu 2016 roku ma się również pojawić elektroniczny wniosek o rozwód.

www.fylkesmannen.no/Nyheter/Enklere-a-soke-om-separasjon/

Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Gites! Czy w ramach tej debili...tfu...digilizacji urzedów panstwowych oplata za wniosek rozwodowy bedzie platna jednorazowo od wystapienia czy od kazdego wniosku o rozwod. Chodzi mi o sniadych klientow,ktorzy wysylajac taki wniosek do np. 12 zon mogliby poniesc uszerbek materialny (z zasilku).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Krystian85 napisał:
Gites! Czy w ramach tej debili...tfu...digilizacji urzedów panstwowych oplata za wniosek rozwodowy bedzie platna jednorazowo od wystapienia czy od kazdego wniosku o rozwod. Chodzi mi o sniadych klientow,ktorzy wysylajac taki wniosek do np. 12 zon mogliby poniesc uszerbek materialny (z zasilku).

Nie badz taki negatywny. Wielozenstwo/mestwo jest bardzo dobrym rozwiazaniem.
Ja sama mam ochote posiadac co najmniej 5 mezow dodatkowych ( oprocz aktualnej mojej polowki )

1. do kuchni
2. do sprzatania
3. do ogrodu
4. do pilnowania obejscia
5. do czarnej/mokrej roboty ( mam pare osob na liscie do odstrzelenia )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Krystian85 napisał:
Krystian, ci śniadzi mają śluby islamskie, gdzie aby sie rozwieść wystarczy trzy razy powiedzieć do zony, ze od niej odchodzisz. Muzułmanie ( bo chyba ich masz na myśli) nie rejestrują swoich ślubów w norweskich urzędach, bo zony nie mogłyby byc w świetle norweskiego prawa samotnymi matkami.
Jeżeli chodzi o separacje i rozwody, to zarówno złożenie jak i rozpatrzenie wniosku jest darmowe. I wspaniałe jest to, ze nikt nie pyta po co i dlaczego i nie trzeba prac brudów na sali sądowej. Szybko, bez rozgłosu i bez problemu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Hilton napisał:
Krystian85 napisał:
Krystian, ci śniadzi mają śluby islamskie, gdzie aby sie rozwieść wystarczy trzy razy powiedzieć do zony, ze od niej odchodzisz. Muzułmanie ( bo chyba ich masz na myśli) nie rejestrują swoich ślubów w norweskich urzędach, bo zony nie mogłyby byc w świetle norweskiego prawa samotnymi matkami.
Jeżeli chodzi o separacje i rozwody, to zarówno złożenie jak i rozpatrzenie wniosku jest darmowe. I wspaniałe jest to, ze nikt nie pyta po co i dlaczego i nie trzeba prac brudów na sali sądowej. Szybko, bez rozgłosu i bez problemu.

----------------
Hiltonio Droga...taaaa.....a gdy wniosek złoży biały palant życiowy (dot. obu płci) a małżonek odpowie,że się nie zgadza..to co z przepierka? Mailowo?
To już wolę tradycyjną polska sądową metodę.Kiedyś zawiodła mnie przed Sąd Najwyższy. Może w lustrze widzialem swój krzywy ryj....ale nie musiałem sobie w niego pluc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Krystian85 napisał:
Hilton napisał:
Krystian85 napisał:

----------------
Hiltonio Droga...taaaa.....a gdy wniosek złoży biały palant życiowy (dot. obu płci) a małżonek odpowie,że się nie zgadza..to co z przepierka? Mailowo?
To już wolę tradycyjną polska sądową metodę.Kiedyś zawiodła mnie przed Sąd Najwyższy. Może w lustrze widzialem swój krzywy ryj....ale nie musiałem sobie w niego pluc.

Jedna z rzeczy, która mi sie podoba w tym kraju jest to, ze współmałżonek nie moze sie nie zgodzić. Nie ma po prostu takiej możliwości. Ba, nie musi nawet podpisywać dokumentów jeśli ma ochotę protestować. To przedłuży " behandlingstid", ale niczego nie zmieni.
Co ciekawe, na dokumencie stwierdzającym rozwod sa napisane dosłownie cztery zdania
I problem zaczyna sie wtedy, gdy trzeba ten rozwod uznać w Polsce. Niestety, trzeba aby był ważny poza granicami Norwegii.
Polskiemu sądowi nie mieści sie w głowie, jak wyrok rozwodowy moze byc tak krótki. Przecież " normalny" wyrok to ze 30 kartek A4 ze szczegółami pożycia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Hilton napisał:
Krystian85 napisał:
Hilton napisał:
Krystian85 napisał:

----------------

Jedna z rzeczy, która mi sie podoba w tym kraju jest to, ze współmałżonek nie moze sie nie zgodzić. Nie ma po prostu takiej możliwości. Ba, nie musi nawet podpisywać dokumentów jeśli ma ochotę protestować. To przedłuży " behandlingstid", ale niczego nie zmieni.
Co ciekawe, na dokumencie stwierdzającym rozwod sa napisane dosłownie cztery zdania
I problem zaczyna sie wtedy, gdy trzeba ten rozwod uznać w Polsce. Niestety, trzeba aby był ważny poza granicami Norwegii.
Polskiemu sądowi nie mieści sie w głowie, jak wyrok rozwodowy moze byc tak krótki. Przecież " normalny" wyrok to ze 30 kartek A4 ze szczegółami pożycia.

----------
W kraju bezjajecznych facetów i kobiet- mastodontow takie regulacje być może są właściwe.
Polska jeszcze tchnie w tej materii normalnośca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Hmm, dla mnie normalnością nie jest ciąganie po sądach męża/żony przez 5 lat i wzajemne obarczanie sie winą, ze on mi to a ona mi tamto.
Oczywiście sa małżeństwa, które potrafią sie dogadać i dostają rozwod na pierwszej czy drugiej sprawie, lecz to i tak trwa około roku.
A jak sie nie mogą dogadać to jest katastrofa. Moja koleżanka rozwiodła sie po 5 latach a majątek podzielili dopiero po 8!!! Bo facet sie odwoływał tylko po to, zeby jej robić na złość. I co gorsza przez ten cały czas nie mogła nawet zamków zmienić, bo mieszkanie wspólne, wiec jak była w pracy, to miała regularnie robionego rentgena w mieszkaniu, bo mu przeciez było wolno.
To jest normalność?
Mam za sobą rozwod norweski 7 lat temu i procedura mi sie podobała. Mój obecny mąż nie jest bezjajecznym Norwegiem, lecz jeśli kiedyś dojdziemy do wniosku, ze jednak rozwod, to dobrze, ze będziemy mogli to zalatwic w spokojnej atmosferze, bez zbędnego tłumaczenia sie urzędnikom, bez względu na jego narodowość, czy nawet moją.
Mam jednak nadzieje, ze tym razem sie uda i razem sie zestarzejemy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok