Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Dziecko w Norwegii - Norwegia

4 Posty

(Marcin1451)
Wiking
Witajcie
Mam do was kilka pytan, mieszkam z moja zona od roku w norwegii.Mam 28 lat a zona 23.
Oboje pracujemy na pelny etat, wynajmujemy mieszkanie. Nie jest ono zbyt duze, mamy salon i sypialnie a reszta wiadomo, jak wszedzie.
Chcielibysmy miec dziecko , czy przez pierwsze miesiace moglibysmy mieszkac w tym mieszkaniu razem z dzieckiem czy lepiejbylo by wynajac cos wiekszego?
Pytam bo czesto sie slyszy ze dzieci sa odbierane z powodu braku warunkow itp
Jakie macie jeszcze rady dla przyszlych rodzicow, kiedy mozna oddac dziecko do zlobka , czy przysluguja jakies dodatki itp
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Marcin1451 napisał:
Witajcie
Mam do was kilka pytan, mieszkam z moja zona od roku w norwegii.Mam 28 lat a zona 23.
Oboje pracujemy na pelny etat, wynajmujemy mieszkanie. Nie jest ono zbyt duze, mamy salon i sypialnie a reszta wiadomo, jak wszedzie.
Chcielibysmy miec dziecko , czy przez pierwsze miesiace moglibysmy mieszkac w tym mieszkaniu razem z dzieckiem czy lepiejbylo by wynajac cos wiekszego?
Jakie macie jeszcze rady dla przyszlych rodzicow, kiedy mozna oddac dziecko do zlobka , czy przysluguja jakies dodatki itp

------------
Marcinku - stan Twojej wiedzy, zwłaszcza w kontekście (wszak znienawidzonej przeze mnie ) Barnevernet powinien być dla Twej szanownej Żony najlepszym środkiem antykoncepcyjnym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
nie musicie sie martwic Barnevernet,jezeli macie w mieszkaniu czysto,dziecko zapewnione bedzie mialo wanienke,przewijak i wyprawke dla dziecka to pani z kommunne nie powie WAm slowa,bedzie zwracala uwage na to jak wyglada czy jest zadbane itd.Wiele mam znajomych ktorzy cisna sie z dzieckiem w malej kawalerce,co innego starsze dziecko,ktore powinno miec zapewniony pokoj.Strach ma wielkie oczy,zyjecie w Norwegii,predzej dowiedzcie sie co czeka dziecko po urodzeniu,jak wygladaja sprawy przedszkola,wizyty w helsestasjon,mozliwosc wynajecia tlumacza tolk itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Marcin1451 napisał:
Witajcie

W Norwegii nie ma żłobków, są przedszkola, od 8 miesiąca zdaje się. Podanie o przedszkole składa się w kommunie. Termin składania podań jest na ogół do końca lutego lub marca .
Nie powinniście mieć problemów z powodu wielkości mieszkania, w każdym razie nie, jeżeli dziecko ma osobny pokój. Czyli czeka was spanie w salonie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Marcin1451)
Wiking
Krystian -nie masz nic do powiedzenia to zamilcz, dosc juz bzdur wypisujesz na forum z tego co zauwazylem
Pieniadze nie sa przeszkoda,stac nas na cos wiekszego, tu gdzie jestesmy jest nam dobrze teraz i dlatego pytam, widze ze jak w wiekszosci tematow zaczynaja sie odzywac trole niewnoszace nic madrego
za odp wyzej dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Elise napisał:
Marcin1451 napisał:
Witajcie

W Norwegii nie ma żłobków, są przedszkola, od 8 miesiąca zdaje się. Podanie o przedszkole składa się w kommunie. Termin składania podań jest na ogół do końca lutego lub marca .
Nie powinniście mieć problemów z powodu wielkości mieszkania, w każdym razie nie, jeżeli dziecko ma osobny pokój. Czyli czeka was spanie w salonie.

--------
Wy tak naprawdę odpowiadacie - fakt,że sensownie - bez slowa komentarza nt. szokujacego stanu mentalnego pytajacego? Jego pytanie powinno być wydrukowane na pierwszych stronach norweskich gazet - zawsze tak smutnych - dla odmiany.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Marcin1451)
Wiking
o co ci w ogole chodzi czlowieku ? co ci sie znow nie podoba w tym pytaniu? widac masz bardzo duze problemy ze swoim zyciem skoro wszystko ci u innych przeszkadza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty

(Marcin1451)
Wiking
zreszta, prosze o nie odpowiadanie temu idiocie , bo widac nie ma co robic i lubi innym zycie utrudniac, ciekawe czy twarza w twarz tez bylbys taki cwaniak? wydaje mi sie ze jestes zbyt miekkki zeby komus powiedziec cos w twarz i zostaje ci tylko forum mieczaku
ignorujcie jego wypociny a za madre odpowiedzi dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok