Mazury napisał:
Gdybym miał taką du.. jak ty morde, to bym się wstydził srać
(powiedzenie z mojej wioski)
k.
born to ride napisał:
pokaz morde ,,potraktuje cie powazniej ,,calkime powaznie nieststy sie nieda ,,w wyniku twoich pseudointelektualnych wypowiedzi ,,wiec pokazuj morde
Bicie chochola czyli "straw man" co jest tlumaczone na polski jako "slomiana kukla". Chwyt okreslany tym mianem polega na celowym znieksztalceniu wypowiedzi przeciwnika po to, aby mozna ja bylo latwiej zaatakowac. „Najczestsza forma takiego znieksztalcenia jest uogólnienie tez oponenta, rozszerzenie ich poza zamierzone przez niego granice, przedstawienie twierdzen przeciwnika w sposób uproszczony, bez uwzglednienia rozmaitych uczynionych wyraznie badz domyslnych zastrzezen (K. Szymanek, „Sztuka argumentacji. Slownik terminologiczny”). Nazwa „slomiana kukla” wziela sie z tego, ze postepujacy w ten sposób dyskutant przypomina kogos, kto tworzy slomiana kukle przypominajaca swego przeciwnika, powala ja na ziemie i oglasza swoje zwyciestwo. Zwyciestwo takie jest oczywiscie pozorne, choc pewnie nie wszyscy sa w stanie to zauwazyc.
Logicy i jezykoznawcy mówia czasem o tak zwanej „zasadzie zyczliwosci” (principle of charity), która nakazuje, aby wypowiedzi innych interpretowac tak, aby mialy one mozliwie najwiekszy sens. Stosowanie sie do tej zasady, to nie tylko wyraz szlachetnosci. W wielu przypadkach umozliwia ona w ogóle skuteczna komunikacje. „Slomiana kukla” to cos odwrotnego – cos, co mozna by nazwac „zasada niezyczliwosci” – interpretuj wypowiedz przeciwnika tak, aby byla ona mozliwie glupia, bezsensowna